Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия е обезпокоена от групировката, поела отговорност за атентата в Москва

Германският федерален министър на вътрешните работи Нанси Фезер.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Групировката "Ислямска държава в Хорасан", която пое отговорност за избиването на 139 души в концертна зала край Москва миналия петък, представлява най-голямата ислямистка заплаха за сигурността на Германия, заяви министърът на вътрешните работи Нанси Фезер.

"Равнището на заплахата бе високо преди атаката край Москва и продължава да е високо", подчерта Фезер.

Германия въвежда временно граничен контрол като част от засилените мерки за сигурност около Европейското първенство по футбол, на което ще е домакин. Първенството започва на 14 юни и се очаква да привлече по стадионите 2,7 милиона запалянковци.


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Полските фермери вдигнаха блокадата на граничния пункт Рава-Руска с Украйна

Полските фермери и шофьори на камиони, които се оплакваха от нелоялна конкуренция и внос на евтини зърнени култури, вдигнаха продължилата няколко месеца блокада на граничния пункт Рава-Руска с Украйна.  Полските гранични власти съобщиха, че вече е свободно движението във всички посоки по границата на Полша с Украйна.  Среднодневният украински износ на..

публикувано на 29.04.24 в 20:52

Над 64 млн. пресичания в двете посоки през "зелената линия", разделяща Кипър

Над 64 млн. пресичания в двете посоки през "зелената линия", разделяща Кипър, отчете като успех Европейската комисия в специално изявление по повод юбилейна за острова годишнина.  Днес се навършват 20 години от влизането в сила на регламента на ЕС, регулиращ движението на хора и стоки между двете части на разделената страна. Двете кипърски..

публикувано на 29.04.24 в 20:27

Германски офицер призна, че е шпионирал за Русия

Бивш германски военен призна днес пред съда в Дюселдорф, че е шпионирал за Русия, предаде "Франс прес". По думите му той е искал да помогне войната в Украйна да не се разрасне до ядрен конфликт. "Сгреших", заяви пред съда 54-годишният обвиняем Томас Х, който е бил с чин капитан в Бундесвера. Той е обвинен, че е предал информация от поста си във..

публикувано на 29.04.24 в 20:07

Студентските пропалестински демонстрации обхванаха Сорбоната в Париж

Студентските пропалестински демонстрации обхванаха и Сорбоната в Париж. Престижният университет беше окупиран от десетки студенти, стигна се до намесата на полицията. Залите на Сорбоната са опразнени, всички изпити за днес са отменени.  Студентските бунтове в защита на палестинците достигнаха до кампуса на парижкия университет, в чиято..

публикувано на 29.04.24 в 20:06
Георги Тахов

България се присъединява към искането за увеличаване на тавана на помощта "де минимис“

България се присъединява към искането за увеличаване на тавана на помощта "де минимис“ в сектора на селското стопанство, рибарството и аквакултурите. Това е заявил министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов на заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Люксембург. Искането за вдигане тавана на схемата "де минимис" е..

публикувано на 29.04.24 в 19:47

Руски удари срещу Одеса, двама души са загинали

За руски въздушен удар срещу Одеса, съобщи началникът на областната военна администрация Орег Кипер по националната украинска телевизия.  Двама души са загинали, 8 са ранени, повредени са жилищни сгради и гражданска инфраструктура, пожар гори в двореца на студентите на Националния университет "Одеска юридическа академия". Предполага се, че ударът е..

публикувано на 29.04.24 в 19:45

Показаха новия затвор в Самораново

Новият затвор за 400 осъдени при дупнишкото с.Самораново беше показан на терена на служебния правосъден министър Мария Павлова и представители на министерството, на Главната дирекция "Изпълнение на наказанията, пред експертана група на Норвежкия финансов механизъм, осигурил средствата  - 35 мил. лева, пред медиите. Комплексът е изграден върху..

публикувано на 29.04.24 в 19:38