Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мира Суховейко: Фермерският глас в Полша няма чак толкова голяма тежест, става въпрос за имиджа на управляващите

| Интервю
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"За полския премиер Доналд Туск е важно да запази самообладание и да покаже, че иска да работи в интерес на земеделците и потенциално на този електорат". 

Това коментира пред БНР журналистът и медиен анализатор Мира Суховейко относно натиска на протестиращите срещу украинското зърно земеделци и ролята на Полша като най-верен съюзник срещу Русия.

"Полша трябва да защити своята политика, която е силно подкрепяща Украйна, и своите интереси от гледна точка на безопасността на държавата. Тези антиукраински настроения, които в момента виждаме, че полека лека се появяват особено сред ферметите, трябва по някакъв начин да бъдат възспрени. От една страна Туск е длъжен да спре тези протести и да помогне по някакъв начин на полските фермери да се справят в тази трудна ситуация. Но от друга страна е доста важно да не бъдат обвинявани за тези проблеми на полските фермери украинците и ситуацията в Украйна, а по скоро да се посочат други виновни. Тук Туск се справя доста добре. Посочва както Русия като основен виновен за ситуацията в региона, така и вноса на земеделски продукти от Беларус и Русия", коментира Мира Суховейко в интервю за предаването "Събота 150". По думите ѝ Туск се опитва да балансира в това отношение, което не е лесно

Тя отбеляза и значението на предстоящите местни избори в ПолшаФермерите са жители на малки населени места и често те гласуват за други партии, различни от тази на Доналд Туск или неговата коалиция, подчерта още журналистът и напомни, че партията на полския премиер е на големите градове. 

Според нея тежестта на фермерите като избиратели не е толкова голяма

"Фермерският глас в Полша няма чак толкова голяма тежест. Става въпрос за имиджа на управляващите и затова как те се справят с този проблем, как те ще разрешат този проблем или по скоро как ще проведат спора със земеделците и с Украйна. Това може да покаже до каква степен са готови да защитят интересите на полските граждани".

По думите на Мира Суховейко тази политическа ситуация за полския премиер е сложна, но не е невъзможна. Тя обясни, че това е проблем, чиито източници са отвън, а не са вътре в страната. Според нея Туск в доста отношения е в удобна ситуация:

"Би могъл голяма част от тази тежест на този проблем, който в момента има със земеделците, да го прехвърли на своите предшественици и на Брюксел. И да се опита да изиграе тази карта, че той е един силен играч в Брюксел". 

Полското правителство има доста тежка задача пред себе си, свързана с реформата в правосъдната система, коментира още Суховейко. Според нея хаосът е пълен и Туск не е направил кой знае какво, за да промени ситуацията. Но:

"Също показа на Брюксел, че е готов да вземе твърди мерки, за да реши този проблем и че тръгва в посоката, показана от Брюксел, а не продължава по следите на своите предшественици".

Цялото интервю на Весела Владкова с Мира Суховейко в предаването "Събота 150" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ели Скорчева

Ели Скорчева: Опасявам се, че е била напразна саможертвата на Христос

Ако човек има вяра, за него винаги има слънце след мрака и винаги има надежда . Това каза актрисата Ели Скорчева, специален гост в предаването "Хоризонт за вас". " Вярата няма нищо общо нито с църквата, нито с Библията . Църквата е едно, вярата е друго. ... Смисълът е да се вгледаме в душите си и да видим доколко сме им дали простор, хоризонт..

публикувано на 03.05.24 в 16:36

Анна Господинова: Повишава се интересът децата да учат религия избираемо

" Повишава се интересът децата да учат религия избираемо . Разбира се, има още много какво да се желае".  Това каза пред БНР Анна Господинова - един от авторите на учебници по благонравие и религия. " Тези родители, които са изявили желание, връщат обратно положителна информация за това как децата се променят като поведение, като начин на..

публикувано на 03.05.24 в 10:54

"Искам бебе": Над 145 хил. двойки имат проблеми да заченат нормално

Нова надежда по трънливия път за своя рожба дава на двойките с репродуктивни проблеми кабинетът на фондация "Искам бебе" и общинската болница "Свети Иван Рилски" в Горна Оряховица. Кабинетът беше открит в навечерието на Възкресение Христово и в него по веднъж в месеца ще идват за безплатни консултации и диагностика специалисти по репродуктивна..

публикувано на 03.05.24 в 07:40

Велики четвъртък е!

Снимки: Ива Антонова, Кремена Данева Целите репортажи на Ива Антонова и Кремена Данева в предаването "Преди всички" чуйте в звуковите файлове.   

публикувано на 02.05.24 в 07:09

Здравко Петров за БНР Топ 20: Предстоят изненади и голямо шоу

На 3 май от 20 часа в столичния клуб "Строежа" БНР ще раздаде годишните музикални награди на класацията БНР Топ 20.  Предстоят изненади и наистина голямо шоу, отбеляза музикалният редактор от БНР Здравко Петров. Той посочи, че на живо ще пеят едни от най-големите български музиканти, които определят облика на съвременната българска поп и рок..

публикувано на 01.05.24 в 12:21

Петя Иванова: Ниската безработица поражда криза

Във Велико Търново безработицата устойчиво е 3 процента и е близо два пъти под средната за страната . Бизнесът се задъхва за кадри, внася си ги от съседните общини, от чужбина или си ги обучава. Безработните се оплакват, че трудно се срещат очакванията им с предлагането от работодателите . По данни на националната статистика към края на миналата..

публикувано на 01.05.24 в 07:40

Окончателно и без дебат: Забранява се рекламата на хазарта в медиите

Без дебат и с единодушие депутатите приеха окончателно промените в Закона за хазарта, с които се забранява рекламата на хазартни игри в медиите. Изключение се прави единствено за излъчването на тиражите на „Български спортен тотализатор“.  Забранени са рекламите на обществени места, допускат се само на съоръжения тип билборд, но те трябва да са на..

публикувано на 30.04.24 в 17:09