Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иранският външен министър: Ще накараме Израел да съжалява, ако ни нападне

Иранският първи дипломат Хосейн Амир Абдолахиан.
Снимка: ИРНА/БТА

Иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан се зарече днес пред Съвета за сигурност на ООН, че страната му ще "накара Израел да съжалява" за всяко нападение срещу нея, предаде БТА като се позова на Франс прес.

"Действията за самозащита и контрамерките на Иран са приключили, така че израелският терористичен режим трябва да прекрати всякаква по-нататъшна военна авантюра срещу нашите интереси", заяви Абдолахиан на заседание на съвета за ситуацията в Близкия изток.  

"В случай на използване на сила от израелския режим и нарушаване на нашия суверенитет Ислямска република Иран няма да се поколебае нито за секунда да отстоява правата си, да реагира решително и адекватно и да накара режима да съжалява за действията си", добави той.

Израел обяви, че си запазва "правото да се защити" срещу Иран след иранската атака, осъществена този уикенд с над 350 безпилотни самолета и ракети, изстреляни към Израел. Почти всички те бяха прехванати в полет. Израел обаче не даде информация за средствата, датата и целите на евентуална операция, обобщава АФП.

Техеран представи нападението си като отговор на приписвания на Израел смъртоносен удар по иранското консулство в Дамаск в началото на този месец.

Абдолахиан говори пред Съвета за сигурност на ООН, след като по-рано днес иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция каза, че Техеран може да преразгледа своята "ядрена доктрина" след израелските заплахи, отбелязва Ройтерс.

На заседанието на Съвета за сигурност на ООН, посветено на Близкия изток, генералният секретар на световната организация Антониу Гутериш призова за максимална сдържаност.

"Крайно време е да се сложи край на кървавия цикъл на ответни действия. Крайно време е да спрем", заяви Гутериш.

"Международната общността трябва да работи заедно, за да предотврати всякакви действия, които биха могли да тласнат целия Близък изток през ръба, с опустошително въздействие върху цивилното население", призова той.

Преди това постоянният представител на Израел при ООН Гилад Ердан разкритикува присъствието на Абдолахиан в Съвета за сигурност.

"Той е тук, за да се подиграва с вас. Той е тук, за да ви покаже на всички вас - в костюмите ви и с дипломатическите ви тънкости - че страната му може да предприеме нападение срещу друга държава членка в събота, а след това той може да дойде тук в четвъртък, за да ви поучава за правата на човека и международното право", каза Ердан.


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЕВР утвърди нова цена на природния газ за май в размер на 54,70 лева/MWh

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за месец май в размер на 54,70 лева за мегаватчас (MWh) , без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Цената е с около 7 % по-ниска от цената на природния газ през м. април, която беше в размер на 58,84 лв./MWh. На тази цена "Булгаргаз" ЕАД ще продава природен газ на..

публикувано на 01.05.24 в 17:36

Работници и активисти от цяла Европа и Азия отбелязаха Деня на труда с масови протести

Работници и активисти от цяла Европа и Азия отбелязаха Деня на труда (1-ви май) с протести срещу увеличаващите се цени и трудовите политики на правителствата си и с призиви за повече права. Полицията в Истанбул използва сълзотворен газ и гумени куршуми, за да разпръсне хилядите хора, които се опитаха да пробият барикадите и да стигнат до..

публикувано на 01.05.24 в 17:17

Изкуственият интелект - предизвикателство за трудовия пазар в България?

Все още е рано да кажем, че ИИ е предизвикателство за трудовия пазар в България . Това обясни пред БНР  Вяра Стефчева - дигитален експерт, преподавател в "СофтУни" и  собственик на маркетингова агенция. "Изкуственият интелект все още не е толкова добър в задачите, които имаме в ежедневието. Промяната, която настъпва, е естествен процес на..

публикувано на 01.05.24 в 17:01

Как младите хора виждат бъдещето си у нас след завършване на висше образование?

Реализацията на пазара на труда е сред предизвикатерствата пред студентите и трудовия пазар. Младите хора разказаха пред БНР как виждат бъдещето си в страната след завършване на висшето си образование.

публикувано на 01.05.24 в 16:51

Как в Румъния приемат увеличаващия се брой работници от страни извън ЕС?

На пазара на труда в Румъния през последните години се отчита тенденция за увеличаване на броя на работниците от страни извън ЕС. Повече по темата пред БНР разказа Раду Стокица, и зследовател на синдикатите и журналист по трудови въпроси. -  Г-н Стокица, от известно време в Румъния се увеличава броят на работниците от страни извън ЕС, често..

публикувано на 01.05.24 в 16:40

В Монтана разследват случай с открит труп на млад сръндак

Полицията в Монтана разследва случай с открит труп на млад сръндак в багажник на лека кола. Отстрелът на сръндак в момента става само с индивидуално разрешително от горското. Привечер във вторник екип на Районно управление на полицията в Монтана спрял за проверка лек автомобил в района на СБА на входа на града.  В багажника на колата,..

публикувано на 01.05.24 в 16:36

Депутатът Стоян Георгиев вече не е част от "Продължаваме промяната"

Депутатът от парламентарната група на "Продължаваме промяната – Демократична България" Стоян Георгиев вече не е част от "Продължаваме промяната", съобщават от пресцентъра на партията, добавяйки, че всички ангажименти, които би поел от името на политическата сила, няма да са легитимни. С Решение на Изпълнителния съвет на ПП партията в Силистра..

публикувано на 01.05.24 в 16:16