Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тримата синове на лидера на "Хамас" са убити при въздушен удар в Ивицата Газа

Снимка: БТА

Тримата синове на лидера на "Хамас" Исмаил Хания са били убити при израелски въздушен удар в Ивицата Газа, съобщи свързаната с "Хамас" информационна агенция Шехаб, предаде Ройтерс без да дава повече подробности. По-рано израелски правителствени източници съобщиха, че Израел се е съгласил на отстъпки по въпроса за завръщането на палестинци в северната част на ивицата Газа. 

Според израелските източници американското предложение за примирие предвижда Израел да позволи завръщането на 150 хиляди палестинци без проверки, а в замяна "Хамас" ще трябва да даде списък на жените, възрастните хора и болните израелци, които са заложници и все още са живи. 

Израелските власти обаче смятат, че ислямистката групировка "Хамас" няма да се съгласи на подобно споразумение. В същото време международният натиск върху Израел заради цивилните жертви във войната срещу "Хамас" се усилва.

ООН повтори призива си за деескалация на границата между Ливан и Израел и за начало на процес за трайно прекратяване на огъна, както и дълготрайно решение на конфликта. А американският президент Джо Байдън нарече подхода на премиера Бенямин Нетаняху "грешка", а бомбардировките на Израел в Газа - "безразборни" и "прекалени". 

Международният натиск върху Израел заради цивилните жертви се усилва.

Американският президент Джо Байдън нарече подхода на премиера Бенямин Нетаняху "грешка", а бомбардировките на Израел в Газа - "безразборни" и "прекалени".

"Това, за което апелирам, е израелците просто да призоват за прекратяване на огъня, да позволят през следващите шест, осем седмици пълен достъп до цялата храна и лекарства, влизащи в анклава", призова Байдън. Според израелски данни само днес в ивицата са допуснати 468 камиона с хуманитарна помощ. 

"Това е най-голямата доставка за един ден от началото на войната", написа в социалната мрежа "Екс" израелската служба, която координира доставките. Палестински представители потвърдиха, че през последните дни хуманитарната помощ по суша се е увеличила.

Белият дом заяви, че Израел не е представил надежден план за сухопътна офанзива срещу град Рафах, в южната част на ивицата Газа. Според израелски медии министърът на отбраната на Израел Йоав Галант е казал, че не е определена дата за нападението в Рафах. 

Йоав Галант е заявил в телефонен разговор с американския си колега Лойд Остин, че Израел все още финализира плановете за евакуация на цивилното население в Рафах. Думите на Галант са в противоречие с изявление на премиера Бенямин Нетаняху, който по-рано тази седмица обяви, че датата за офанзивата вече е ясна, но не предостави подробности. 


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Административният съд образува дело за новата организация на движение в центъра на София

За поредна вечер недоволни граждани излязоха на протест на столичните булеварди "Патриарх Евтимий" и "Фритьоф Нансен" заради несъгласие с новата организация на движение в центъра на София. Протест в центъра на София заради изграждане на велоалея Живеещи в центъра на столицата протестираха срещу изграждане на велоалея Протестиращи..

публикувано на 09.05.24 в 19:46

Ден на Европа - концерт пред Народния театър

Представителството на Европейската комисия отбелязва Деня на Европа - 9 май - с концерт в градинката на Народния театър. Ето какво каза пред репортер на БНР ръководителката на представителството на Еврокомисията Йорданка Чобанова: "Празнуваме Европа днес, а също и 20 години от голямото разширяване. Можем да кажем, че Европа диша с двата си бели дроба -..

публикувано на 09.05.24 в 19:23

Бившият премиер Денков и представители на ПП се срещнаха с българи, живеещи в Белгия

"Опасявам се, че отново можем да изпуснем 5-10 години, ако вземем грешната посока" - това каза бившият премиер Николай Денков в Брюксел малко преди срещата на представители на ПП с българи в Белгия.  "Демокрацията не е даденост, а борба, която трябва да водим всеки ден, за да я запазим", отговори Николай Денков на въпрос на БНР има ли опасения, че..

публикувано на 09.05.24 в 19:08
Проф. Алесандро Бруни (вдясно) по време на конференция в София

Проф. Алесандро Бруни: В университетите в Италия има традиция в Славистиката

В Италия има традиция в преподаването на славянски филологии. 102 години от основаването на първата катедра "Славистика" в университета в Падуа. Това каза пред БНР Алесандро Бруни, професор по Славистика в университета "Ка Фоскари" във Венеция, лектор в едни от най-престижните университети в света, говори 9 езика. Проф. Бруни е в България по..

публикувано на 09.05.24 в 18:55

Любчо Нешков: Победата на ВМРО-ДПМНЕ е логичен край на случващото се през последните години

Победата на ВМРО-ДПМНЕ на изборите в Република Северна Македония е логичен край на случващото се през последните 3-4 години . Това каза пред БНР журналистът Любчо Нешков, собственик на Информационна агенция БГНЕС. "След като през 2019-2020 г. тогавашният премиер Зоран Заев, а след това и неговият наследник решиха, че могат да шантажират и да не..

публикувано на 09.05.24 в 18:19
Председателката на Европейския парламент Роберта Мецола и президентът на Украйна Володомир Зеленски - Киев, 9 май 2024

Зеленски отправи призив за ускоряване на доставките на оръжие

В Киев президентът Володимир Зеленски отправи призив към партньорите на Украйна да ускорят обещаните доставки на оръжия и боеприпаси, за да може украинската армия да отнеме инициативата на руските сили на фронта. Зеленски говори на съвместна пресконференция с председателката на Европейския парламент Роберта Мецола. Той отбеляза, че страната му е..

публикувано на 09.05.24 в 18:19
Министърът на отбраната Атанас Запрянов (вдясно) и министърът за Въоръжените сили на Великобритания Лео Дохърти (вляво) - 9 май 2024 г.

Военният министър разговаря с британския си колега в Министерството на отбраната

Възможностите за съвместно противодействие на заплахи, актуалният дневен ред на сигурността в Черноморския регион и както и приоритетите в отбранителната политика са били сред темите на разговор между министърът на отбраната Атанас Запрянов и министърът за Въоръжените сили на Великобритания Лео Дохърти. Дохърти е на двудневно посещение у нас...

публикувано на 09.05.24 в 17:56