Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Литийното шествие с тялото на Негово Светейшество достигна до храма "Св. Неделя"

Литийно шествие с тялото на Негово Светейшество потегли потегли от патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" към храм "Св. Неделя", където пристигна малко преди 14 ч. Малко преди 14:30 ч. патриархът беше положен за вечни времена от южната страна на храма, до гроба на Екзарх Йосиф. Да бъде погребан в двора на храм "Св. Неделя" е воля на патриарха и решение на Светия синод. 

Траурният кортеж се изви от храм-паметника "Св.Александър Невски", по бул."Георги Раковски", след това - по бул. "Цар Освободител" и се отправи към църквата "Света Неделя", където ще бъде положено тялото на патрирах Неофит според неговото желание приживе. 

Процесията представляваше един последен път между двата храма, по които шествието направи няколко спирания и изчаквания. Тя се движеше бавно, съпроводена от много хора. По самия бул. "Цар Освободител" се уплътни особено. Край храма "Света Неделя" има знакови сгради като  Богословския факултет, в който патриарх Неофит е преподавал и е върнал Духовната катедра в рамките на Софийския университет "Свети Климент Охридски". Бил е негов декан. В храм "Света Неделя", патриархът ще бъде положен до гроба на Екзарх Йосиф. 

Екзарх Йосиф на 37 години става екзарх и му е отредено да води България, която възкръсва за свободен живот след 1878 година. Цели 38 години Екзарх Йосиф е църковен народен водач и вдъхновител на училищното просветно дело. Умира през 1915 година.

За процесията, предвождана от свещеници от БПЦ,  тялото на българския патриарх беше положено в специален лафет - гаубичното оръдие, преправено на лафет, върху което е бил и ковчегът на Цар Борис III. 

В шествието присъстваха председателят на Народното събрание Росен Желязков, президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът-председателят в оставка Николай Денков, вицепремиерът в оставка Мария Габриел, кметът на София Васил Терзиев, министри от правителството в оставка, народни представители, представители на чужди мисии у нас, на вероизповедания и на институции, военни, както и миряни.

Шествието беше съпроводено от Гвардейския представителен духов оркестър. 

Стотици хора изпратиха патриарха в последния му земен път.


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Властите в Милано обявиха червен код заради проливни дъждове

Червен код е обявен в италианския град Милано заради проливни дъждове, които могат да доведат до преливането на местните реки. Валежите са толкова силни, че могат да причинят наводнения и реките Севезо, Ламбро и Олона да прелеят. Това е прогнозата за следващите 24 часа, което накара властите да обявят червен код в град Милано. Експертите..

публикувано на 21.05.24 в 03:58
Президентът на Кипър Никос Хрстодулидис на откриването на новата национална обсерватория на страната

Кипър има нова национална обсерватория

Кипър излиза на световната карта на астрономията и астротуризма с новата си национална обсерватория, която се очаква да привлече много учени от страната и чужбина, любители на звездното небе, туристи, ученици. Космическият център бе открит на официална церемония от президента Никос Христодулидис. Националната обсерватория в планината..

публикувано на 21.05.24 в 03:49
Джейк Съливан и Йоав Галант

Белият Дом: Джейк Съливан е обсъдил с израелски представители алтернативи на операцията в Рафах

Израелски служители са запознали Съветника по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан с нов алтернативен подход, който да замени военната операция в град Рафах в Ивицата Газа, предаде агенция Ройтерс, като се позова на изявление на Белия дом. Съливан е заявил пред израелците, че възобновяването на преговорите между Тел Авив и Кайро..

публикувано на 20.05.24 в 23:44
Реджеп Ердоган

Турция обяви Ден на национален траур заради кончината на иранския президент Раиси

Турският президент Реджеп Ердоган заяви в понеделник, че Анкара ще има ден на национален траур във връзка със смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси, външния министър Хосейн Амир Абдолахян и другите, които загинаха при инцидент с хеликоптер, съобщава Ройтерс. "Решихме да обявим ден на национален траур в нашата страна, за да споделим..

публикувано на 20.05.24 в 23:33

САЩ изразиха официално съболезнование на Иран за смъртта на президента Ебрахим Раиси

САЩ изразиха официално съболезнование на Иран за трагичната смърт на президента Ебрахим Раиси при катастрофа с хеликоптер вчера, но говорителят на държавния департамент Матю Милър отбелязва същевременно, че това събитие няма да промени американската позиция по отношение на Техеран. Говорителят на Съвета за национална сигурност в Белия дом..

публикувано на 20.05.24 в 23:29

Руското правителство нареди на "Газпром" да не плаща дивиденти за 2023 г.

Руското правителство инструктира в понеделник държавния газов гигант "Газпром" да не изплаща дивиденти за 2023 г., съгласно постановление, публикувано на неговия уебсайт и цитирано от Ройтерс. Решението е факт, след като в началото на май компанията отчете, че през 2023 г. е излязла на първата си годишна загуба от 1999 г. насам...

публикувано на 20.05.24 в 22:37

Кипър се нуждае от 40 млрд. евро инвестиции до 2050 г. за постигане на нулеви въглеродни емисии

Кипър ще се нуждае от близо 40 млрд. евро инвестиции в чисти технологии до 2050 г., за да постигне нулеви въглеродни емисии, показва изследване на независима консултантска компания, което бе представено на проведената днес в Никозия първа среща на върха за "Зеления дневен ред" в Кипър (Green Agenda Cyprus Summit). Най-големите капиталови..

публикувано на 20.05.24 в 21:51