Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малко преди предсрочния вот – има ли страх от машините

Снимка: Ани Петрова

И в края на предизборната кампания Машинното гласуване отново е във фокуса на вниманието заради промените в изборното законодателство, бавенето на обществените поръчки и много краткото време за действие на изборната администрация.

В сегашния случай – времето просто беше враг и на Централната избирателна комисия, и на гласоподавателите. Някои анализатори прогнозираха един особен – „технически“ хаос по време на вота на 11 юли. Прогнозираше се, че българите – особено в по-малките населени места – просто няма да успеят технически да гласуват, защото както за тях, а и за повечето граждани от големите градове – това е нещо ново.

Но и преди сме наблюдавали законодателни промени в последния момент. Сега най-голямото за всички и най-вече за избирателите предизвикателство е провеждането на избори с машинно гласуване. Институциите досега бяха в ситуация, в която трябваше да работят в условия на ограничение на времето, но както се казва „ справиха се“. 

Как се справиха – ще разберем само след два дни.

Частичните избори в Благоевград и в още няколко населени места преди две-три седмици показаха, че отвъд анализите на политическите наблюдатели – българските гласоподаватели се справиха с това „ново чудо“ – машините за гласуване. Реално тези частични местни избори се оказаха една репетиция за предсрочните парламентарни избори.  

Говорителят на ЦИК Росица Матева разказа за „Нашият ден“ повече подробности около провелия се вече вот и как вижда ролята на Централната избирателна комисия за справянето ѝ с тези нови предизвикателства.

Чуйте разговора от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Полет отпразнува приема на България в Шенген по въздух

Асоциацията на българската авиационна индустрия (АБАИ) осъществи полет в чест на приемането на страната ни в Шенгенското въздушно пространство (4-7 април) . По думите на организаторите тази частна инициатива цели да популяризира широко новите възможности, които Шенген по въздух отваря за гражданите, туризма и бизнеса в България и Европа. Лекият..

публикувано на 09.05.24 в 12:56

FX Gambit, или как да реализираме на пазара малките си финансови спестявания?

В последното издание на рубриката "Денят делово"  Боян Атанасов , софтуерен инженер и изобретател с дългогодишен опит в САЩ, сподели своите виждания и опит в областта на личните финанси и иновациите. След като емигрира в Германия още на 20 години, Атанасов постига по-късно успехи в Америка, където се премества и работи за престижни компании..

обновено на 09.05.24 в 12:44

Юлиан Попов: Проблемите в градската инфраструктура са комплексни

В рубриката "Темите на деня" на поредното изданието на предаването "Нашият ден", бившият министър на околната среда и водите, Юлиан Попов, обсъди няколко ключови теми, свързани с екология, климатични промени и урбанизация. Попов подчерта икономическото значение на околната среда , разглеждайки я не само като фон на нашето ежедневие, но и като важен..

обновено на 09.05.24 в 10:06

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма

На 9 май се отбелязва Денят на Европа, който е в чест на историческата декларация на Шуман от 1950 година. Тази дата е символ на сътрудничеството, единството и мира между европейските народи. Основните теми от декларацията продължават да бъдат актуални дори 74 години след тяхното формулиране. Тази дата така също символизира началото на..

обновено на 09.05.24 в 09:12

За свободата да знаеш

Овцефермата в пловдивското село Строево отглежда 500 овце от породата Лакон, а началото е поставено през 2015 г. Мандрата към фермата съществува от 2019 г., а в производството е ангажирано цялото семейство. Мария Василева се занимава основно с мандрата, но с нея разговарям в момент, когато е ангажирана и с храненето на агнетата. Във фермата..

публикувано на 08.05.24 в 17:00