Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Говорете с децата още преди да ги пуснете за първи път да влязат в интернет

БНР Новини
Снимка: abcbg.com

Това е първият съвет към родителите на Георги Апостолов от Центъра за безопасен интернет. Колкото и да са малки, трябва да има разговор с тях, че от онова, което е вътре, не всичко е истина. Не ги учете на игри, те ги знаят по добре от вас! Обяснете им без притеснение за всички опасности, особено от сексуален характер, защото рискът да попаднат не само на опасно съдържание, но и на опасен човек е огромен. Не им забранявайте, забраната играе обратна роля, от прастари времена знаем, че забраненият плод е най-сладък.
Лошото, сподели още Апостолов, е, че образователната система на този етап не помага. Става дума за социалните умения, за критичното мислене, за медийните умения. Те не се развиват в часовете по информационни технологии. Затова, трябва сами да насочваме децата да развиват уменията си чрез хоби, интересни за тях занимания – да оплетат гривна или чанта, да посадят и отгледат цвете, да измайсторят нещо за в къщи.
Манията по покемоните например помага с това, че извежда играча вън от къщи. Това е полезно, развива качества в децата, ако разбира се не се стигне до крайност, която да е опасна. Според Георги Апостолов игрите с битки не са опасни. Те позволяват на детето да се сблъска със страшните неща в безопасна среда. Както в разказваните някога страшни приказки злото идва, но то може да бъде победено с добро.
От разговора ще научите още как да учим децата да не се подават на агресията и да избягват насилието.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Полет отпразнува приема на България в Шенген по въздух

Асоциацията на българската авиационна индустрия (АБАИ) осъществи полет в чест на приемането на страната ни в Шенгенското въздушно пространство (4-7 април) . По думите на организаторите тази частна инициатива цели да популяризира широко новите възможности, които Шенген по въздух отваря за гражданите, туризма и бизнеса в България и Европа. Лекият..

публикувано на 09.05.24 в 12:56

FX Gambit, или как да реализираме на пазара малките си финансови спестявания?

В последното издание на рубриката "Денят делово"  Боян Атанасов , софтуерен инженер и изобретател с дългогодишен опит в САЩ, сподели своите виждания и опит в областта на личните финанси и иновациите. След като емигрира в Германия още на 20 години, Атанасов постига по-късно успехи в Америка, където се премества и работи за престижни компании..

обновено на 09.05.24 в 12:44

Юлиан Попов: Проблемите в градската инфраструктура са комплексни

В рубриката "Темите на деня" на поредното изданието на предаването "Нашият ден", бившият министър на околната среда и водите, Юлиан Попов, обсъди няколко ключови теми, свързани с екология, климатични промени и урбанизация. Попов подчерта икономическото значение на околната среда , разглеждайки я не само като фон на нашето ежедневие, но и като важен..

обновено на 09.05.24 в 10:06

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма

На 9 май се отбелязва Денят на Европа, който е в чест на историческата декларация на Шуман от 1950 година. Тази дата е символ на сътрудничеството, единството и мира между европейските народи. Основните теми от декларацията продължават да бъдат актуални дори 74 години след тяхното формулиране. Тази дата така също символизира началото на..

обновено на 09.05.24 в 09:12

За свободата да знаеш

Овцефермата в пловдивското село Строево отглежда 500 овце от породата Лакон, а началото е поставено през 2015 г. Мандрата към фермата съществува от 2019 г., а в производството е ангажирано цялото семейство. Мария Василева се занимава основно с мандрата, но с нея разговарям в момент, когато е ангажирана и с храненето на агнетата. Във фермата..

публикувано на 08.05.24 в 17:00