Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отнеха имунитета на германски крайнодесен депутат, обвинен в шпионаж за Русия

Петер Бистрон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският Бундестаг свали имунитета на депутат от крайнодясната партия "Алтернатива за Германия", който бе обвинен в шпионаж за Русия. Полиция вече е претърсила имотите на Петер Бистрон по подозрение във взимане и укриване на подкуп.

Служители на Баварската прокуратура са започнали да претърсват парламентарния офис на Бистрон. Главната прокуратура в Мюнхен обяви, че "провежда разследване срещу член на Бундестага по първоначално подозрение за корупция на изборни длъжностни лица и пране на пари". Освен имоти в Берлин и Бавария, служителите на реда са претърсили и имоти в Майорка.

Според доклада в акцията са участвали 11 прокурори и около 70 полицаи от Баварската държавна служба за криминални разследвания.

От седмици Бистрон е подложен на натиск, тъй като се твърди, че е получил пари от проруската пропагандна мрежа "Гласът на Европа". В записи, направени от чешките тайни служби, се твърди, че Бистрон брои банкноти. Според записите той се оплаква от едрите банкноти, като казва, че не може да се отърве от тях дори на бензиностанциите. До момента Бистрон отрича обвиненията и твърди, че не е приемал никакви пари.

Главната прокуратура в Мюнхен вече е водила предварително разследване срещу него по обвинения в подкупване на депутати. Имунитетът на Бистрон трябваше да бъде свален, за да започнат официалните разследвания.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Служебният заместник министър-председател и министър на финансите Людмила Петкова и служебният премиер Димитър Главчев.

Служебното правителство с решение за обществени поръчки за боеприпаси и патрулни кораби

Служебното правителство прие решение за провеждането на обществени поръчки за придобиване на боеприпаси за патрулни кораби, съобщи правителствената пресслужба. В съобщението се посочва, че целта е да се осигурят 35 мм и 76 мм артилерийски боеприпаси за 35 мм артилерийски комплекс за близко действие и 76 мм артилерийски комплекс за далечно действие..

публикувано на 12.06.24 в 18:14

Руският миротворчески контингент окончателно напусна Нагорни Карабах

Руският миротворчески контингент окончателно напусна територията на Нагорни Карабах.  Това съобщиха от министерството на отбраната на Азербайджан. Контингентът беше разположен там през 2020 г. по силата на тристранното мирно споразумение между Армения, Азербайджан и Русия. Руските войници трябваше да следят дали Ереван и Баку спазват примирието и се..

публикувано на 12.06.24 в 18:14

МС одобри промени, свързани с прехвърлянето на майчинство и бащинство

Правителството одобри промени в наредбата за прехвърляне на отпуск поради бременност и раждане след навършване на 6-месечна възраст на детето на един от родителите на майката или на бащата, съобщиха от правителствената пресслужба. По този начин нормативният акт се синхронизира с Кодекса на труда, в който беше предвидена възможност със съгласие на..

публикувано на 12.06.24 в 17:52

Откази и преференции: Кои ще са българските евродепутати

Превес на опитните политици пред дебютантите – такъв е резултатът от битката за Европейски парламент. Журналистът Петър Волгин и бившите председатели на НС Росен Желязков и Никола Минчев са събрали най-много преференции. С над 70 000 предпочитания водачът на листата на ГЕРБ-СДС за Европейски парламент Росен Желязков се отказва от мястото си..

публикувано на 12.06.24 в 17:52
Бойко Пенков

Д-р Бойко Пенков става председател на Комисията по прозрачност по Закона за лекарствата

Д-р Бойко Пенков ще замени проф. Илко Гетов като председател на Комисията по прозрачност по Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, реши кабинетът. Пенков е бил директор на Националната здравноосигурителна каса, медицински директор на Университетска специализирана болница за активно лечение на белодробни болести и управител на УМБАЛ..

публикувано на 12.06.24 в 17:44
Заседание на служебното правителство, водено от премиера Димитър Главчев.

Кабинетът одобри 23,5 млн. лева допълнително за ЦИК заради вота 2 в 1 в неделя

Кабинетът одобри 23,5 милиона лева допълнителни средства за Централната избирателна комисия, свързани с провеждането на вота две в едно в неделя. Това са само част от паричните трансфери, гласувани от служебното правителство на първото му заседание след изборите. Допълнителните средства за ЦИК са за заплащане на договори по обществени поръчки,..

публикувано на 12.06.24 в 17:26

Страхил Делийски: Експертен кабинет без ярки политици ще срещне най-малко съпротивление

Ще се направят абсолютно всички усилия да се случи правителство . Прогнозата направи пред БНР политологът и университетски преподавател Страхил Делийски и обясни: "Въпросът е кой ще поеме отговорността. При положение, че това ще е мандат на ГЕРБ - това ще бъде евентуално кабинет на ГЕРБ. Ще се направят всички усилия, защото невъзможността..

публикувано на 12.06.24 в 17:18