Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Познатият непознат Симеон Радев

БНР Новини
Снимка: 145 ОУ “Симеон Радев”, София

Симеон Радев - още един от големите, много големите летописци на българската история, литература, съзнание. Забележителна е тази българска способност от онова време да хроникира и разказва себе си без пристрастия, хладно и умерено, с неспестяване на всякакви дребни хитринки и по-едри страхове, само и само да оцелее и да се запази българската нация. Софроний Врачански, който описва как българинът се осъзнава персонално, личностно като българин; Захарий Стоянов, Летописеца, който предава как българинът се е осъзнал като българин революционно и политически; Симеон Радев, който разказва как българинът се е осъзнал като българин цивилизационно и дипломатически. После Константин Константинов с „Път през годините“, Стефан Бочев с ходенето си по мъките „Белене. Сказание за концлагерна България“, Вера Мутафчиева с нейните „Бивалици“ и не-бивалици и т.н., и т.н – българският гений разказва себе си без патос и въздихания, а трезво, обективно, мъдро. И сред проявяващите тази мъдрост мястото на Симеон Радев е запазено во веки веков, докато на този свят ще звучи българска реч.
Похвално и забележително в тази връзка е начинанието да се извадят на бял свят архивите и непубликуваните ръкописи на Симеон Радев, подета от историците Цочо Билярски и Ива Бурилкова със съдействието на Красимир Каракачанов. Досега пред българската публика се появиха „Строителите на съвременна България (неиздаван ръкопис)“ в издателство „Скай принт“, „Лица и събития от моето време“ в два тома и също в два тома - „Македония и Българското Възраждане“, издателство „Захарий Стоянов“. Предстоят още изненади и великолепни издания, но самият факт, че е предприето такова радващо дело само по себе си вече представлява достоен за отбелязване факт.
Именно с това ще се занимава предаването „Премълчаната история“ на 18 март 2015 г. - какво е издадено, какво има още да се издаде и изобщо как този човек Симеон Радев, който освен всичко друго е осъществявал и активна дипломатическа дейност е успявал и успял да остави такова впечатляващо писмовно наследство, превърнало се в истинско богатство за неговата родина България и за неговите съграждани българите.
За да разберем всичко това, в студиото присъстват историкът Цочо Билярски, който извършва изследователската работа, и издателят и публицист Иван Гранитски, директор на издателство „Захарий Стоянов“.




Ако желаете да оставите коментар, посетете страницата на предаването във Фейсбук



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивал "Духът на миналото – съхрани и предай на поколенията" организират в с. Ловчанци

"Духът на миналото – съхрани и предай на поколенията" – това е надсловът на фестивала, организиран от читалище "Светлина 1940" в с. Ловчанци, община Добрич на 28-и април.  В него са включени четири задачи за всички участници – певческа, танцова, кулинарна и игри от миналото, съобщава в предаването "Следобед за любопитните" Стоян Варналиев –..

публикувано на 26.04.24 в 11:15
Паметник на партиарх Евтимий

Патриарси и екзарси

Как се е управлявала нашата църква през вековете и каква е връзката между управление на църквата и държавното строителство – говорим за главите на българското православие с отец Калистрат от атонския манастир "Св. Георги Зограф", с богослова Иван Йовчев, с историка доц. Христо Темелски и със социолога доцент Албена Танева. Какво е "етнофилетизъм" и..

публикувано на 25.04.24 в 12:20
Проф. Румен Кастелов

Застраховка "транспортен травматизъм"

В разговора с проф. Румен Кастелов акцентирахме върху многообразието, което предлага самата тема: новите стари автомобили, "придобивките" на века – тротинетки, електрически велосипеди, АТВ, алеи и пешеходни пътеки. Къде е безопасно и откъде пристигат най-често пациентите? – попитахме опитния травматолог и ортопед. Ръководителят на Клиниката по..

публикувано на 25.04.24 в 08:23
Арменско цивилно население ескортирано от османски войници към затвора в Мезире, април 1915

109 години от арменския геноцид

Днес светът отбелязва 109-ата годишнина от геноцида над арменците в Османската империя. На 24 април 1915 година в Цариград са арестувани, а малко след това и избити над 200 арменски интелектуалци. С това се слага началото на избиването и прогонването на 1 500 000 арменци. България е една от първите страни, които отварят границите си за бежанците. Сто..

публикувано на 24.04.24 в 07:55

Песах е!

Пролет е по нашите ширини и природата е луднала. Луднал е и светът – шарен, различен, но и еднакъв... Ние – хората, независимо от произхода си, го правим и шарен, и различен, и еднакъв. Защото всъщност не сме чак толкова различни. Доказателства – много. И едно от тях е, че дори и най-големите празници понякога съвпадат. Това се случва на всеки 33..

публикувано на 23.04.24 в 12:16