Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По следите на пишещото същество: „Користни записки“ от Валентина Радинска

Снимка: личен архив

„Вече съм сигурен, че големите поетеси цял живот плетат.
Плетат си шал от думи.
Плетат си плитките на косите.
Плетат си ръкавици от букви.
Плетат си любовните истории.
Плетат си и въжето около врата.
С големите поетеси е така.

Затова „Користни записки“ на Валентина Радинска дойдоха при мен като кълбо от прежда. Търкулнаха се пред очите ми и не се спряха и след края на книгата.

Винаги съм знаел, че времето е едно, а художественото време – съвсем друго. Но Валентина ме порази с това, че нейното време е само поезия, нищо друго освен поезия.

Ако кажа, че това е роман за порастването на първото стихотворение от малко до голямо, ще е вярно, но няма да е достатъчно.

Ако кажа, че това е биография на таланта от дете до зрял човек, ще е вярно, но няма да е достатъчно.

Ако кажа, че това е приказка за любовта от току-що родена до единствена, ще е вярно, но няма да е достатъчно.

Ако кажа, че това е житие и страдание на римите и метафорите, ще е вярно, но няма да е достатъчно.

Тази книга е енциклопедия на страданието, докато се раждаш за голямата поезия. Момиче, дяволче, жена, любима, майка, родилка на звуци и сияния, Валентина Радинска е нарисувала живота си, но не този, който се вижда, а този, който е незрим и необясним.

Всеки, който иска да погледне в къщата на поезията, в поетичния дом на Валентина Радинска, трябва да има тази книга.

За мен беше наслада и унес да съм редактор на такива светещи страници.“

Това написа Николай Милчев, редактор на „Користни записки“ от Валентина Радинска.

Поетесата представи в „Артефир“ най-новата си книга.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кадър от снимачния процес на

Един снимачен миг

Един снимачен миг – в "Артефир" ставаме част от работния процес на режисьора Стефан Командарев върху най-новия му филм с работно заглавие "Made in EU". Валери Леков, водещ на предаването "Събота сутрин", но и актьор в епизодични роли в много от филмите на Стефан Командарев, ни пренася на снимачната площадка в Рудозем, където снимките на..

публикувано на 29.04.24 в 08:35

Детска книга за късмета и проявленията му

Кой не си пожелава късмет? Тъкмо това е заглавието на книгата на Лорънс Шимел с илюстрации на Хуан Камило Майорга. От каква гледна точка обаче човек има късмет е друг въпрос.  За двете братчета, герои на книгата, късметът се изразява различно – единият има куче и може да чете в тъмното без фенерче, а другият просто вижда. Всеки е късметлия по..

публикувано на 28.04.24 в 08:20

Сцена "Дерида" в подкрепа на млади хореографи

Сцена "Дерида" отправя отворена покана към български хореографи, танцови екипи и компании, които работят на свободна практика в областта на съвременни танц, да кандидатстват по програма в подкрепа на млади хореографи. За стартиращите творци това е възможност да покажат най-новите си произведения на сцена "Дерида", обявява в "Артефир"..

публикувано на 27.04.24 в 10:00

"Емоции от първа необходимост" поставя по забавен начин важни теми за съвременното общество

Авторският музикален спектакъл "Емоции от първа необходимост" е премиерното заглавие в афиша на Драматичния театър "Сава Огнянов" - Русе. Постановката е на Ева Данаилова по фрагменти от "Страх и мизерия в Tретия райх" на Бертолт Брехт. Според нейното режисьорско решение спектакълът обединява две от миниатюрите в пиесата на Брехт –..

публикувано на 27.04.24 в 08:50
Снимката е илюстративна

Чупим шаблони

В редакция "Хумор и сатира" традиционно сме против шаблоните, чупим ги непрестанно, но не ги изхвърляме, че може да потрябват. Тази неделя след новините в 18 това изглежда така: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос". - "Истинските новини" – жителите на Канарските острови се бунтуват срещу туристите,..

публикувано на 26.04.24 в 18:35