Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Норвегия, Испания и Ирландия ще признаят държавата Палестина

Пропалестинска демонстрация в Барселона, 20 януари 2024 г.
Снимка: БТА

Норвегия, Испания и Ирландия обявиха, че на 28 май ще признаят държавата Палестина. В отговор израелското външно министерство заяви, че е наредило незабавно отзоваване на своите посланиците в Норвегия и Ирландия. Още по темата чуйте от Весела Владкова.

Норвегия настоява палестинската държава да спазва международното право в международно признати граници от 1967 г., постигнати в споразумението за примирие от 1949 г., и с Ерусалим като споделена столица. Премиерът Йонас Гар Стьоре заяви, че палестинският народ има "фундаменталното право на самоопределение."

"Не може да има мир в Близкия изток без палестинците и израелците да имат свои държави. Не може да има решение с две държави без палестинска държава".

И за Ирландия решението за две държави е "единственият надежден път" за мир.

"Палестинският народ има право на самоопределение, мир, достойнство и държавност. Крайно време е Палестина да заеме своето място сред нациите по света", заяви външният министър Майкъл Мартин. А испанският премиер Педро Санчес обобщи причините за признаването на Палестина с три думи: мир, справедливост и последователност.

Израел реагира незабавно на решението на трите западни държави и отзовава "за консултации" посланиците си от Ирландия и Норвегия. Външният министър Израел Кац заяви, че днешното решение изпраща послание към палестинците и света: "тероризмът се отплаща".

Реакция дойде и от палестинското ислямистко движение "Хамас", което определи признаването на палестинска държава като важен етап към създаването на палестинска държава със столица Ерусалим". Организацията за освобождение на Палестина (ООП) го нарече "исторически момент".

Премиерите на Норвегия, Ирландия и Испания заявиха, че се надяват други западни страни да последват примера им. От Вашингтон президентът на Съединените щати Джо Байдън подчерта, че палестинска държава трябва да бъде постигната чрез преговори с участието на Израел, а не чрез едностранно признаване. Тази позиция на най-близкия съюзник на Израел се споделя и от Франция и Германия. "Условията за официално признаване на палестинска държава все още не са изпълнени", коментира френският министър на външните работи Стефан Сежурне.

Около 144 от 193 държави-членки на ООН признават Палестина като държава, включително по-голямата част от глобалния юг, Русия, Китай и Индия. От 27-те членки на ЕС досега само девет страни, основно от бившия социалистически лагер, включително България, са признали независима палестинска държава, както и Швеция и Кипър. Великобритания, Австралия и Малта намекнаха през последните месеци, че скоро биха могли да последват примера им. Не са водени преговори за палестинска държавност след пропадането на последния кръг от преговори преди десетилетие.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Табелката на частния клуб със собственик Мартин Божанов-Нотариуса.

Казусът "Нотариуса" остава на дневен ред

Съдийската колегия на ВСС ще решава утре да бъде ли удължена работата на специалната комисия, проверяваща факти и обстоятелства, свързани с участието на съдии в дейността на групата около Мартин Божанов-Нотариуса. Преди това съдебните кадровици ще обсъдят установеното от Комисията досега. Свършеното е обобщено в доклад, в който се анализират..

публикувано на 03.06.24 в 17:59

Военното разузнаване предупреждава за възможен засилен миграционен натиск

В доклад на българското военно разузнаване за 2023 г. се посочва, че не са изключени опити за военно прекрояване на границите на Западните Балкани във формално съответствие с международното право. Според документа индикатор за такъв сценарий е нарастващият военен потенциал на определени държави.  Основни дестабилизиращи фактори остават..

публикувано на 03.06.24 в 17:30

Още няма яснота кога ще бъде подписан нов колективен трудов договор в здравеопазването

Не е ясно кога ще бъде подписан нов колективен трудов договор в здравеопазването, след като и днес синдикати и работодатели не се разбраха за начало на преговорите във връзка с изтеклия през април договор за заплащането в здравната система. Среща на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в здравеопазването Разговорите, проведени днес..

публикувано на 03.06.24 в 17:21
Снимката е илюстративна, архив

Проливен дъжд на АМ "Хемус", полицията призовава за внимателно шофиране

Проливен дъжд вали на АМ "Хемус" в Софийска област, което затруднява шофирането. От Областната дирекция на МВР-София призовават водачите да бъдат внимателни - видимостта е намалена. В София до момента е подаден един сигнал след дъжда - в квартал "Надежда" има опасно надвиснали клони на дърво. На мястото на тежка катастрофа на магистрала "Тракия" има..

публикувано на 03.06.24 в 17:18
Снимката е илюстративна, архив.

Разследват случая със срязаните спирачни маркучи на локомотив в Лом

Под наблюдението на Районната прокуратура се извършва проверка п о случая със срязаните  маркучи на спирачната система  на локомотив на гарата в Лом. Това съобщиха от полицията в Монтана. По случая е образувано досъдебно производство. По-рано от БДЖ определиха като тероризъм посегателството от събота, когато неизвестни срязаха спирачките..

публикувано на 03.06.24 в 17:10

В Кюстендилско осигуряват транспорт за избиратели от отдалечени от секциите селища

общината в Трекляно осигурява и за предстоящите на 9 юни избори три автомобила, за да возят до секциите избиратели от отдалечените села и махали. Това съобщиха от администрацията.  Постоянното население в 19-те села на общината е намаляло до малко над 300 жители.  Ще се гласува в 9 секции, някои гласоподаватели са отдалечени на километри от..

публикувано на 03.06.24 в 16:38
Снимката е илюстративна.

Мъж, убил баща си, е скочил пред товарен влак

38-годишен мъж от Симеоновград е убил 60-годишния си баща и после е скочил пред товарен влак. Сигналът е получен вчера от 45-годишния машинист на товарния влак. Той съобщил, че е блъснал човек при километър 258 по линията от Симеоновград за Харманли. Тестовете за алкохол и наркотици на машиниста са отрицателни. По-късно е получен сигнал от..

публикувано на 03.06.24 в 16:37