Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Авиобаза "Безмер" отваря врати за посетители

Су-25 в авиобаза „Безмер“
Снимка: БГНЕС, архив

По повод Международния ден на авиацията и космонавтиката авиобазата "Безмер" отваря врати за посетители. Те ще могат да се запознаят с работата на пилотите и с тяхното въоръжение и да разгледат отблизо летателните апарати.

Между 9:30 и 12:30 часа посетителите ще имат възможност да се запознаят със самолетите Су-25, стрелковото въоръжение, летателната екипировка, специалната и самолетообслужващата техника.

Музеят на авиобазата също ще бъде отворен за приятелите на авиацията. Там ще могат да научат повече, както за историята на авиобаза "Безмер", така и да си припомнят, че от 1974 година до 1977 година тук е служил вторият български космонавт Александър Александров, впоследствие включен в програмата "Интеркосмос". 

По публикацията работи: Антония Чорева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пореден протест на кръстовището на ул. "Фритьоф Нансен" и бул. "Патриарх Евтимий" в София

Протестиращи срещу новата организация на движение в центъра на София блокираха движението по ул.   "Фритьоф Нансен" и ограничиха в крайната дясна лента трафика на коли и тролейбуси по бул. "Патриарх Евтимий". И тази вечер десетки хора се събраха на протест на кръстовището на ул. "Фритьоф Нансен" и   бул. "Патриарх Евтимий" в София. Според..

публикувано на 13.05.24 в 19:45
Николай Крушарски

Новата организация на движението в центъра на София не е съгласувана с Пътна полиция

Новата организация на движението в центъра на София не е съгласувана с Пътна полиция, заяви комисар Николай Крушарски - началник на Пътната полиция към СДВР: Одитори ще проверяват новата организация на движението в София Дадоха на съд новата организация на движението в центъра на София Административният съд образува дело за новата..

публикувано на 13.05.24 в 19:39
Служебният премиер Димитър Главчев и служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов (вдясно) дадоха брифинг в МС -  13 май 2024 г.

Пенсиите се вдигат с 11%, потвърди на специален брифинг служебният премиер

Пенсиите ще се увеличат от първи юли с 11 процента, това обяви служебният премиер Димитър Главчев на специален брифинг тази вечер. Той призова пенсионерите да са спокойни: "Да внесем успокоение сред хората, които имат право да получат пенсии, че ще ги получат в размер на увеличение 11%, а не по правилото по чл. 100  от Кодекса за социално осигуряване...

публикувано на 13.05.24 в 19:02
Петко Николов

Министърът на икономиката направи промени в Съвета на директорите на ДКК

Министърът на икономиката Петко Николов смени трима членове на Съвета на директорите на Държавната консолидационна компания (ДКК). Станимир Цветков, Катерина Петрова и Марияна Игнатова заменят Елена Болтаджиева, Теодора Стоянова и Десислава Чалъмова, като последната е подала заявление за напускане, съобщават от пресцентъра на министерството...

публикувано на 13.05.24 в 18:53

Русия е обстрелвала над 30 населени места в Харковска област на Украйна

Русия е обстрелвала днес с артилерия и миномети и по въздух над 30 населени места в украинската североизточна област Харков, написа областният управител Олег Синегубов в социалните мрежи. В петък руските сили предприеха изненадваща сухопътна офанзива в района.  Украинската армия призна, че Русия е постигнала "тактически успех" при..

публикувано на 13.05.24 в 18:47
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган (вдясно) и гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис (вляво) позират за снимка по време на срещата си в президентския дворец в Анкара, 13 май 2024 г.

Ердоган заяви, че няма нерешими проблеми между Турция и Гърция

Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че няма нерешими проблеми между страната му и Гърция, предаде Ройтерс. Мицотакис обсъжда с Ердоган мигрантския наплив и сближаването на двете страни По думите на държавния глава на югоизточната ни съседка една стъпка напред към намирането на решение за разделения остров Кипър би засилило регионалния..

публикувано на 13.05.24 в 18:38
Премиерът Бенямин Нетаняху говори на церемония, отбелязваща Деня на паметта за загиналите войници на Израел и жертвите на атаки във военното гробище на планината Херцел, Йерусалим, 13 май 2024 г.

Нетаняху: Победата ще гарантира съществуването ни, войната за независимост още не е свършила

За интензивни сражения се съобщава днес и в южната, и в северната част на ивицата Газа между израелската армия и палестинската групировка "Хамас". Около 360 000 палестинци са напуснали източния град Рафах в Ивицата Газа В Рафах - на южната граница на тази територия, престрелките се водят само в източната част. Не спират обаче и бомбардировките..

публикувано на 13.05.24 в 18:21