Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Кампанията "Пиши правилно" тази година е онлайн

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Инициативата "Написаното остава. Пиши правилно", която чества Деня на българската просвета и култура, навърши първите си 6 години.

Тя е организирана от Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при БАН и проверява познанията по правопис на хора от най-различна възраст чрез кратка диктовка. Тази година кампанията ще се проведе онлайн.

"Написаното остава. Пиши правилно" утвърждава значението и важността на грамотността.

Освен традиционната вече кампания институтът за български език създаде и интернет справочник с разнообразна, добре организирана и ясно поднесена информация, свързана в правописа.

Какво се промени за времето, откакто съществува кампанията? 

"Грамотността вече е престиж – каза Илияна Гаравалова. Грамотността е личен избор, който е положил усилия, той е грамотен. Който не смята за необходимо да полага усилия, той няма как да е грамотен. 

Учителите могат да предложат знанието, избор на детето е да го усвои или неглижира", каза още тя.

Учениците, желаещи да участват тази година, ще могат да направят 2 кратки диктовки, които се предоставят като звукови файлове. Към самите диктовки са приложени описания на възможните грешки.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анелия Торошанова, водещ на

Законът и Темида навърши 8 години

Предаването "Законът и Темида" за разследваща журналистика, криминални и съдебни новини вече 8 години помага повдигането на правната култура у нас. В годините сред темите са намирали място дела срещу мафията и организираната престъпност, както и за частни случаи и правни казуси на слушатели и съвети на юриста. От години предаването посвещава внимание..

публикувано на 05.06.20 в 15:26
Архивна снимка на БЦЖ ваксина от лаборатории на френския институт „Пастьор“ от март 1931 година.

За ролята на БЦЖ ваксината в борбата с Covid-19

В разгара на пандемията с Covid-19 се оказа, че БЦЖ ваксина влияе върху заболеваемостта. В страните, където е била прилагана, броят на заразените е значително по-нисък. Това не е свързано с прякото действие на БЦЖ ваксината върху вируса, а най-вероятно става поради това, че е стимулиран вътрешният имунитет на организма. Търсят се доброволци за събиране..

публикувано на 05.06.20 в 13:12

Консенсус за зеленото бъдеще на България

Отворено писмо за зелен рестарт на българската икономика чрез иновации тази седмица бе изпратено до министър-председателя, министрите на икономиката и на околната среда и водите. Инициатива е на MOVE.BG, BESCO, Sofia Startup, Founder Institute София, Джуниър Ачийвмънт България, Нулев отпадък-България, "Институт Кръгова Икономика" и BCWT. Кризата с..

публикувано на 05.06.20 в 12:15
Снимки от книгата на Румен Манов „Приказка за България“

Ген. Иван Колев – създателят на българската кавалерия

Една нова инициатива събира двама Будители на годината 2018 г. – Румен Манов и Ивайло Шопски. Те обединяват усилия за съхраняване паметта за ген. Иван Колев – бащата на българската конница, чието име тъне в забрава. Какви са причините за това? За генерал Иван Колев разказва Румен Манов : "Ген. Иван Колев е едно от най-интересните, великите..

публикувано на 05.06.20 в 10:28
Борис Колев

Подкрепата на дребните предприемачи е важна – големите и така ще оцелеят

Българин може да е отличеният лауреат, който ще влезе в Глобалната зала на бизнес славата за 2020 година. Единственият европеец сред осемте финалисти в конкурса на международната организация Junior Achievement за тази година е сънародникът ни Борис Колев. Жури от над 230 експерти в различни сфери на бизнеса ще гласува до 5 юни. Борис е алумни на JA..

обновено на 04.06.20 в 14:51