Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваня Тодорова: Да направим място, където всички да се чувстват щастливи

Създателят на конната база за работа с деца с увреждания иска да я превърне в терапевтичен център

Човек, който работи с деца и си почива сред животни – така можем да представим Ваня Тодорова, гост в рубриката „Горещо сърце“.

Тя е основател на конната база „Ахил“, разположена близо до София. Там Ваня развива конната терапия като вид рехабилитация за деца със специални потребности. Надява се, че това ще стане практика у нас, както вече е в други европейски държави.

И преследва сбъдването на новата си мечта – да направи терапевтичен център, в който да се събират деца със и без увреждания.


Ваня Тодорова е завършила една от руските езикови гимназии в София, впоследствие продължава с езиците в университета и става преводач. Появата на конете в живота й се случва покрай страстта на дъщеря й към ездата. Тя води момичето в различни конни бази.

„Покрай нея реших и аз да опитам, за да видя на какво толкова се радва, кое е толкова хубаво. Когато опитах, заедно с нея, беше една кратка разходка. След това се запалих и реших да продължа като обучение. След това нещата тръгнаха в друга посока – изграждане на място за коне, закупуване на коне, впоследствие това се превърна в бизнес и започнаха занятия с деца със специални потребности“, спомня си Ваня.

Според нея общуването с коне е на много фино ниво.

„Те са много отзивчиви и социални, атмосферата около тях предразполага човек да се отпусне. Регулират се емоциите, изгражда се привързаност. Има едно научно изследване, което показва, че електромагнитното поле на сърцето на конете е в пъти по-голямо от човешкото. А пулсът им е по-бавен, отколкото нашия. Намирайки се около тези животни, сърдечният ни ритъм се синхронизира с техния, забавя се. Така усещаме отпускане, подобрява се настроението ни. При езда това се случва много по-активно, тъй като вече имаме пряк контакт, и тяхното движение влияе на различни системи в човешкото тяло“, споделя още Ваня Тодорова.

За децата с увреждания общуването с коне е лечебно.


„Да го погали, да го води, да му даде морков. Общуването е на невербално ниво, което за децата със специални потребности е много полезно. Особено деца с аутизъм, които в социална среда се чувстват по-напрегнати, сензорната им система се претоварва от звуци, миризми, светлина, около животните това го няма, и те разбират, че не се изисква нищо от тях и че на невербално ниво може да се получи общуване“.

Към момента конната база е затворена, тъй като предстои преместването й на ново място. Идеята на Ваня Тодорова е за децата да има не само терапия с коне, а комплексна терапия.


„Освен чисто рехабилитационната част, да се случва опознаването и приобщаването на децата със специални потребности в обществения живот. Децата в норма да ги виждат, да си играят с тях, да разберат, че различното не е опасно. Че когато в училище има такова дете, то може да бъде прието. В новия терапевтичен център искам да направим и кът за ерготерапия, тъй като имам и тази специализация. Този метод помага на децата да бъдат по-функционални в ежедневието си. Планираме и изграждането на детска площадка, комбинирана за деца със и без увреждания. Можем да направим хубаво място, където всички да се чувстват щастливи“, казва Ваня Тодорова.


Цялото интервю с нея можете да чуете в прикачения файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мария Антонова

Мария Антонова: Блага притежаваше най-ценното качество - да имаш дълг към близки, към приятели!

"Бъдете изобретатели, откриватели в любовта! Не бъдете епигони, чиновници и бюрократи в собствените си чувства!" Това е едно от завещанията на Блага Димитрова – една от изключително талантливите български поетеси , чиито творби носят необичайна дълбочина на прозренията и вдъхновяват поколения читатели.  Родена през 1922 г., тя от ранна..

публикувано на 29.04.24 в 15:00

Младен Мисана вълнува с поезията си

Младен Мисана започва да пише в ранна детска възраст. Когато бил на 4 години, на стиховете му се е радвала баба му Райна, която го е отгледала. Тя събудила и интереса му към математиката, и към литературата. Росица Копукова и Младен Мисана са неразделим поетичен дует Публикува творбите си през 2013 -та година, дотогава те..

публикувано на 28.04.24 в 06:15

Силвия Кацарова празнува 70-годишен юбилей

Любовта на публиката е най-големият дар , каза пред БНР любимата на поколения българи певица Силвия Кацарова, която днес празнува 70-годишен юбилей . По този повод тя подготвя нов албум, който скоро ще бъде готов. Нейното желание е хората да не я приемат само като човек на изкуството, а като човек от техните редици. "Всички сме еднакви,..

публикувано на 26.04.24 в 14:54
Михаил Вешим

Михаил Вешим: Смисълът на живота е предаване на опита

Смисълът на живота е предаване на опита на едно поколение на следващото. Това каза пред БНР писателят Михаил Вешим, който представи в предаването "Хоризонт за вас" новата си книга "Стари хипари и нови разкази" . "Това са едни разкази, на които първото издание беше преди повече от 10 години, сега към тях съм добавил още един цикъл от 10-ина..

публикувано на 12.04.24 в 16:34

Даме Стойков ръководи успешно Обединени спортни клубове "Локомотив София"

Как един спортен клуб може да възкръсне като феникс от пепелта? Или казано по друг начин - от едно старо игрище със сгурия... Това със сигурност знае председателят на Обединени спортни клубове "Локомотив София" Даме Стойков. Човек със забележителна спортна кариера. Дългогодишен състезател по джудо и самбо на „Локомотив“ София...

публикувано на 31.03.24 в 07:39
Бисерка Йовчева

Бисерка Йовчева - учителката, която се подписва под златните успехи на българчетата по информатика

"Математика е важна за много направления, всички високотехнологични постижения са базирани на математика и независимо, че напоследък говорим за изкуствен интелект и че компютрите могат да ни заменят, за да се стигне до тук, основата е в математика, каза в "Нощен Хоризонт" Бисерка Йовчева - учителката , която се подписва под златните успехи по..

публикувано на 30.03.24 в 15:59

Руската прокуратура поиска Алла Пугачова да бъде обявена за чуждестранен агент

Руската прокуратура поиска от Министерството на правосъдието да обяви Алла Пугачова, кралицата на съветската и руската естрадна музика, за "чуждестранен агент", съобщи държавната информационна агенция РИА, цитирана от Ройтерс.  74-годишната Алла Пугачова се премести да живее в Израел малко след инвазията на руския президент Владимир Путин в..

публикувано на 29.03.24 в 16:16