Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Градове. Държави. Свят. Светове

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Възможно ли е държавата да бъде заобиколена, като европейските институции общуват директно с общините? Път към бъдещето или отчаян опит е Пактът на свободните градове, обявен от Будапеща, Варшава, Прага и Братислава. 

За това говорим в „Нашият ден“ с политолога и член на Атлантическия съвет на България Христо Анастасов. 

С него оглеждаме не само градовете, но и онова, което случи през 2019 година в държавите и в света ни. А и през отделните светове в този свят преминаваме, за да разберем каква е цивилизацията, която определя настоящето ни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Никола Тулечки: Опасенията за контролиран и купен вот винаги са основателни

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) препоръча изпращането на мисия за наблюдение на предстоящите избори, изразявайки загриженост за възможни случаи на купуване на гласове и контролиране на гласоподавателите. В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" Никола Тулечки, основател на "Данни за добро", коментира дали..

обновено на 29.05.24 в 11:46

Какъв въздух диша България?

За пролетния въздух, който не навсякъде е такъв, какъвто ни трябва – разговор в "Нашият ден" с Христо Христозов от представителството на гражданското обединение "Дишай, България" в Димитровград. Към момента гражданската организация събира подкрепа в искане на повече информация за проблемите на официалната система за измерване на въздуха ...

публикувано на 29.05.24 в 10:37

Бъдещето на България през очите на младите ще се обсъжда на конференция

Предстои конференцията "Бъдещето на България през очите на младото поколение". Инициатор и организатор на конференцията е Нидерландско-българската бизнес асоциация. В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден", Мила Панчева, зам.-председател на организацията, сподели своите виждания и очаквания от конференцията. Асоциацията е..

публикувано на 29.05.24 в 10:26
Цариброд

Гласовете на БНР ще звучат в Цариброд

От юни жителите на сръбския град Цариброд ще имат възможността да слушат гласовете на БНР. За българите, които обхащат 45 % от населението в града, и за новото споразумение между БНР и Радио и телевизия "Цариброд"   в "Нашият ден" разказва журналистът Анелия Торошанова . По думите на Торошанова първо ще започнат да се излъчват обедният..

публикувано на 29.05.24 в 09:43

Д-р Владимир Симов: Няма граница за човешките мечти и стремежи

"Старостта е факт, който трябва да приемем доброволно и съзнателно да превърнем в пътешествие, може би най-трогателното и плашещото от всички досега" – пише д-р Владимир Симов в своето голямо изследване "Остаряването". Той смята своя труд за първата крачка към формирането на школа по геронтопсихиатрия у нас и се надява младите му колеги да се..

публикувано на 29.05.24 в 09:15