Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Организират благотворителни прояви, за да спасят читалището в плевенското село Тодорово

Снимка: Предоставена от читалището

В плевенското село Тодорово организират благотворителни прояви, за да спасят своето народно читалище "Бъдеще-1927". Необходими са над 20 000 лева, за да се направи спешен ремонт на покрива.

Читалището е известно с ансамбъл "Учиндолчета". Децата репетират песни и танци, пресъздават обреди от този край в залата на читалището. Сега обаче има проблем с покрива, който се нуждае от ремонт . 

Благотворителният концерт под наслов: "с ръце и сърце за Читалището" започна в 18 часа в салона на читалището. Час преди имаше и благотворителен базар с ръчно изработени предмети.

Галя Нинова, секретар на читалището, сподели за БНР:

"Хората са дали много, много труд, за да го построят и в годините не му се е обръщало такова голямо внимание".

Децата, които се занимават в читалището, са носители на много награди. Те бяха сред участниците тази година в концерта "Млади фолклорни таланти" и пяха на сцената в Първо студио на БНР.


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Калин Стоянов

МВР работи активно за недопускане на влияние за изборите на 9 юни

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов пред комитета по демокрация и сигурност на Парламентарната асамблея на НАТО, която заседава в София, че се работи се активно да не се допуска влияние за изборите на 9 юни "Работим активно именно по това да не допуснем каквото и да е влияние в провеждането на изборите на 9 юни. За..

публикувано на 26.05.24 в 11:47
Калоян Стайков

Калоян Стайков: Отлагането на либерализацията на тока може да ни донесе наказателна процедура

Абсолютно предизборно поведение и буквално опит за манипулиране на темата е привикването на председателя на КЕВР Иван Иванов в парламента, защото само след няколко дни, през следващата седмица, Комисията ще публикува решението си за ценово решение. Това коментира Калоян Стайков, главен икономист в Института за енергиен мениджмънт, в..

публикувано на 26.05.24 в 11:43

Ако торите спечелят изборите, връщат задължителната военна служба

Във Великобритания управляващата Консервативна партия обяви, че ще върне задължителната военна служба, ако спечели изборите. В изявление на партията се казва, че 18-годишните ще имат избор или да се присъединят към армията на пълна служба за 12 месеца, или да бъдат доброволци един уикенд всеки месец, вършейки общественополезен труд...

публикувано на 26.05.24 в 11:34
Има засилен риск от свлачища на остров Санторини.

Гръцките власти предупреждават да се избягват пътувания в някои области

В Гърция от ранните следобедни часове днес е желателно да се избягва пътуване, поради засилване на дъждовете, предупреждават от Гражданска защита. Според синоптиците бързо навлизащ циклон ще обхване няколко области на Гърция - островите в Йонийско море, област Ипирос, Пелопонес и част от островите в Егейско море. От пътна полиция..

публикувано на 26.05.24 в 11:30
Епископ Арсений

Епископ Арсений е новият Сливенски митрополит

Светият синод на Българската православна църква избра Знеполския епископ Арсений за нов Сливенски митрополит. Той получи гласовете на 7 от духовниците. За Арсений гласуваха Великотърновският митрополит Григорий, Плевенският митрополит Игнатий, Пловдивският митрополит Николай, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Русенският..

публикувано на 26.05.24 в 11:24
Юлиян Попов

Юлиян Попов: България трябва да развие Регионален кризисен център, свързан с климатичните промени

България трябва да развие Регионален кризисен център, свързан с адаптация към климатичните промени . Това каза пред БНР бившият министър на околната среда и водите Юлиян Попов, старши съветник на Европейската фондация за климата. " Надявам се един ден да стане това - България трябва да развие Регионален кризисен център. Защото това, което изпитва..

публикувано на 26.05.24 в 10:12