Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Къде медиацията може да помогне

Свилена Димитрова, Анелия Торошанова, Надя Банчева, Юлия Раданова и Захари Генов в студиото на „Законът и Темида“
Снимка: Росица Михова

Медиационни техники са били използвани в много ситуации- в основата на създаването на Швейцария стои един от най-известните актове на политическа медиация. Миротворчески мисии провежда и норвежкият дипломат Фритьоф Нансен. Във време на остри конфликти, глад и ужасяващи събития след Октомврийската революция от 1917 г. и Гръцко-турската война от 1919-192 г. като активен дипломат и върховен комисар за бежанците на Обществото на народите и с цел запазване на мира той измисля специален документ, даващ право на военновременните и политически бежанци да пътуват безпрепятствено по света и да се заселват.

Заради Нансеновия паспорт хиляди български бежанци от Западна Тракия  успяват да стигнат мирно от България през 1922 г., а милиони руснаци и арменци успяват да се спасят от репресии.

Повече за историята на медиацията можете да прочетете в книгата на Катина Клявкова „В храма на медиацията“.

Какво е медиация? При какви спорове е ефективна тя? Каква е ролята на медиационните центрове към съдилищата? Има ли нужда от законодателна промяна за повишаване на дейността им? Има ли неизползван потенциал процедурата по медиация? При какви конфликти може да се мисли за задължителна медиация? Каква е ролята на медиацията при родителски спорове?

Отговорите на тези въпроси можете да чуете в звуковия файл. Гости в студиото са: Свилена Димитрова, адвокат-медиатор, член на УС на ПАМБ и бивш председател на Центъра за медиация към съда, Надя Банчева, адвокат-медиатор, председател на Центъра за спогодби и медиация към СРС и СГС, Юлия Раданова от Професионалната асоциация на медиаторите в България и Института за медиация и управление на спорове. Ще чуете и гледната точка по темата на Елиза Николова, председател на Професионалната асоциация на медиаторите.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.