Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С 20% трябва да бъдат увеличени средствата за издръжка в държавните психиатрични заведения

Брифинг за медиите на социалния министър Деница Сачева
Снимка: БГНЕС

Временна комисия за защита на правата на психично болните пациенти настоя да получи до следващото заседание ясни разчети за това какви средства са необходими на Министерството на здравеопазването за увеличаване на възнагражденията на хората, които работят в 12-те държавни психиатрични болници, както и за издръжка на пациентите в тях.

С 20 на сто трябва да бъдат увеличени средствата за издръжка в държавните психиатрични заведения, като те ще станат 1,5656 млн. лева, посочи д-р Галина Тодорова Началника на отдел "Психично здраве" в Министерството на здравеопазването.

Председателят на Комисията Деница Сачева изчисли, че средствата ще отидат предимно за заплатите на персонала, които възлизат на 1,183 млн. лева, като увеличението на средствата за лечение на пациентите от 73 лева ще стане 84 лева годишно. Тя заяви:

"Ние не искаме да решим палиативно част от проблема. Ние искаме в момента да направим така, че да осигурим тези средства, които са необходими именно за цялостното повишаване, поне малко, на стандарта в момента в държавните психиатрични болници. За следващия бюджет, разбира се, тогава можем да говорим наистина по мащабно и по холистично изобщо за темата психично здраве".

За адекватното лечение на пациентите в психиатричните болници сумата трябва да се увеличи със 100 %, показват данните от Анализ за необходимостта от психиатрични здравни услуги, изготвен от Национален център за обществено здраве и анализи, представен в комисията.

Броят на леглата в Държавните психиатрични болници е достатъчен, но разпределението на леглата е непропорционално. На едно място има свръх предлагане на легла, а на друго има голям недостиг. Средно за страната се падат около 5 -  легла на 10 хиляди души население.

Има недостиг на среден медицински персонал – сестри и лекари, асистенти и санитари, недостиг на щатове за социални работници и психолози във всички психиатрични структури. Критичен е недостига на лекари в областите Видин, Смолян и Ямбол, сочат още данните от анализа.


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва удостоверяването на съответствието на машините за вота 2 в 1

Започва удостоверяването на съответствието на машините за предстоящите на 9 юни избори за Народно събрание и за Европейски парламент. След края на работния ден вчера ЦИК предаде устройствата на Министерството на електронното управление.  Екипите, ангажирани с процеса, ще работят в режим, който да гарантира завършването му в срок,..

публикувано на 11.05.24 в 10:02
Министерство на образованието и науката

За осма поредна година: МОН връчва наградите Св. Иван Рилски на училищни директори

За осма поредна година Министерството на образованието и науката ще връчва годишните награди "Св. Иван Рилски" на директори на училища. Ежегодните награди "Свети Иван Рилски" се връчват на училищни директори, постигнали високи резултати в професионалната си дейност, и които имат принос в развитието на българското образование. Отличията са..

публикувано на 11.05.24 в 09:59

Медици с искане: Децата без задължителни ваксини да не могат да посещават училище и колективи от деца

Дете без задължителните имунизации да не може да посещава училище или организиран колектив от деца. Това е старо предложение на Сдружението на общопрактикуващите лекари, за което припомни д-р Костадин Сотиров в интервю за БНР. Към момента ограничението важи само за детски градини, като се допускат и деца, които не са ваксинирани по медицински..

публикувано на 11.05.24 в 09:38
Бившият посланик на България на острова представя книгата си

Дни на българската култура започват в Кипър

Дни на българската култура започват  в Кипър. 26-ото им издание се организира от Съюза на българите в Кипър под егидата на посолството на България в Никозия и ще продължи  до края на месеца. Първата покана е за среща днес със "Скритото очарование на Кипър". Това е заглавието на книгата на бившия посланик на България в Кипър от 2014 до 2018 г...

публикувано на 11.05.24 в 09:21
Община Шумен

Шумен празнува, днес е денят на града

Днес е Денят на Шумен с решение на общинския съвет от 2000 година. Датата е избрана заради писмо на арменски пътешественик, което доказва, че през 1813 г. именно в Шумен е първото градско честване на светите братя Кирил и Методий. Празникът ще започне в 10:15 часа с молебен за здраве пред сградата на община Шумен. След това е ритуалът по..

публикувано на 11.05.24 в 09:10

Първа екстремна слънчева буря в САЩ от 21 години насам

Американски експерти отчетоха първата екстремна слънчева буря от 2003 година. Според Центъра за прогнозиране на времето към Американската агенция за океански и атмосферни изследвания ефектът от бурята вероятно ще продължи през почивните дни и началото на следващата седмица.  Смята се, че явлението може да доведе до появата на северни..

публикувано на 11.05.24 в 08:54

Рекорден джакпот: Щастливец от Неапол удари шестица от тотото, спечели 101,5 млн. евро

В италианския град Неапол е спечелен рекорден джакпот от държавна тото игра. Супер джакпотът от играта Superenalotto e от 101,5 милиона евро.  Фишът, уцелил печалбата от шестте изтеглени числа от деветдесет, е с цена 2 евро. Бил е пуснат в тото пункт в центъра на Неапол на главната търговска и туристическа  улица "Толедо"...

публикувано на 11.05.24 в 08:42