Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Идват валежи и застудяване

Снимка: БГНЕС

През нощта облачността ще е предимно значителна, на места главно в западните райони с валежи от дъжд, сочи прогнозата на НИМХ. В Северозападна България вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и с него ще започне да прониква студен въздух. В останалата част от страната вятърът ще се задържи от юг-югозапад и ще е до умерен. 

Минималните температури ще са между 13° и 18°, по-ниски в северозападните райони, в София – около 13°. 

В сряда ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има валежи от дъжд, на повече места и по-интензивни ще са след обяд и вечерта, като в Западна България се очакват значителни количества. Ще има и гръмотевични бури и условия за градушки. В Югоизточна България ще се задържи почти без валежи, но през нощта срещу четвъртък и там ще завали. В северозападната половина от страната вятърът ще е до умерен от запад-северозапад, докато в югоизточната ще се задържи от юг-югозапад и ще е временно силен. Максималните температури ще са от около 12° в крайните северозападни райони, до 27° на места в Източна България, в София – около 20°.

Над планините ще е предимно облачно и главно в следобедните часове ще има валежи от дъжд и гръмотевична дейност. Ще духа умерен до силен югозападен вятър, който вечерта ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух, тогава и валежите ще се усилят. Максималната температура на височина 1200 m ще е около 17°, на 2000 m – около 7°.

Над Черноморието облачността ще е променлива, често значителна, но до вечерта ще се задържи почти без валежи. Ще духа умерен и временно силен вятър от юг-югозапад. Ще се задържи топло с максимални температури между 24° и 27°. Температурата на морската вода е 15°-16°. Вълнението на морето ще е 3-4 бала.

През следващите дни облачността ще е по-често значителна. Валежите ще продължат, но ще са по-слаби и на по-малко места, главно в Южна и Източна България. В четвъртък ще е ветровито, с умерен в Дунавската равнина временно силен северозападен вятър, който в петък ще отслабне, а по-късно през деня ще се ориентира от североизток. Температурите ще се понижат, в петък минималните ще са между 5° и 10°, а максималните - между 12° и 17°. 

През нощта срещу събота от югозапад валежите ще се активизират, а в събота ще обхванат цялата страна. Повишава се вероятността в много райони да са интензивни и значителни по количество. В планините над 1100-1200 m ще вали сняг. Североизточният вятър временно ще се усили, впоследствие ще се ориентира от северозапад. 

Температурите ще са без съществен дневен ход, в по-голямата част от страната - между 7° и 12°, в югоизточните райони до 16°-17°. 

В неделя и през първите дни от следващата седмица ще има променлива, често значителна облачност. Валежите ще отслабнат и в по-голямата част от страната временно ще спират, а във вторник отново ще са на повече места. Вятърът ще е от запад-северозапад, в неделя - умерен, в понеделник ще отслабне, а във вторник ще се обърне от североизток. Сутрешните температури ще се понижат още и във вторник минималните ще са между 1° и 6°, а максималните в по-голямата част от страната ще са между 12° и 17°.

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Полските фермери вдигнаха блокадата на граничния пункт Рава-Руска с Украйна

Полските фермери и шофьори на камиони, които се оплакваха от нелоялна конкуренция и внос на евтини зърнени култури, вдигнаха продължилата няколко месеца блокада на граничния пункт Рава-Руска с Украйна.  Полските гранични власти съобщиха, че вече е свободно движението във всички посоки по границата на Полша с Украйна.  Среднодневният украински износ на..

публикувано на 29.04.24 в 20:52

Над 64 млн. пресичания в двете посоки през "зелената линия", разделяща Кипър

Над 64 млн. пресичания в двете посоки през "зелената линия", разделяща Кипър, отчете като успех Европейската комисия в специално изявление по повод юбилейна за острова годишнина.  Днес се навършват 20 години от влизането в сила на регламента на ЕС, регулиращ движението на хора и стоки между двете части на разделената страна. Двете кипърски..

публикувано на 29.04.24 в 20:27

Германски офицер призна, че е шпионирал за Русия

Бивш германски военен призна днес пред съда в Дюселдорф, че е шпионирал за Русия, предаде "Франс прес". По думите му той е искал да помогне войната в Украйна да не се разрасне до ядрен конфликт. "Сгреших", заяви пред съда 54-годишният обвиняем Томас Х, който е бил с чин капитан в Бундесвера. Той е обвинен, че е предал информация от поста си във..

публикувано на 29.04.24 в 20:07

Студентските пропалестински демонстрации обхванаха Сорбоната в Париж

Студентските пропалестински демонстрации обхванаха и Сорбоната в Париж. Престижният университет беше окупиран от десетки студенти, стигна се до намесата на полицията. Залите на Сорбоната са опразнени, всички изпити за днес са отменени.  Студентските бунтове в защита на палестинците достигнаха до кампуса на парижкия университет, в чиято..

публикувано на 29.04.24 в 20:06
Георги Тахов

България се присъединява към искането за увеличаване на тавана на помощта "де минимис“

България се присъединява към искането за увеличаване на тавана на помощта "де минимис“ в сектора на селското стопанство, рибарството и аквакултурите. Това е заявил министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов на заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Люксембург. Искането за вдигане тавана на схемата "де минимис" е..

публикувано на 29.04.24 в 19:47

Руски удари срещу Одеса, двама души са загинали

За руски въздушен удар срещу Одеса, съобщи началникът на областната военна администрация Орег Кипер по националната украинска телевизия.  Двама души са загинали, 8 са ранени, повредени са жилищни сгради и гражданска инфраструктура, пожар гори в двореца на студентите на Националния университет "Одеска юридическа академия". Предполага се, че ударът е..

публикувано на 29.04.24 в 19:45

Показаха новия затвор в Самораново

Новият затвор за 400 осъдени при дупнишкото с.Самораново беше показан на терена на служебния правосъден министър Мария Павлова и представители на министерството, на Главната дирекция "Изпълнение на наказанията, пред експертана група на Норвежкия финансов механизъм, осигурил средствата  - 35 мил. лева, пред медиите. Комплексът е изграден върху..

публикувано на 29.04.24 в 19:38