Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европрокуратурата извършва обиски в 6 фирми в България

Снимка: eppo.europa.eu
Чуй новината! Чуй новината:

По искане на Европейската прокуратура се извършват претърсвания в шест фирми и четири къщи в две области на страната, съобщиха от институцията. 

Целта на обиските е събиране на доказателства заради съмнения за присвояване, злоупотреба с еврофондове и пране на пари, свързани със строителството на тунел "Железница“ на магистрала "Струма", който през февруари беше отворен за движение.

В съобщението, публикувано на сайта на Европейската прокуратура, се посочва, че строителството на тунел "Железница" на магистрала "Струма" се ръководи от Агенция "Пътна инфраструктура", която сключи договор с консорциум от три фирми за проекта, съфинансиран от Европейския кохезионен фонд по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" ( 2014-2020 г.). Изпълнителят е получил приблизително 185 млн. лв. (около 95,6 млн. евро), 85% от които са финансирани от европейски фондове.

След сигнал, получен от ДАНС, Европейската прокуратура в София започна проверка, която разкри, че една от компаниите, част от консорциума, е заподозряна в няколко криминални престъпления, включително присвояване, злоупотреба с еврофондове и пране на пари. Твърди се, че разследваната компания е извършила за много кратко време няколко фиктивни парични превода на стойност над 11 милиона лева (5,6 млн. евро) към верига от кухи фирми, което е довело до теглене на големи суми в брой от физически лица с криминални досиета, посочват от Европрокуратурата. Тези компании и лица се появяват и в друго текущо разследване на Европейската прокуратура относно инфраструктурни проекти в железопътния сектор.

Европрокуратурата посочва, че продължава разследването, за да се установи естеството и степента на предполагаемите престъпни деяния. Днешните обиски са били извършени от Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) и Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

Европейската прокуратура е независимата прокуратура на Европейския съюз. Тя отговаря за разследването, наказателното преследване и осъждането на престъпления срещу финансовите интереси на ЕС.


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Изборните книжа за вота, преди да бъдат изпратени в общините

Избирателите в Силистренско - малко над 113 000, членовете на комисиите - 1799

Изборният ден в Силистренска област е започнал нормално, съобщават от Районната избирателна комисия.  Няма данни за неявили се членове на секционни избирателни комисии. 11 подвижни избирателни секции има на територията на Силистренска област, по една секция в общините Тутракан, Ситово и Кайнарджа, а в останалите – по 2. Освен подвижните..

публикувано на 09.06.24 в 08:42
Избори в Благоевград, архив

Репортерска проверка: Не всички избиратели в Благоевград знаят за преместените секции

Изборният ден в област Благоевград започна навреме, единици са членовете на секционни комисии, които не са се явили в изборните помещения, съобщават от Районната избирателна комисия. Противоречива е информацията от секционните комисии за това при какви условия не може да се гласува с машина, установи проверката на кореспондента на БНР..

публикувано на 09.06.24 в 08:39

"Тел Авив данс" - летен фестивал за танц на аматьори

В най-големия и престижен балетен център на Израел - Сузан Далал, в който има 7 балетни зали с различна големина и 2 пространства на открито, решават да направят летен фестивал, на който да предоставят сценично пространство за танц на аматьори, но с интересни идеи.  Официално фестивалът е през август, но всяка седмица от началото на май..

публикувано на 09.06.24 в 08:25

Първи информации в ЦИК: Изборният процес е започнал нормално

Изборният процес е започнал нормално, сочат първите информации в ЦИК към 8 ч., където се събират данните от всички секции в страната и извън България. Попълнени са съставите на всички избирателни комисии. 12 972 са секциите в страната, от които машинно се гласува в 9 346 .  769 са изборните секции извън страната, в 245 в чужбина се гласува..

публикувано на 09.06.24 в 08:20

Фотожурналист: Добрата снимка не може да прикрие лошия политик

Любомир Бенковски - Бенджи се занимава професионално с фотография повече от 40 години. Работил е като кореспондент на БТА, както и за най-големите вестници. Носител е на множество награди, а вече повече от 10 години обучава свои млади колеги. Макар творческите му интереси да са в областта на градския живот, човешката природа и..

публикувано на 09.06.24 в 08:18

Проблеми с машините в някои секции

С множество сигнали за проблеми с машините за гласуване започна изборният ден в Стара Загора . Всички секции са отворили врати навреме. Няма постъпили жалби за нарушения, съобщават от БНР. Множество сигнали за проблеми с машините в Стара Загора С проблем с една от машините в 145 секция започна изборният ден в  Сливен . Във всички..

публикувано на 09.06.24 в 07:58
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Масовото съзнание понякога търси нетрадиционни и екзотични опции

"Прогнозата става все по-трудна, защото политическият процес предполага сложни избори. В ситуации, в които няма видими отговори, обикновено се получават и изненадващи развития . Масовото съзнание търси понякога нетрадиционни, понякога екзотични опции." Този коментар направи в началото на изборния ден Първан Симеонов, изпълнителен директор на..

публикувано на 09.06.24 в 07:44