Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличава се броят на руснаците, които сключат договори, за да воюват в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Увеличава се броят на руснаците, които искат да сключат договори с министерството на отбраната, за да воюват в Украйна. Това съобщиха от руското военно ведомство.

От министерството твърдят, че от началото на годината повече от 100 000 души са сключили професионални договори с армията. През пунктовете за набиране на войници из цяла Русия ежедневно преминавали по 1700 души. Според ведомството по време на събеседванията кандидатите за военна служба мотивирали решението си с желанието си да отмъстят за терористичния атентат на 22 март в концертната зала "Корокус сити хол" край Москва, при който загинаха повече от 140 души. Макар че отговорност за атентата пое "Ислямска държава", руските власти продължават да търсят наличието на "украинска следа".

Днес например секретарят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев заяви, че следите на атентата водели към украинските специални служби. И добави, че киевският режим изцяло се контролирал от Съединените щати.

Повече от половината руснаци вярват на версията на Кремъл за "украинската следа". Едва 27 процента са на мнение, че зад атентата стои "Ислямска държава", сочат данните от британско-украинско онлайн проучване сред 652-ма руснаци, публикувано в края на миналата седмица от "Файненшъл Таймс".

"Щом основният наратив на пропагандата и властите е да обвиняват Украйна, хората ще му вярват, защото контролът върху информационното пространство е почти абсолютен", казва руският социолог и директор на "Левада център" Денис Волков, цитиран от британското издание.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Революционно знаме, 
Регионалния исторически музей - Враца

Регионалният исторически музей във Враца съхранява оригиналното знаме на съзаклятниците от Априлската епопея

Един от ценните експонати в Регионалния исторически музей във Враца е оригиналното знаме на съзаклятниците от местния Революционен комитет. То е реликва със значима историческа стойност, не само защото е оцеляло от времето на освободителните борби между 1875 и 1876 година, а защото е единственото революционно знаме, на което е извезана..

публикувано на 01.05.24 в 15:45

Шеста успешна кампания реализираха Ротаракт клуб и фондация "Искам бебе" във Велико Търново

Шеста успешна кампания "С цвете в ръка срещу репродуктивните проблеми" реализираха Ротаракт клуб – Велико Търново и фондацията "Искам бебе", с подкрепата на Общината в старата столица. Отново ще бъде подпомогната двойка от града, нуждаеща се от асистирана репродукция и инвитро процедури. Събраните сега средства от 2390 лева се даряват на..

публикувано на 01.05.24 в 15:45
Антъни Блинкън и Ицхак Херцог

Блинкън: Израел да допусне още хуманитарна помощ в Газа, "Хамас" да приеме предложението за примирие

Американският държавен секретар Антъни Блинкън призова Израел да допусне повече хуманитарна помощ в ивицата Газа, а "Хамас" да приеме час по-скоро предложението за примирие. Паралелно с усилията ни за сключване на примирие работим за осигуряване на повече хуманитарна помощ за населението на ивицата Газа, заяви Блинкън при срещата си с..

публикувано на 01.05.24 в 15:15
Делян Пеевски

И Делян Пеевски поиска отмяна на решението за частна детска болница

Призовавам служебното правителство незабавно да отмени решението си за изграждане на частна детска болница, взето във вторник от Министерски съвет. Това се казва в позиция на ДПС, в която се цитира лидера Делян Пеевски. "Българските граждани трябва да научат кой подведе Министерски съвет да вземе подобно решение и чии лобистки интереси..

публикувано на 01.05.24 в 15:05
Пламен Димитров

Пламен Димитров: Над 200 хиляди са нарушенията на трудовите права в България през миналата година

За миналата година има над 200 хиляди нарушения на трудовите права в България . Това съобщи пред БНР Пламен Димитров, президент на КНСБ. Нарушаването на правото на синдикално сдружаване от миналата година е криминализирано, напомни още той. Димитров о бърна внимание на проблема с работещите бедни у нас.  " Когато над 750 хиляди българи..

публикувано на 01.05.24 в 14:45
Кирил Петков и Христо Иванов в пленарната зала на парламента, 15 юни 2023 г.

ПП-ДБ внася сигнал до ДАНС за проверка на разрешението за частна детска болница

"Здравната мафия, която от години държи в задушаваща хватка цялото българско здравеопазване и се бореше срещу нашите решения за създаване на национална детска болница, днес си осигури политическата подкрепа за създаване на болница от частен инвеститор“, посочват от пресцентъра на ПП-ДБ в прессъобщение до медиите по повод решението на Министерския..

публикувано на 01.05.24 в 14:44

Напрежение сред протестиращите в Калифорнийския университет в Лос Анджелис

До напрежение се стигна между пропалестински и произраелски протестиращи в Калифорнийския университет в Лос Анджелис. Зам.-кметът на града съобщи в социалната мрежа Х, че университетът е извикал полиция. Група контрадемонстранти са се опитали да съборят палатковия лагер на пропалестинските протестиращи в кампуса на Калифорнийския университет. Полицията..

публикувано на 01.05.24 в 14:05