Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цанко Цанков тренира на прочутия плаж Менли

Единственият български плувец с два успешни маратона в открити води от най-трудните в света - Ocean 7Цанко Цанков направи едночасова тренировка в океана тази сутрин. В района на прочутия плаж Менли, близо до Сидни, Цанков проведе първото си занимание преди заминаването в Нова Зеландия, където през следващата седмица му предстои нов плувен маратон от веригата Ocean 7 в протока Кук. Както е известно, бургазлията ще атакува по официалните правила на Световната федерация - WOWSA дистанцията от 26 километра при температура на водата около 14 градуса по Целзий. Цанко Цанков и екипа му от два дни са в Сидни, Австралия, като състезателят използва времето за аклиматизация и тренировки.

"Разликата в часовото време спрямо България е девет часа и се налага да премина през тази аклиматизация постепенно. Избрахме да дойдем в Сидни, заради добрите условия и възможности за последни тренировки в открити води. Днес плувах един час и се чувствам отлично. Утре ми предстоят две занимания рано сутринта и в късния следобед. Ще сменим местата заради по-силни течения и вълни, които търся, за да се доближат максимално до ситуацията в Нова Зеландия и протока Кук. Искам да изкажа огромната си благодарност към част от нашите сънародници в Сидни, които ме трогнаха от сърце със срещата ни близо до емблематичната за града Опера. Организацията и атмосферата бяха страхотни и за пореден път се убеждавам, че всичко което правя има голям смисъл и значение, както за нашия спорт, така и за всички българи, които са извън страната ни. Те се радват и виждам щастието в очите им.


В събота вечер сме поканени отново в голяма зала в Сидни в която ще прожектираме филма от успешното ми преплуване на маратона в САЩ от Санта Каталина до Лос Анджелис през миналата година. Всеки ден се чувам с нашия лодководач в Нова Зеландия и следим прогнозата за времето. Със сигурност след 4 април ще атакувам протока Кук в официален старт. За да бъде зачетен един такъв маратон в открити води трябва да има освен издадени документи за участие, така и съдии от местната федерация през цялото време на лодката. Сертификатите, които са валидни за Ocean 7 имат особености, които трябва да бъдат спазени, иначе се плува само за здраве и адреналин. Аз отивам да направя официално постижение и това е голямата ми цел. За това тренирам усилено през последните шест месеца в Черно море“, каза Цанко Цанков.

По публикацията работи: Христо Денев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Олимпийският огън отплава от Гърция за Франция

Олимпийският огън от Париж 2024 г. отплава за Франция в събота на борда на тримачтов кораб за да отбележи последния участък от щафетата преди церемонията по откриването на Олимпийските игри на 26 юли. Корабът "Белем", построен през 1896 година, напусна сутринта пристанището на Пирея за 11-дневно плаване и ще пристигне в южния град Марсилия, основан от..

публикувано на 27.04.24 в 14:43

Безпрецедентна стачка оставя без ефир дербито на Италия Ювентус-Милан

В Италия, днес стачкуват журналистите от най-старото и най-слушано спортно предаване „Il calcio minuto per minuto” на радио Раи 1.   Не се излъчват директно за първи път в 60 годишната му история,  най-важнитe спортни събития за деня, включително дербито от серия „А“ Ювентус-Милан.  Поводът за протеста е план за прегрупиране на радиото към..

публикувано на 27.04.24 в 13:47
Арне Слот

Ливърпул се разбра с Фейенорд за Арне Слот

Английският Ливърпул и нидерландския Фейенорд са постигнали договорка за откупната клауза на треньора Арне Слот, съобщава ВВС. Тя е в размер на 9.4 милиона паунда - 7.7 милиона първоначална сума и възможност за допълнителни 1.7 милиона бонуси. Това прави 45-годишният Слот, който в Ливърпул ще наследи Юрген Клоп, най-скъпия нидерландски..

публикувано на 27.04.24 в 09:41
ЦСКА София посреща днес Левски

ЦСКА София – Левски пряко по „Хоризонт“

Тимът на ЦСКА София посреща отбора на Левски в мач от 31-ия кръг, първа шестица, във футболното ни първенство. Срещата е от 16 часа и 15 минути, и ще можете да проследите пряко по програма „Хоризонт“. В групата на отборите, борещи се за 7-ото място Ботев (Пловдив) приема Славия от 19 часа. Във Втора футболна лига предстоят 8 мача от 30-ия..

публикувано на 27.04.24 в 09:39
Александър Зверев

Александър Зверев продължава напред в Мадрид

Четвъртият поставен Александър Зверев (Германия) се класира за третия кръг на турнира по тенис на клей от сериите "Мастърс" в испанската столица Мадрид с награден фонд от 7 877 020 евро. В среща от втория кръг Зверев се наложи над хърватина Борна Чорич с 6:3, 6:3 за час и 28 минути игра. По два пробива в двата сета осигуриха на на..

публикувано на 27.04.24 в 06:38
Пирин загуби от Ботев (Вр)

Пирин загуби в Благоевград от Ботев (Вр)

Отборът на Пирин загуби с 1:2 у дома от Ботев (Враца) в двубой от 31-ия кръг на футболното ни първенство. Двата отбора се намират в последната шестица и се борят за оставане в елита. Още в 8-ата минута домакините поведоха в резултата след грешка на бранителя Меси, който се подхлъзна и позволи на Иван Тасев да порази вратата на Ботев...

публикувано на 26.04.24 в 22:04
Волейболистите на Левски спечелиха титлата

Волейболистите на Левски взеха златните медали

Отборът на Левски спечели 15-та титла в шампионата по волейбол при мъжете. "Сините" победиха след обрат с 3:1 (23:25, 25:19, 25:20, 25:) у домаЦСКА и триумфираха в серията с 3:0 успеха. В първия гейм "червените" поведоха със 7:2, но Левски успя да се върне в двубоя при 7:9. "Сините" дори изравниха при 11:11, но воденият Александър..

публикувано на 26.04.24 в 21:25