Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Найден Тодоров – посланик на българската култура на програма „Христо Ботев“

Маестро Найден Тодоров
Снимка: Руди Бежев

За един от най-успешните съвременни български музиканти, който изявява многостранния си талант чрез ярки интерпретации на образци от различни музикални жанрове, изкуството като цяло представлява не само професионално призвание, но и същност на жизнения му и творчески светоглед. Това е пианистът, тромпетистът, композиторът, но преди всичко диригентът Найден Тодоров.

Роден в Пловдив през 1974 г., Найден Тодоров изучава музика най-напред в музикалното училище в родния си град, а тромпетът и пианото са неговите първи спътници в голямото изкуство. Още в тези ранни години у младия музикант пламва любовта към дирижирането и на 16 години той създава свой младежки оркестър, с който повече от едно десетилетие осъществява концерти в България, Австрия, Чехия, Словакия и Германия като записва и няколко компакдиска.


„От най-ранните ми години дирижирането е било за мен като фикс-идеята – аз ще бъда диригент и точка! Интересното е, че го реших преди да съм видял симфоничен оркестър в живота си. И тъй като не съм потомствен музикант, а в семейството имахме грамофон с грамофонни плочи, най-класическата грамофонна плоча беше с песните на „АББА“. И аз се затварях в хола в къщи, пусках грамофона и дирижирах песните на „АББА“ и „Куин“. След това обяснявах и в училище, че аз ще бъда диригент“ – споделя Найден Тодоров.

И още тогава, следвайки порива на мечтата си, Найден Тодоров започва да взима уроци по дирижиране при дългогодишния директор на Пловдивската опера Кръстю Марев. След това любовта му към дирижирането го отвежда в Университета за музикално и сценично изкуство във Виена, където негови учители са бележитите майстори на диригентската палка Карл Остерайхер, Урош Лайовиц, Гюнтер Тойринг и Конрад Лайтнер.


Като многостранен талант, Найден Тодоров не остава равнодушен и към композирането. За това свое музикално изкушение той казва: „Първата ми диплома за спечелена награда като композитор, ако мога да вярвам на датата, е когато съм бил на 6 години… Пишех определено класическа музика – писал съм много за пиано, после сонати за тромпет, имам едно скерцо за цигулка и оркестър и няколко кратки произведения за оркестър, много се вълнувах и от вариациите и правех вариации по какви ли не теми. Но в момента, в който започнах да пиша своята Първа симфония, заминах за Виена и нещата поеха в друга посока“.

Ръкопис на „Миниатюра“, композиция на Найден Тодоров

Талантът и успехите на Найден Тодоров са оценени още при неговото обучение. По време на следването си той е стипендиант на фондациите „Борджезе“, „Св. св. Кирил и Методи“ и „Джордж Уохтер“, както и на Ротари клубовете във Виена и Йерусалим.

Като диригент Найден Тодоров концертира с някои от най-представителните български и чужди оркестри в най-големите културни центрове на Европа, Америка, Азия и дори Африка. В различни периоди е художествен ръководител или главен директор на Оперно-филхармоничните дружества на Пловдив, Бургас, Русе. Има и творчески контакти с Grandopera Wichita.

Диригентът Найден Тодоров, снимка: Василка Балевска
Найден Тодоров е носител на редица престижни български и международни отличия като сред най-значимите са тези на Словашкия музикален фонд, Ротари клуб Виена, „Кристална лира“ през 2005 и 2016 г., „Музикант на годината“ 2013 и 2019, а през 2022 е избран за един от посланиците на българската култура на програма „Христо Ботев“.

В две поредни издания – на 15 и 22 февруари от 19.30 часа, предаването „Студио „Музика“ представя личността и изпълнителското изкуство на диригента Найден Тодоров, в което, наред с неговия разказ за най-ярките моменти от жизнения му и творчески път, ще звучи и много музика от последните две столетия, както и образци на българската музикална класика под негово диригентство.

Снимки: Ани Петрова, Василка Балевска, Руди Бежев, БГНЕС, архив на Найден Тодоров



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Златомир Фунг: Музиката е толкова безкрайна, че ако си любопитен, винаги има какво да научиш

Едва на 24 години Златомир Фунг продължава да удивява публиката с безграничната си виртуозност и изключителна чувствителност. Като резидентен артист с Кралския филхармоничен оркестър през сезон 2023/24 Фунг се подвизава в Cadogan Hall в Лондон и обикаля Обединеното кралство с оркестъра. Акцентите в Северна Америка и Азия включват дебюта на Фунг с..

публикувано на 12.05.24 в 16:55
Борис Христов в ролята на Борис Годунов

Фестивал "Гласът на Борис Христов" представя изкуството на изключителния певец

Общество "Борис Христов" ще представи в две различни локации Аулата на Софийски университет и Руски културно-информационен център в периода 13 май - 18 май шест последователни прожекции, които обхващат изкуството на изключителния певец Борис Христов в областта на операта, месата и камерната песен. Ще бъдат представени над 191 аудио и видео записи от..

публикувано на 11.05.24 в 18:35

Директно от Ню Йорк – шедьовърът на Пучини "Мадам Бътерфлай"

Пролетните изпълнения на "Мадам Бътерфлай" на Пучини събират сопраното Асмик Григорян и тенора Джонатан Тетелман, двама вълнуващи певци, които правят големи дебюти на сцената на Метрополитън този сезон. Възхвалявана като "един от най-яростните драматични таланти" от The New York Times, литовското сопрано Асмик Григорян пристига в Метрополитън този месец..

публикувано на 11.05.24 в 08:05
Мила Павлова и Аделина Александрова с студиото на програма „Христо Ботев“

Мила Павлова: Обичам да ми е интересно!

"Желязна ръка в кадифена ръкавица" – това е за мен Мила Павлова, която с изненадващи за привидната си крехкост сила и енергия успява да движи паралелно два елитни фестивала и дейността на един духов квинтет. Мила е идеен вдъхновител, организатор и артистичен директор на "Дни на музиката в Балабановата къща" – един "бутиков" пловдивски фестивал, който..

публикувано на 10.05.24 в 12:15
Виенски филхармоници в Музикферайн

Неделно матине на Виенските филхармоници в Музикферайн

На 25 февруари тази година под диригентството на Франц Велзер-Мьост Виенските филхармоници представиха в Музикферайн, Виена, втората концертна програма за предстоящото турне през март в САЩ: един концерт с музиката на Паул Хиндемит, Рихард Щраус, Арнолд Шьонберг и Морис Равел, блестящо реализиран и много горещо аплодиран. Музикалният предобед беше..

публикувано на 10.05.24 в 11:05