Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хуманитарни организации: Ситуацията в Газа се влошава

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелски танкове завзеха днес главния път, разделящ източната и западната част на Рафах, и на практика обкръжиха цялата източна част на града в южната част на Ивицата Газа. Израелските сили са превзели и затворили и единствения пропускателен пункт между анклава и Египет. На този фон хуманитарните организации предупредиха за влошаващата се хуманитарна ситуация в Газа. 

Израелски танкове вече са отцепили източната част на Рафах от юг. Там са открити няколко тунела, а войските, подкрепени от въздушен удар, са се сражавали отблизо с групи бойци на "Хамас", като са убили няколко души.

Израелски изтребители са поразили и няколко обекта, от които през последните дни са били изстрелвани ракети и минохвъргачки към Израел, включително срещу пропускателния пункт Керем Шалмон. 

През последните пет дни над 100 000 души напуснаха Рафах. Това беше последното убежище на повече от 1 милион души, избягали от други части на анклава по време на войната. 

Останалите в Рафах сега описват почти постоянни експлозии и стрелба, както и съобщават за сериозни боеве между израелските сили и бойци от "Хамас" и "Ислямски джихад". 

От "Хамас" съобщиха, че са устроили засада на израелски танкове в близост до джамия в източната част на града, което е знак, че израелците са проникнали на няколко километра от изток до покрайнините на Рафах, отбелязва "Ройтерс". 

Хуманитарните организации алармират, че продължаващите военни действия и затворените жизненоважни гранични пунктове излагат на опасност стотици хиляди вече разселени цивилни граждани в Ивицата Газа. Очаква се болниците да затворят, а ситуацията да доведе до гладна смърт на още повече деца, предупреди старши координаторът на УНИЦЕФ за Газа, Хамиш Йънг: 

"От пет дни в Ивицата Газа не влиза никакво гориво и почти никаква хуманитарна помощ. Това вече е огромен проблем за населението и за всички хуманитарни организации. Ако не се вземат мерки, до дни липсата на гориво наистина ще спре цялата хуманитарна операция."

Перспективата за нападение над Рафах тази седмица доведе и до един от най-големите разриви от поколения насам между Израел и най-близкия му съюзник САЩ, който блокира доставките на оръжие за Израел за първи път от началото на войната.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бенямин Нетаняху

Нетаняху определи решението на МНС като абсурдно и насочено срещу целия Израел

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че решението на прокурора на Международния наказателен съд в Хага да поиска заповеди за арест срещу него и неговия министър на отбраната е абсурдно и че този ход е бил насочен срещу целия Израел. МНС в Хага поиска заповед за арест на Нетаняху, Галант и на лидери на "Хамас" "Отхвърлям с..

публикувано на 20.05.24 в 21:27

Поредно заседание в Московски съд по дело срещу театралките Беркович и Петрейчук

В Москва се състоя поредното заседание по делото за оправдание на тероризма срещу режисьора Евгения Беркович и драматурга Светлана Петрийчук. Беркович и Петрейчук не се признаха за виновни по обвиненията в оправдаване на тероризма в първия ден от процеса срещу тях за постановката на наградена пиеса,   съобщи днес независимата руска медия..

публикувано на 20.05.24 в 21:00
Олег Савелиев беше назначен за заместник-министър на отбраната на Русия

Путин назначи икономиста Олег Савелиев за заместник-министър на отбраната

Президентът на Русия Владимир Путин е подписал указ за назначаване на одитора от Сметната палата и бивш зам. министър на икономиката Олег Савелиев за заместник-министър на отбраната и ръководител на апарата на министъра, предаде Ройтерс. Това е допълнителен знак за намерението му да подобри ефективността на руската военна икономика. С друг..

публикувано на 20.05.24 в 20:45
Володимир Зеленски

Зеленски: Ситуацията в Харковска област е под контрол, западната помощ за Украйна е твърде бавна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви, че ситуацията в Харковска област, където Русия отвори нов фронт преди десетина дни, е под контрол. В интервю за агенция Ройтерс обаче Зеленски призова за пореден път за смяна на цялостния подход в процеса на деклариране и предоставяне на военна помощ за страната му от Запада. Той каза, че..

публикувано на 20.05.24 в 20:27

Още по случая с починалото 5-годишно дете от с. Стоб

5-годишно дете от село Стоб, община Кочериново, е починало на път за болницата в Благоевград, заради което започва проверка в лечебното заведение и в Спешния център в град Рила. 5-годишно дете почина на път за болницата в Благоевград Петгодишното момченце е било прието през нощта в Спешното приемно отделение на Областната болница в Благоевград...

публикувано на 20.05.24 в 20:11

БНБ разпореди на банките набор от показатели за наблюдение на ипотечните кредитни стандарти

Управителният съвет на Българската народна банка разпореди на банките и клоновете, извършващи дейност в страната, прилагането на минимален набор от показатели за наблюдение на кредитните стандарти при отпускане и предоговаряне на кредити, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Това се съобщава на уебсайта на централната банка , след като на..

публикувано на 20.05.24 в 19:58

Поредна вечер на протест в центъра на София

За поредна вечер жители на центъра на София протестираха срещу новата организация на движението по бул. "Патриарх Евтимий", бул. "Витоша", и ул. "Фритьоф Нансен". Движението се осъществяваше в едната лента по бул. "П. Евтимий". До 20.00 часа беше затворено движението кръстовището на бул. "Патриарх Евтимий" с ул. "Граф Игнатиев". Протест на..

публикувано на 20.05.24 в 19:39