Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хамас" е приел предложение за прекратяване на огъня

Израел обяви, че продължава с плановете си за операция в Рафах

| обновено на 07.05.24 в 01:16
Снимка: Алами/Ройтерс

Палестинската групировка „Хамас“ е приела предложението на посредниците от Египет и Катар за условията за прекратяване на огъня в Ивицата Газа. От израелската армия обаче заявиха, че продължават с плановете си за операция в град Рафах на фона на призивите на международната общност за въздържане от страна на Тел Авив. 

Пред телевизия "Ал-Джазира" Халил ал Хая - един от високопоставените членове на „Хамас“, съобщи, че  организацията е подкрепила предложение, според което примирието ще е в три фази - всяка по 42 дни. Според информациите споразумението предвижда пълно изтегляне на Израел от Газа, завръщане на изселените палестинци по домовете им, размяна на израелски заложници и палестински затворници, като всичко това трябва да доведе до постоянно прекратяване на огъня.

Въпреки това от израелската армия съобщиха, че са пристъпили към прецизно насочени удари в източната част на Рафах. Армията засега не отменя и заповедта за евакуация на цивилните палестинци от града.

Израелският военен кабинет обяви, че е взел единодушно решение да продължи по план с операцията там. В съобщението се казва още, че Тел Авив ще изпрати работна група за още преговори за прекратяване на огъня. Според властите приетото от „Хамас“ предложение е далеч от изпълнение на техните искания.

Министър Бени Ганц също обяви за пропуски по отношение на това, за което Тел Авив настоява и подчерта, че предложението за прекратяване на огъня е несъвместимо с диалога с посредниците до този момент.

Политическият лидер на „Хамас“ Исмаил Хания по-късно разговаря по телефона с ръководителя на групировката „Ислямски джихад“ Зияд ал-Нахала. Според съобщението двамата са подчертали, че групировките няма да се откажат  от исканията си, включително спиране на огъня, пълно изтегляне на израелската армия от Ивицата Газа и възстановяването й, както и размяна на палестинските затворници за пленени израелци.

От въоръженото крило на „Ислямски джихад“ съобщиха, че са изстреляли ракети по южната част на Израел, а сигнал за тревога прозвуча в няколко населени места на израелска територия. От армията казаха, че са прехванали две ракети, но шрапнел причини леки щети по къща в град Сдерот.

По повод продължаващите израелски действия във връзка с предстояща операция в Рафах йорданският крал Абдула заяви, че тя ще доведе до ново кръвопролитие.

От саудитското външно министерство призоваха международната общност да се намеси веднага за спиране на геноцида в Ивицата Газа.

Турският президент Реджеп Ердоган приветства обявеното от „Хамас“ приемане на предложението за спиране на огъня и призова западните държави да упражнят допълнителен натиск върху Израел да приеме договорката. Положителна оценка за палестинските действия дойде и от външното министерство на Иран.

Белият дом обяви, че администрацията на президента Джо Байдън тепърва се запознава с текста на споразумението. Вашингтон обаче остава категорично против нахлуване на израелската армия  в Рафах, тъй като няма ясен план за сигурността на цивилното население.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш отправи призив към двете страни в конфликта да положат допълнителни усилия за гарантиране на примирието и за прекратяване на страданието в Ивицата Газа. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Избор на митрополит в Сливенската епархия

В Сливенска епархия днес отново избират митрополит след касирането на изборите през февруари. Днес 42 епархийски избиратели ще трябва да изберат между шест епископи. Отново избори за Сливенски митрополит днес Изборният ден започна с литургия в храма "Свети Димитър" в Сливен. Избирателите вече са в сградата на Сливенска митрополия, където ще..

публикувано на 19.05.24 в 12:31

Васил Терзиев обеща поне един лифт на Витоша да заработи до края на мандата му

Кметът на София Васил Терзиев пое ангажимент до края на неговия мандат да заработи поне един лифт на Витоша. По-рано днес от групата  на ГЕРБ - СДС в Столична община поискаха освобождаването на заместник-кмета по правни въпроси на Столичната община заради възможното постоянно спиране на Симеоновския кабинков лифт - последната такава връзка на..

публикувано на 19.05.24 в 12:13

Възпалителните чревни заболявания нямат граници

Около 4 хиляди българи живеят с възпалителни чревни заболявания , които изискват редовно проследяване и поддържане на организма чрез правилно хранене и спорт. Данните са на Българската асоциация болест на Крон и улцерозен колит , които в днешния Световен ден за борба с тези заболявания организират среща между лекари и пациенти в София...

публикувано на 19.05.24 в 12:02

Преподаватели от ЮЗУ "Неофит Рилски" се включват в утрешния протест в София

Преподаватели и служители от Югозападния университет „Неофит Рилски“ ще участват в националния протест пред Министерството на финансите утре. Те ще бъдат подкрепени и от студенти, които също тръгват за столицата. Искането на преподавателите и служителите в държавните университети не е само за повишаване на заплатите, защото в закона за..

публикувано на 19.05.24 в 11:56

Украйна е атакувала Крим с ракети, руската офанзива в Харковска област продължава

Украйна е атакувала окупирания полуостров Крим с американски далекобойни ракети ATACMS, твърдят назначените от Москва местни власти, като деветте снаряда са били свалени. За няколко часа е било спряно движението по моста над Керченския проток. Силите на Киев са изстреляли и близо 60 дрона по южни руски области като петролна рафинерия в..

публикувано на 19.05.24 в 11:45
Служебният министър на туризма Евтим Милошев

Евтим Милошев: Очакваме ръст над 10% от летния туристически сезон

Очакванията ни за летния туристически сезон са големи, оптимистичната ни прогноза е ръст от 10%, а ако е над 10% ще е отлично. Това каза служебният министър на туризма Евтим Милошев интервю пред БНР. Оптимистичната му прогноза се базира на разговорите му с бранша, работодатели, туроператори и представители на сектора. „В петък открихме..

публикувано на 19.05.24 в 11:31
доц. Христо Попов

Доц. Попов: На 11 юни готвим мащабна експозиция за праисторическия обект - "Провадия - Солницата"

Националният археологически институт с музей при Българска академия на науките участва в инициативата "Европейска нощ на музеите – София", организирана от Френският институт в България в партньорство с Министерство на културата и Столична община, съобщават от музея. "Нощта на музеите предизвиква все по-голям интерес през годините, посетителите..

публикувано на 19.05.24 в 11:26