Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНБ прогнозира икономически растеж от 2,2% през 2024 г.

Брутният вътрешен продукт на България се очаква да нарасне с 2,2% през настоящата година след повишение с 1,8% през 2023 г., сочат новите макроикономически прогнози на БНБ, публикувани във вторник. Това представлява низходяща ревизия спрямо декемврийската прогноза на БНБ за повишение на БВП с 2,5% през 2024 г.

Според централната банка, в подкрепа на растежа ще бъде вътрешното търсене, докато нетният износ ще се отрази отрицателно. Вътрешното търсене се предвижда да бъде подкрепено от нарастване на частното потребление в условията на повишаващи се доходи от труд в реално изражение, растеж на инвестиционната активност, както и от по-високо правителствено потребление.

За ускоряването на растежа на реалния БВП основно влияние оказва допусканото преминаване на приноса на изменението на запасите от силно отрицателен през 2023 г. в неутрален през 2024 г., заложено в новата прогноза на БНБ.

Негативната динамика на нетния износ пък отразява прогнозирания по-голям растеж на вноса спрямо този на износа на стоки и услуги. Външното търсене на български стоки и услуги се очаква да нарасне с 2,1% през 2024 г. и да се ускори до 3,3% през 2025 г. и до 3,4% през 2026 г.

БНБ също така очаква растежът на реалния БВП да се ускори през 2025 г. до 3,3% и след това да се забави до 2,6% през 2026 г., като тази динамика в голяма степен се определя от заложения профил на публичните инвестиции.

Централната банка прогнозира годишната хармонизирана инфлация в България да се забави до 2,3% в края на настоящата година, а средносрочната инфлация да достигне 3%. В края на 2025 г. се очаква инфлацията да се ускори леко до 2,7% и да остане на това ниво в края на 2026 г. В средносрочен план БНБ очаква положителният принос на базисните компоненти за общата инфлация да остане значителен.

Рисковете пред прогнозата за растежа на реалния БВП се оценяват като балансирани за 2024 г., отбелязва още БНБ., докато за 2025 г. и 2026 г. преобладават рискове за реализиране на по-нисък растеж спрямо новия базисен сценарий предвид продължаващите глобални геополитически конфликти. В допълнение продължават да съществуват значителни вътрешни рискове за по-бавно от заложеното в прогнозата изпълнение на инвестиционни проекти, финансирани както с национални средства, така и със средства от ЕС, се казва в доклада на централната банка.

Пред реализирането на прогнозата за инфлацията в краткосрочен хоризонт пък съществуват рискове за по-бавно нарастване на потребителските цени спрямо базисния сценарий, докато в средносрочен план преобладават главно рискове за по-висока от прогнозираната инфлация.

В краткосрочен план рисковете в посока по-бавно нарастване на потребителските цени произтичат главно от възможността за по-голямо от очакваното понижение на административно определяните цени, както и от потенциално по-силно и бързо пренасяне от страна на фирмите на понижаващите се цени на суровините на международните пазари върху крайните потребителски цени в страната.

В средносрочен план евентуалното реализиране на по-бързо и често индексиране на заплатите в условия на недостиг на работна сила, по-силно от очакваното нарастване на потребителското търсене, както и по-голямо от прогнозираното поскъпване на стоките и услугите с административно определяни цени представляват рискове в посока по-висока инфлация спрямо базисния сценарий, отбелязва БНБ.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Полските фермери вдигнаха блокадата на граничния пункт Рава-Руска с Украйна

Полските фермери и шофьори на камиони, които се оплакваха от нелоялна конкуренция и внос на евтини зърнени култури, вдигнаха продължилата няколко месеца блокада на граничния пункт Рава-Руска с Украйна.  Полските гранични власти съобщиха, че вече е свободно движението във всички посоки по границата на Полша с Украйна.  Среднодневният украински износ на..

публикувано на 29.04.24 в 20:52

Над 64 млн. пресичания в двете посоки през "зелената линия", разделяща Кипър

Над 64 млн. пресичания в двете посоки през "зелената линия", разделяща Кипър, отчете като успех Европейската комисия в специално изявление по повод юбилейна за острова годишнина.  Днес се навършват 20 години от влизането в сила на регламента на ЕС, регулиращ движението на хора и стоки между двете части на разделената страна. Двете кипърски..

публикувано на 29.04.24 в 20:27

Германски офицер призна, че е шпионирал за Русия

Бивш германски военен призна днес пред съда в Дюселдорф, че е шпионирал за Русия, предаде "Франс прес". По думите му той е искал да помогне войната в Украйна да не се разрасне до ядрен конфликт. "Сгреших", заяви пред съда 54-годишният обвиняем Томас Х, който е бил с чин капитан в Бундесвера. Той е обвинен, че е предал информация от поста си във..

публикувано на 29.04.24 в 20:07

Студентските пропалестински демонстрации обхванаха Сорбоната в Париж

Студентските пропалестински демонстрации обхванаха и Сорбоната в Париж. Престижният университет беше окупиран от десетки студенти, стигна се до намесата на полицията. Залите на Сорбоната са опразнени, всички изпити за днес са отменени.  Студентските бунтове в защита на палестинците достигнаха до кампуса на парижкия университет, в чиято..

публикувано на 29.04.24 в 20:06
Георги Тахов

България се присъединява към искането за увеличаване на тавана на помощта "де минимис“

България се присъединява към искането за увеличаване на тавана на помощта "де минимис“ в сектора на селското стопанство, рибарството и аквакултурите. Това е заявил министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов на заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Люксембург. Искането за вдигане тавана на схемата "де минимис" е..

публикувано на 29.04.24 в 19:47

Руски удари срещу Одеса, четирима души са загинали

Най-малко четирима души са загинали при руски ракетен удар срещу Одеса. 17 души са ранени, съобщи началникът на областната военна администрация Олег Кипер. Повредени са жилищни сгради и гражданска инфраструктура, пожар гори в двореца на студентите на Одеската юридическа академия. Живописната сграда на академията на брега на Черно море е популярна сред..

публикувано на 29.04.24 в 19:45

Показаха новия затвор в Самораново

Новият затвор за 400 осъдени при дупнишкото с.Самораново беше показан на терена на служебния правосъден министър Мария Павлова и представители на министерството, на Главната дирекция "Изпълнение на наказанията, пред експертана група на Норвежкия финансов механизъм, осигурил средствата  - 35 мил. лева, пред медиите. Комплексът е изграден върху..

публикувано на 29.04.24 в 19:38