Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тони Николов: Макрон бие камбаната за Европа

| Интервю
Еманюел Макрон по време на речта му в Сорбоната, 25 април 2024 г.
Снимка: БТА

"Европа може да умре. Това зависи изцяло от нашия избор", каза френският президент Еманюел Макрон в драматична двучасова реч преди дни в Сорбоната.

Макар да има видимо продължение на речта му отпреди 7 години - тогава Еманюел Макрон беше в друг етап, говореше много за икономика, развитие, общи политики, сега има и нови акценти, сред които войната, коментира пред БНР журналистът Тони Николов, главен редактор на Портал Култура, преводач и публицист. По думите му, Макрон е поставил както темата за Франция в Европа, така и тази за Европа в глобалния, променящ се свят.

"Той казва, че дори големите стратегически партньорства се променят."

Подготвяме се за изолационизма – класическа американска политика при редица президенти - Америка, която няма толкова да се занимава с Европа, отбеляза журналистът. Според него много детайлно са били изказани "неща, които могат да се направят", като идеята е да се сформира дори не толкова голямо, но работещо ядро, като начало, веднага след изборите.

"Казва се какво трябва да се случи и някакви партньори трябва да се подсетят, като им се казва, че светът се отдръпва, а в Европа има война, която набира сила на границата. Винаги първият поглед е към Берлин, но нататък имаше цитирани всички останали партньорства. Това ще е следващият голям дебат. Ще видим какво ще се случи на европейските избори. Самият Еманюел Макрон е в сложна ситуация, вътрешнополитическа – дали неговата сила ще бъде лидираща, или ще се окаже, че е изпреварена от Националния сбор."

Има желание за стряскане преди изборите, тълкува патоса в речта на френския президент Тони Николов. "Той просто казва, че бие камбаната."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Срутена в резултат на бомбардировка сграда в Рафах

САЩ са твърдо против мащабна сухопътна операция на Израел в Рафах

Съединените щати са твърдо против мащабна сухопътна операция на Израел в град Рафах в Ивицата Газа. Израел продължава да обстрелва град Рафах в южната част на Ивицата Газа Това беше потвърдено тази вечер и от Държавния департамент, и от Съвета за национална сигурност в Белия дом. Подобно нахлуване ще отслаби позициите на Израел в преговорите за..

публикувано на 09.05.24 в 22:10

Около 7 хиляди бойци от Кюстендилско са участвали във Втората световна вйна

Около 7 хил. бойци от Кюстендилско са участвали във  втората фаза на Втората световна война - това беше казано при отбелязване на 79-годишнината от победата на нацизма и Деня на Европа в града.  Шествие с участието на представители от Организацията на офицерите от запаса и резерва, от политечески и обществени организации, граждани тръгна от..

публикувано на 09.05.24 в 20:25
Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски представи рамката за бъдещо коалиционно споразумение в новия парламент на РСМ - 9 май 2024 г.

ОССЕ: Изборите в РСМ бяха помрачени от негативна реторика

Изборите в Република Северна Македония бяха помрачени от негативна реторика с националистически лозунги, както и от недостатъци в законодателството и недостатъчен контрол на финансирането на кампанията, заявиха международните наблюдатели от мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. А спечелилата и парламентарните, и..

публикувано на 09.05.24 в 20:14

В Силистра почетоха паметта на загиналите във Втората световна война

В Силистра почетоха паметта на загиналите под българското знаме във Втората Световна война 563-ма бойци от Силистренско. По традиция венци и цветя бяха поднесени пред Стената на славата, където са записани имената сражавалите се в 31-ми Железен пехотен полк и в други военни формирования. Церемонията днес бе тъжна, може би и заради..

публикувано на 09.05.24 в 20:12
Израелски военни машини близо до граничната ограда с ивицата Газа, на неразкрито място, 9 май 2024 г.

Израелската делегация и директорът на ЦРУ са напуснали Кайро и преговорите за Газа

Израелската делегация и директорът на ЦРУ Уилям Бърнс са напуснали Кайро, който е домакин на преговорите за прекратяване на огъня в Ивицата Газа и за освобождаване на държаните от радикалната палестинска групировка "Хамас" израелски заложници. Това предаде агенция Ройтерс, като се позова на два източника от египетските сили за сигурност...

публикувано на 09.05.24 в 20:05

Административният съд образува дело за новата организация на движение в центъра на София

За поредна вечер недоволни граждани излязоха на протест на столичните булеварди "Патриарх Евтимий" и "Фритьоф Нансен" заради несъгласие с новата организация на движение в центъра на София. Протест в центъра на София заради изграждане на велоалея Живеещи в центъра на столицата протестираха срещу изграждане на велоалея Протестиращи..

публикувано на 09.05.24 в 19:46

Ден на Европа - концерт пред Народния театър

Представителството на Европейската комисия отбелязва Деня на Европа - 9 май - с концерт в градинката на Народния театър. Ето какво каза пред репортер на БНР ръководителката на представителството на Еврокомисията Йорданка Чобанова: "Празнуваме Европа днес, а също и 20 години от голямото разширяване. Можем да кажем, че Европа диша с двата си бели дроба -..

публикувано на 09.05.24 в 19:23