Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нургюл Салимова загуби злощастно от индийка в Торонто

Снимка: FIDE

Нургюл Салимова претърпя второ поражение от индийката Вайшали Рамешбабу на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат, който се играе в канадския град Торонто.

Загубата, която дойде след 88 хода и близо шест часа игра, бе много неприятна за 20-годишната българка, тъй като тя имаше абсолютно спечелена позиция на два пъти, но в цайтнота направи серия от слаби ходове, които позволиха на играещата с черните фигури индийка да направи неочакван обрат.

По този начин след десет кръга Салимова остава с 4 точки в актива си и заема шесто място. С 3,5 точки Вайшали е на последната осма позиция.

Салимова, която допусна поражение от Вайшали и в първата партия помежду им в третия кръг, потърси реванш от индийката и в началото изглеждаше, че има отлични изгледи да го постигне.

В дебюта бе разигран Вариант на трите коня в Защита Грюнфелд, който остави играещата с черните индийка в доста сложна ситуация. Инициативата бе на страната на Салимова, но на 22-рия ход българката игра Nh3, който в конкретната позиция бе доста пасивен ход. Вместо него тя можеше да потърси слизане с топа на седма линия, което щеше да създаде много сериозен хаос в защитната игра на Вайшали. 

Решението на Салимова доведе до размяна на дамите, а опростяването на позицията позволи на индийката напълно да изравни играта.

Позицията на дъската изглеждаше като сигурно реми, но на 41-вия ход Вайшали допусна нова неточност, като игра ...Ke7. В този момент Салимова намери много силен ход - 42. Кh2, което изглеждаше, че прави победата и сигурна.

Тук обаче се намеси факторът време. Цайтнотът притисна и двете шахматистки, които се редуваха да бъркат, но в крайна сметка Вайшали показа по-здрави нерви. Индийката не само се спаси в два отделни случая от губеща позиция, но съумя и да измъкне топовния ендшпил, с което да сложи край на серията си от четири последователни загуби.

Във вторник за участничките в Турнира на претендентките предстои почивен ден, а партиите продължават в сряда с 11-ия кръг. В него Салимова ще играе с черните срещу другата индийка - Хумпи Конеру. Именно срещу нея българката записа единствената си победа до момента в четвъртия кръг.

Начело в класирането с 6,5 точки излезе китайката Лей Тинцзие, която записа впечатляващ успех с черните фигури над рускинята Александра Горячкина. Така след четвъртата си победа в последните пет партии световната вицешампионка има равни точки със сънародничката си Тан Чжони и цяла точка пред рускините Горячкина и Катерина Лагно. Пета с 4,5 точки е Конеру, а след нея с по 4 точки са Салимова и украинката Анна Музичук.

До края на надпреварата в Торонто остават още четири кръга.

Победителката в турнира ще играе тази есен с китайката Цзю Вънцзюн в мач за световната титла при дамите.


По публикацията работи: Христо Денев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Боряна Калейн (в средата), София Рафаели и Стилияна Николова

България с най-доброто на еврокупата по художествена гимнастика в Баку

Европейските "звезди" са готови да блеснат на първата европейска купа по художествена гимнастика. 37 нации от цял ​​свят се отправят към азербайджанската столица, Баку, за да се състезават в първата европейска купа по художествена гимнастика. България ще бъде представена от националните състезателки индивидуално (девойки) - Дара Малинова и Магдалена..

публикувано на 29.04.24 в 19:38
Екатерина Стратиева и Георги Аврамов

Екатерина Стратиева: Тази година планираме да участваме във всички асфалтови рали от европейския шампионат

Трикратната европейска шампионка Екатерина Стратиева се завръща в шампионата на Стария континент този сезон, като първото й участие ще е в рали “Канарски острови” . Стратиева и навигатор й Георги Аврамов вече на Островите и се подготвят за надпреварата. Тази година рали “Канарски острови” ще е за последно кръг от ERC, а от догодина влиза в..

публикувано на 29.04.24 в 19:13

Българска организация с престижна европейска награда в категория “Спорт за мир”

Българската неправителствена организация “Чемпиънс Фактори” получи престижна европейска награда. Отличието беше връчено по време на церемонията #BeActiveAwards на Европейския спортен форум в Белгия и е в категория “Спорт за мир”. Журито оцени високо работата на "Чемпиънс Фактори" в инициативата “Заедно за Украйна”. През 2023 г. организацията даде..

публикувано на 29.04.24 в 18:09
Георги Иванов

Президентът на БФС Георги Иванов: Промените вече започнаха

Президентът на Българския футболен съюз Георги Иванов беше специален гост по закриване на третия детски футболен турнир “Пиринска Бундеслига” в Благоевград. Иванов застана пред медиите, където освен за турнира говори и за идеята да има две Втори лига. “Винаги съм се чувствал добре в Благоевград и сега, когато виждам децата как играят, се чувствам още..

публикувано на 29.04.24 в 17:40
Давид Иванов

Давид Иванов: Европейското е най-доброто състезание в кариерата ми до сега

„Това е най-доброто състезание, което някога съм правил. Натрупах много опит, но и се забавлявах. Нова е голяма стъпка напред. Много съм доволен. Не успях да направя както трябва финала на успоредка, можеше и малко повече трудност в изпълнението на висилка, но това сега няма значение. Много съм щастлив“, това сподели специално за БНР Давид..

публикувано на 29.04.24 в 17:24

ВК Нефтохимик привлече френски национал

Волейболният Нефтохимик, който отстъпи титлата на Левски през този сезон, продължава с ударната си селекция, информира БТА. Част от новия отбор на Нефтохимик за сезон 2024/25 ще бъде френският посрещач Франсоа Ребейрол, съобщиха от бургаския клуб. Новото попълнение на ВК Нефтохимик 2010 има с „петлите“ сребро от Олимпийския младежки фестивал в Гьор..

публикувано на 29.04.24 в 13:46

Треньорът на Оклахома е №1 в НБА

Марк Дейно спечели наградата за "Треньор на годината" в Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада. 39-годишният специалист изведе тима на Оклахома Сити Тъндър до първото място в Западната конференция през редовния сезон с 57 победи и 25 загуби, като "гръмотевиците" изпревариха в последния момент шампиона Денвър Нъгетс. Дейно работа за..

публикувано на 29.04.24 в 13:42