Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атентатът в Бургас и отвличането на български моряци – в проекторезолюция на ЕП за Иран

Снимка: www.europarl.europa.eu

Терористичният атентат на летището в бургаския квартал "Сарафово" през 2012 г. и отвличането на двама български моряци през ноември 2023 г. са вкарани в проекторезолюция на Европейския парламент (ЕП) за Иран. Очаква се тя да бъде гласувана днес и е посветена на атаката на Ислямската република срещу Израел. 

Сред нейните вносители са двама български евродепутати – Елена Йончева от Прогресивния алианс на социалистите и демократите и Андрей Ковачев от Европейската народна партия. 

Евродепутатите обвиняват Корпуса на гвардейците на ислямската революция в участие в планирането или извършването на редица операции, убийства и терористични атаки на територията на ЕС през последните 30 години.

Сред тях е взривяването на автобус на летището в кв. "Сарафово", при което загинаха българският шофьор и петима туристи от Израел.

Според обосновано предположение на българските власти атентатът е дело на ливанската шиитска групировка "Хизбула", подкрепяна от Иран. Двамата извършители са от ливански произход и са включени в терористичния списък на ЕС.

Евродепутатите настояват Корпуса също да бъде обявен за терористична организация.

Текстът, включващ взрива в "Сарафово", е внесен от евродепутати от ЕНП.

Евродепутатите също така призовават ЕС и страните-членки да се консолидират и да увеличат усилията за гарантирането на безопасното и незабавно освобождаване на всички заложници от кораба "Галакси лийдър", пленен в Червено море през ноември.

Атаката е дело на йеменски хуси, подкрепяни от Иран. На борда има трима граждани на ЕС – двама българи и един румънец, както и трима украинци. Текстът за българските моряци е внесен от евродепутати социалисти. 

По публикацията работи: Антония Чорева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 1 500 яйца бяха боядисани благотворително в София, ще отидат при възрастни хора

Над 1 500 яйца бяха боядисани благотворително на Велика Събота в столичния квартал "Младост 3".  Организаторите на проявата от фондация "От нас зависи" съвместно с район "Младост" бяха предвидили и различни работилници за най-малките, както и музика, танци и спортни игри. Деца от различни националности ще боядисват яйца в София..

публикувано на 04.05.24 в 14:11

ВМРО регистрира листите си за изборите

ВМРО регистрира в ЦИК листата си за европейските избори и в Районната избирателна комисия - за извънредните парламентарни избори в София. Водач на листата за Европарламента е Ангел Джамбазки, на второ място е друг настоящ евродепутат - Андрей Слабаков.  Джамбазки е начело и в столичния 25 МИР. Листите в 23 и 24 МИР ще води общинският съветник Карлос..

публикувано на 04.05.24 в 13:59

Оркестър "Сияние" ще гостува "На мегдана на другата България" в Палма де Майорка

Оркестър "Сияние" от Русе ще гостува на събора "На мегдана на другата България" в Палма де Майорка. Това съобщиха домакините на деветото издание на фолклорния фестивал. По време на хоротеката, която ще направят участниците и гостите във фолклорния фестивал в Палма де Майорка, музиката ще е на живо, изпълнена от русенския оркестър "Сияние". В състава му..

публикувано на 04.05.24 в 13:32

Благотворителен базар в храм в Горна Оряховица събра 2000 лв. за операция на млада жена в Турция

Благотворителен великденски базар в храма "Свети Три светители“ в Горна Оряховица събра две хиляди лева. Парите са за лечението на млада жена, която има нужда от операция в Турция, за да ходи нормално.  27-годишната Силвия Пенева се нуждае от 19 500 евро за операция в Турция. У нас е претърпяла 17 операции на краката си: "Левият ми крайник..

публикувано на 04.05.24 в 13:30

Очертава се поражение за партията на Сунак на местните избори в Англия и Уелс

Продължава преброяването на гласовете в местните избори в Англия и Уелс, но вече се очертава катастрофално поражение за управляващата Консервативна партия на премиера Риши Сунак. Окончателните резултати от проведените в четвъртък избори ще станат известни едва утре късно вечер, но вече може да се каже, че консерваторите търпят най-тежкото си..

публикувано на 04.05.24 в 13:25
Рилски манастир

Стотици гости очаква Рилският манастир тази вечер за Богослужението за Възкресение

Стотици се очакват за Богослужението вечерта за Възкресение Христово в Рилския манастир Стотици миряни и посетители се очакват за богослужението вечерта за Възкресение Христово в Рилския манастир. Службата започва в 23 ч. и продължава докъм 3 часа след полунощ. През Великденските празници в района на Светата обител ще има засилено полицейско..

публикувано на 04.05.24 в 12:39
Трявна

За тревненските първомайстори и църковната архитектура

Православната църква почита днес Велика събота - последния ден от Страстната седмица, предшестваща Великден. В полунощ в храмовете в цялата страна ще бъде възвестено Христовото Възкресение. Църквата, която събира, е дело на прочути или пък неизвестни майстори и за техния усталък се разказват легенди, но сега ще наблегнем на фактите.  За..

публикувано на 04.05.24 в 12:29