Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес музикантите създават мостове на духа в световен мащаб

Композиторът и диригент Тан Дун
Снимка: Nana Watanabe/ebu.ch

Световният ден на околната среда бе съпреживян като обединение на милиони хора в загриженост и надежда за справяне с трудностите на днешната ситуация по света. И това стана благодарение на специално посветени музикални изпълнения, ръководени виртуално и предавани по Интернет.

Главно действащо лице се явява китайският композитор и диригент Тан Дун, който е посланик на добра воля на ЮНЕСКО от 2013 г., не само като известен и утвърден музикант, но и артист, който създава връзки между различни култури и езици и работи за каузата на възстановяване на хармонията с природата на различни нива. Той се уповава на древната мъдрост и чувствителност в традициите на Изтока, откъдето идва, за да отговори на предизвикателствата на модерния свят в който отдавна е потопен. Тан Дун живее в космополитния Ню Йорк, повече от 30 години.

Динамично развиващите се събития около обявената пандемия и последвалите мерки на ограничение рефлектират много директно върху концертните прояви навсякъде и на практика ги спират, затова пък предизвикват разнообразни идеи и непознати до този момент в световната практика форми на музициране, благодарение на съвременните технологии за комуникация. Но те се явяват само средство за обединение и постигане на художествен резултат въпреки, неестествените, непривични за всички музиканти условия.

Един от проектите, свързани с юбилейната годишнина на Бетовен идва от неговата Пасторална симфония и цялостното му позитивно отношение към природата. Западногерманското радио в Кьолн отбелязва с концерт на 5 юни Бетовеновия пасторален ден и включва в програмата и две произведения на Тан Дун, свързани с нещастия, породени от големи природни бедствия, като второто – „Молитва и блогослов“ е специално посветено на пандемията. Всички произведения в програмата претърпяват промени в изпълнението си и са адаптирани за по-малко изпълнители. Музикантите от Виена и Кьолн са принудени да направят записи поотделно на творбата на Тан Дун „Сълзите на Природата“, а Симфония № 6, „Пасторална“ на Бетовен се изпълнява от струнен секстет, аранжимент на Михаел Фишер, съвременник на композитора.
Един концерт без аналог, който се излъчва на 23 юни от 19.30 часа в „Студио „Музика“ по програма „Христо Ботев“ от предоставените записи от Еврорадио.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Златомир Фунг: Музиката е толкова безкрайна, че ако си любопитен, винаги има какво да научиш

Едва на 24 години Златомир Фунг продължава да удивява публиката с безграничната си виртуозност и изключителна чувствителност. Като резидентен артист с Кралския филхармоничен оркестър през сезон 2023/24 Фунг се подвизава в Cadogan Hall в Лондон и обикаля Обединеното кралство с оркестъра. Акцентите в Северна Америка и Азия включват дебюта на Фунг с..

публикувано на 12.05.24 в 16:55
Борис Христов в ролята на Борис Годунов

Фестивал "Гласът на Борис Христов" представя изкуството на изключителния певец

Общество "Борис Христов" ще представи в две различни локации Аулата на Софийски университет и Руски културно-информационен център в периода 13 май - 18 май шест последователни прожекции, които обхващат изкуството на изключителния певец Борис Христов в областта на операта, месата и камерната песен. Ще бъдат представени над 191 аудио и видео записи от..

публикувано на 11.05.24 в 18:35

Директно от Ню Йорк – шедьовърът на Пучини "Мадам Бътерфлай"

Пролетните изпълнения на "Мадам Бътерфлай" на Пучини събират сопраното Асмик Григорян и тенора Джонатан Тетелман, двама вълнуващи певци, които правят големи дебюти на сцената на Метрополитън този сезон. Възхвалявана като "един от най-яростните драматични таланти" от The New York Times, литовското сопрано Асмик Григорян пристига в Метрополитън този месец..

публикувано на 11.05.24 в 08:05
Мила Павлова и Аделина Александрова с студиото на програма „Христо Ботев“

Мила Павлова: Обичам да ми е интересно!

"Желязна ръка в кадифена ръкавица" – това е за мен Мила Павлова, която с изненадващи за привидната си крехкост сила и енергия успява да движи паралелно два елитни фестивала и дейността на един духов квинтет. Мила е идеен вдъхновител, организатор и артистичен директор на "Дни на музиката в Балабановата къща" – един "бутиков" пловдивски фестивал, който..

публикувано на 10.05.24 в 12:15
Виенски филхармоници в Музикферайн

Неделно матине на Виенските филхармоници в Музикферайн

На 25 февруари тази година под диригентството на Франц Велзер-Мьост Виенските филхармоници представиха в Музикферайн, Виена, втората концертна програма за предстоящото турне през март в САЩ: един концерт с музиката на Паул Хиндемит, Рихард Щраус, Арнолд Шьонберг и Морис Равел, блестящо реализиран и много горещо аплодиран. Музикалният предобед беше..

публикувано на 10.05.24 в 11:05