Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Междурелигиозна среща в Атина призова за прекратяване на войните

Изглед към Акропола в Атина.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На среща в Атина представители на християнството и мюсюлманството апелираха за спиране на войните и кръвопролитията с активната роля на двете религии. 

Главният секретар на Световната мюсюлманска лига, базирана в Мека НПО, д-р Ал Иса подчерта в изявление, че се радва на видимите стъпки за сътрудничество между двете религии, като срещата в Атина е пример за отхвърляне на всичките опити за религиозна омраза.

Главата на гръцката църква - епископът на Атина и цяла Гърция Йероним  обърна специално внимание, че политическите сили не полагат усилия за спиране на кръвопролитията и не търсят пътя на дипломацията и преговорите за решаване на конфликтите.

Хората, изповядващи различни религии, трябва да търсят пътища за сближаване, заявиха двамата висши духовници на срещата в Атина.


По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Спешна помощ" на мотоциклети започва да действа в Кипър

"Спешна помощ" на мотоциклети започва да действа в Кипър от понеделник, обяви Министерството на здравеопазването. Целта е да се осигури навременна медицинска намеса при пътнотранспортни произшествия в часовете на повишен трафик.  Екипи за бързо реагиране от парамедици се качват на 11 мотоциклети. Те ще работят в делничните дни от 7 ч. до 19 ч., без..

публикувано на 08.06.24 в 16:36

Украинска атака с дронове в Северна Осетия, на над 700 километра от фронта

Украйна стои зад днешната атака с дронове в южния руски регион Северна Осетия. Това потвърди пред агенция Франс прес източник от военното разузнаване в Киев. Дроновете са били насочени към военно летище близо до град Моздок, на повече от 700 километра от фронтовата линия.  Губернатора на Северна Осетия Сергей Меняйло заяви, че атаката е била..

публикувано на 08.06.24 в 16:22
РЗОК Монтана

Над 4000 души в Монтанско са сменили личния си лекар през 2023 година

Жителите на област Монтана най-често сменят личния си лекар заради промяна на местоживеенето или по лична преценка. Над 4000 души миналата година са предпочели друго джипи през 2023 г.  До края на юни всички здравноосигурени лица могат да променят личния си лекар, напомнят от здравната каса в Монтана.   През юни миналата година личния си лекар в..

публикувано на 08.06.24 в 16:20

Повишават с 20 на сто цената на бутилираната минерална вода в Гърция

От началото на следващия месец се покачва цената на бутилираната минерална вода в Гърция. По-скъпи стават и безалкохолните напитки. С 20% се повишава цената на бутилираната вода поради поскъпване на материалите за опаковка на международния пазар. На по-високи цени вече се търгуват и материалите за производство на алуминиеви опаковки за бира и..

публикувано на 08.06.24 в 16:00

В Смолянско изборните книжа тръгнаха към секциите

Районната избирателна комисия - Смолян разпредели 191 300 хартиени бюлетини за десетте общини в областта, а оттам секционните избирателни комисии приеха книжата и с осигурен от администрацията транспорт и полицейска охрана тръгнаха към съответните секции. Смолян получи бюлетините за изборите Тиражът на бюлетините е 95 100 броя за..

публикувано на 08.06.24 в 15:55
Генералният ни консул в Истанбул Васил Вълчев

Четири са секциите в Турция, където може да се гласува и за евродепутати

Без напрежение протича подготовката на всички избирателни секции в Турция, обяви за генералният консул на България в Истанбул Васил Вълчев.  В Турция подготовката за вота на 9 юни протича без затруднения Очаква се до късния следобед всички 166 разкрити секции в Турция да бъдат запечатани и готови за изборите утре. "Нормално..

публикувано на 08.06.24 в 15:49
Димитър Кабаков

В Плевен по време на театрална репетиция тежко е пострадало 16-годишно момиче

В Плевен по време на театрална репетиция тежко е пострадало 16-годишно момиче. Настанено е в Университетската болница  "Д-р Георги Странски".  Днес директорът на театъра Димитър Кабаков свика спешна пресконференция:  "Детето пада в пропадало пред оркестрината на театъра. Инцидентът е тежък. Овладяни са травмите, намира се в УМБАЛ. Снощи беше операцията...

публикувано на 08.06.24 в 15:38