Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия осъди на затвор ветеран правозащитник

Олег Орлов в съдебната зала с адвокатката си, 27 февруари 2024 г.
Снимка: Ройтерс

Руският ветеран активист за правата на човека Олег Орлов бе осъден днес на 2 г. и половина затвор за "дискредитиране на въоръжените сили" посредством протест срещу войната в Украйна и обвинение към президента Владимир Путин, че води страната към фашизъм, предаде Ройтерс.

Опозиционерът ще лежи в наказателна колония с общ режим.

Орлов, ръководител на правозащитната организация "Мемориал", която спечели споделено Нобеловата награда за мир през 2022 г., бе обвинен, след като взе участие в демонстрации срещу войната и написа статията "На тях им се искаше фашизъм. И го получиха".

"Присъдата показа, че моята статия е вярна", каза 70-годишният Орлов, докато бе отведен с белезници след присъдата. Той бе аплодиран от привърженици в съдебната зала в Москва, включително от представители на западни посолства.

"Мемориал", основана през 1989 г., защитаваше свободата на словото и документираше нарушения на правата на човека. След като бе обявена за "чуждестранен агент", тя бе забранена и разпусната в Русия през 2021 г.

Потвърдените от съда в Русия обвинения срещу Орлов са заради написана от опозиционера статия във френското онлайн издание Mediapart, съдържаща критики към войната в Украйна и управлението на Владимир Путин .
След първия процес през октомври Орлов получи глоба. По-късно обвинението обжалва и така се стигна до нов процес.
Докато съдията четеше присъдата белокосият активист намигна на съпругата си - Татяна Косаткина, също опозиционерка.

"Обеща ми! Продъжлжавай да работиш", каза Орлов на своята обляна в сълзи съпруга.

"Не бихме могли да живеем никъде другаде. Да останем в Русия беше наше съвместно решение", каза пред Франс прес Косаткина след процеса.


По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-високите пенсии са в София – средно около 1000 лв., най-ниските – в Кърджали

Средната пенсия в София е най-високата в страната и е малко над 1000 лева. Най-ниска е средната пенсия в Кърджали - 676 лева, показват най-новите данни на Националния осигурителен институт към 31 март. Данните сочат още, че след столицата най-високи са пенсиите в Бургас и Перник – съответно 920 лева и 906 лева средно. В няколко области пенсиите..

публикувано на 05.06.24 в 14:06

Съюзът на преводачите в България отбелязва 50 години от създаването си

Съюзът на преводачите в България отбелязва 50 години от създаването си. Това не е остаряла организация, изчерпала своите фукции, заяви пред БНР доц. Антония Пенчева, председател на творческата организация. "Важна функция на ръководството е да оказва обществена защита на професионалните интереси и авторските права на своите членове,..

публикувано на 05.06.24 в 13:55
Снимката е илюстративна, архив.

Задържан е заподозрян за срязаните спирачни маркучи на локомотив в Лом

По информация на БНР вече има задържан за повредата на маркучите на спирачната система на локомотив в Лом. Неизвестни срязаха спирачни маркучи и счупиха стъкло на локомотив на гарата в Лом Инцидентът стана в ранните часове на 1 юни около 04:30 ч. на гарата в Лом. Повреден е бил локомотив, като е счупено предното му стъкло и са прерязани с остър..

публикувано на 05.06.24 в 13:47

МЗ: Активно се разчиства теренът на бъдещата детска болница

По-рано премиерът Димитър Главчев изрази разочарование, че отговорната за разчистването на терена фирма не е работила през последните дни: "Тоест, когато на високо ниво се взимат решения, това е пример как може те да бъдат бламирани, защото разбрах, че днеска вече са предприети такива дейности. До последния ден, до който е това служебно..

публикувано на 05.06.24 в 13:41

Румънски хеликоптер откара пациенти от врачанската болница до Букурещ

Семейство от Румъния, пострадало при катастрофа, беше транспортирано с румънски медицински хеликоптер от врачанската болница до лечебно заведение в Букурещ. Възрастната двойка е катастрофирала преди две седмици край Оряхово. Семейството е пътувало за почивка в Турция. След пътния инцидент мъжът на 80 години и жената на 77 години са с множество..

публикувано на 05.06.24 в 13:34

Над 2000 българи ще участват в избора на евродепутати от Кипър

Граждани на България, пребиваващи в Кипър, ще упражнят правото си на глас в неделя, за да определят кипърските евродепутати и местните органи на властта, съобщиха днес от вътрешното министерство. И в двата вида избори, които се провеждат на острова на 9 юни, групите на българските избиратели са втори по численост след тези от Гърция.  2017..

публикувано на 05.06.24 в 13:25

Спецакция срещу купуването на гласове в Монтанско

Специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с изборното законодателство и конвенционалната престъпност се провежда днес на територията на област Монтана. До момента на територията на ОДМВР - Монтана са извършени проверки на 8 сигнала за купуване на гласове, по които са образувани преписки под наблюдението на..

публикувано на 05.06.24 в 13:16