Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Египетско слънце“ – омагьосваща вечер с вглъбеността и мъдростта на Изтока

Снимка: SY11

В едно от големите музикални събития на настъпващата пролет се превърна рециталът на оперната звезда на арабския свят Фатма Саид в партньорство с английския пианист Джоузеф Мидълтън от поредицата “Съкровени гласове“ на сцената на зала “България“. Това беше един различен, красив и запомнящ се камерен концерт. В първата част двамата музиканти ни поднесоха песни от Моцарт, Шуберт и Шуман. Ще напомня, че египетският сопран Фатма Саид е възпитаничка на Музикалната академия “Ханс Айслер“ в Берлин и, както сподели в първото си интервю за българска медия преди концерта, много цени германския романтичен песенен репертоар и Шуман е един от любимите й композитори. Също така обяви, че голяма част от това, което ще чуем в зала “България“, ще влезе в предстоящия й албум, върху който работи в момента. Бях впечатлена от отличното й произношение, от умението й да изгражда вълнуващо кратката музикална форма на песента. Тя сякаш разказваше малки истории. Редуваха се мечтателни, тъжни и закачливи картини. Подбирайки песни от различни вокални цикли, сякаш беше съставила нови, свои цикли, та се колебаех дали да ръкопляскам между песните или да се наслаждавам тихо на новото цяло, което ми поднася.

Във втората част прозвуча музика от испански автори, за която Фатма Саид беше споделила, че е другата й страст. Слушахме песни от Мануел де Файя, Фернандо Обрадорс и Хосе Серано Симеон – повечето от тях са от дебютния албум на младата звезда “Светлината“, както и последната песен от програмата, “Подай ми флейтата и пей“ от ливанския композитор Наджиб Ханкаш по едноименната поема на Халил Джубран. В тази част бяхме завладени не толкова от испанската страст, колкото от вглъбеността, мъдростта и безвремието на Изтока, който е оплодил и испанската култура. Тук Фатма Саид, която има прецизна интонация и отлична вокална техника, просто ни зашемети с няколко безкрайно дълги тонове! Усетихме аромата на Изтока – отново, не в претрупване на ярки багри, а в магическата орнаментика. Още се чувствам обгърната от аромата на този концерт, като от финалните акорди на висококласен парфюм, дълго след като връхните нотки са отлетели и сърцевината се е разгърнала.

Не мога да пропусна отличното партньорство на английския пианист Джоузеф Мидълтън. Фатма Саид посочи в интервюто ни, че изключително разчита на него, и с право! Той я следва абсолютно, до степен сякаш да се разтвори в нейната песен. Двамата ни подариха два прекрасни биса – “Тhe way you look tonight“ от филма “Swing Time“ и още
една песен от много успешния и удостоен с престижни награди албум на Фатма Саид “Светлината“ – “Дъщерята на султана“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

15 години "Дни на музиката в Балабановата къща" в Пловдив

За 15-и пореден път в Пловдив ще се проведе Международният фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща", който по традиция има пролетно и есенно издание.  Тази пролет форумът ще събере елитни солисти и ансамбли - началото на 12 май от 18.30 ч. ще постави блестящият цигулар Светлин Русев с програма от солови пиеси, а заедно с него на финала ще свирят..

публикувано на 10.05.24 в 17:48
Национален музей „Борис Христов“

Фестивалът "Борис Христов" чества две важни годишнини

През 2024-тa честваме 110 години от рождението на незабравимия български бас Борис Христов, а фестивалът, който носи неговото име, закръгля своите две десетилетия. Организатор и домакин на събитието е Националният музей "Борис Христов" - софийският дом на големия артист. Именно в това издание, което ознаменува двете кръгли годишнини, форумът..

публикувано на 10.05.24 в 17:01
Яйце от крава, мляко от кокошка - изложба

В Художествена галерия - Добрич откриха изложбата "Яйце от крава, мляко от кокошка"

Трима художници откриха изложба в Художествената галерия в Добрич с оригиналното заглавие "Яйце от крава, мляко от кокошка". Творбите на Желко Терзиев, Калина Димитрова и Красимир Терзиев са в различни направления на визуалното изкуство и експериментират по интересен начин с изразните средства на киното, фотографията, инсталацията,..

публикувано на 10.05.24 в 16:19
Стоян Радев

Стоян Радев: Да обичаш е умение, което се придобива с търпение

Тази вечер – 10.05, от 19 часа в Столичния куклен театър е премиерата на "И ние играем Ромео и Жулиета". Режисьор на спектакъла е Стоян Радев. "Идеята на Камен Асенов, който е актьор в Кукления театър, беше да тръгнем от там, че има вражда между  драматичните и куклените актьори. Това е находчиво хрумване, през което навлизаме в шекспировата..

публикувано на 10.05.24 в 15:48
Димитър Карамфилов и Константин Костов (от ляво на дясно)

"Джаз концерт по Мусоргски" на Константин Костов и Димитър Карамфилов на 12 май

В края на 19 век в изкуството се заражда ново направление - така нареченият реализъм . Постепенно Европа започва да излиза от романтичните украси в произведенията на изкуството и в него път си проправят обективизмът и истинската картина на действителността. Може би това е естествен процес, в който изкуството се развива – през замечтания поглед и..

публикувано на 10.05.24 в 14:52
Тони Дуковски

Тони Дуковски - "Детето на Враца", издаде първата си книга

Любимият фотограф на врачани Тони Дуковски, наричан от местната общественост "Детето на Враца", издаде първата си книга. Заглавието ѝ е популярният врачански израз - "И те така, те". Представянето на книгата събра много хора в градското читалище.  "Аз се изправих срещу нещастието, дадено ми от природата и човешка грешка, за да го..

публикувано на 10.05.24 в 14:30
проф. Петър Луканов

Почина доайенът на българския балет проф. Петър Луканов

Почина доайенът на българския балет проф. Петър Луканов. Дългогодишен солист, хореограф и педагог, той е създател е на повече от 80 балетни постановки и автор на балетните фрагменти за някои от най-впечатляващите оперни продукции на сцените на българските театри. Проф. Петър Луканов е роден през 1931 г. в село Брусарци, област Монтана...

публикувано на 10.05.24 в 13:50