Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български музиканти говорят за творчеството на Йозеф Хайдн

Йозеф Хайдн, портрет от Томас Харди
Снимка: Wikimedia

Едно изискано преживяване с изкуството на виенската класика предлага на своите слушатели предаването "Студио "Музика" на програма "Христо Ботев" във вторник, 14 юни от 19.30 часа. Предаването е посветено на Йозеф Хайдн, защото през 2022 г. музикалният свят чества 290 години от рождението на композитора.

Йозеф Хайдн е определян като основоположник на виенската класика не само поради това, че чисто хронологично той е най-ранният представител на тази величава епоха в музикалната история, но преди всичко заради характера и значимостта на творческото му наследство. През своя плодотворен житейски път Хайдн работи във всички познати по неговото време жанрове: 24 опери, 14 меси, 6 оратории и изключително много инструментална музика. Той е автор и на 104 номерирани симфонии. В областта на камерната музика основно място заемат струнните му квартети (над 80 на брой). Създава инструментални концерти за почти всички популярни в онази епоха инструменти и няколко десетки солови клавирни творби, сред които централно място заемат клавирните сонати. Музиката на Хайдн поставя началото на пътищата към създаването на нови жанрове и форми в изкуството, чертае нови хоризонти на развитие, към които по-късно ще се стремят Волфганг Амадеус Моцарт (с него Хайдн поддържа близко приятелство) и Лудвиг ван Бетовен (на когото Хайдн е учител и покровител във Виена).

Заслугата на Хайдн в развитието и утвърждаването на струнния квартет като форма на камерно музициране, която ще получи изключителен подем не само в творчеството на великите му съвременници Моцарт и Бетовен, но и на композиторите от следващите епохи, дава основание той да бъде наричан "баща на струнния квартет". А неговият принос в развитието на сонатно-симфоничния цикъл не само като форма, но и като музикално съдържание вдъхновява както съвременниците му, така и представителите на следващите генерации да го провъзгласят за "баща на виенската класическа симфония", независимо че хронологично Хайдн не е първият композитор, създавал произведения, наричани симфонии.

Зрелите творби на Хайдн извеждат до най-висша степен на съвършенство принципите на класическия музикален език, който при него представлява синтез от гъвкаво вплетени в музикалната тъкан структурни елементи, а това от своя страна създава усещане за ненарушимото единство между форма и съдържание. Това намира израз в произведенията на Хайдн във всички жанрове, в които той твори, но особено ярко то се проявява в инструменталната му музика. Затова в предаването някои от най-известните му опуси в тази сфера ще прозвучат в изпълнение на български и световни инструменталисти, а пътеводители в музикалния свят на Хайдн са изявени наши музиканти - изпълнители и педагози: доц. д-р Елена Дикова, д-р Стоимен Пеев, Теодора Атанасова и Светлана Анчева.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мила Павлова и Аделина Александрова с студиото на програма „Христо Ботев“

Мила Павлова: Обичам да ми е интересно!

"Желязна ръка в кадифена ръкавица" – това е за мен Мила Павлова, която с изненадващи за привидната си крехкост сила и енергия успява да движи паралелно два елитни фестивала и дейността на един духов квинтет. Мила е идеен вдъхновител, организатор и артистичен директор на "Дни на музиката в Балабановата къща" – един "бутиков" пловдивски фестивал, който..

публикувано на 10.05.24 в 12:15
Виенски филхармоници в Музикферайн

Неделно матине на Виенските филхармоници в Музикферайн

На 25 февруари тази година под диригентството на Франц Велзер-Мьост Виенските филхармоници представиха в Музикферайн, Виена, втората концертна програма за предстоящото турне през март в САЩ: един концерт с музиката на Паул Хиндемит, Рихард Щраус, Арнолд Шьонберг и Морис Равел, блестящо реализиран и много горещо аплодиран. Музикалният предобед беше..

публикувано на 10.05.24 в 11:05

Камерен ансамбъл "Силуети" представя Българска класика на 10 май

Последният концерт за сезона на камерен ансамбъл "Силуети" е посветен на годишнините на именити български композитори – Панчо Владигеров (125 години от рождението), Любомир Пипков (120 години от рождението), Георги Тутев (100 години от рождението), Иван Спасов (90 години от рождението), Васил Казанджиев (90 години от рождението) и Румен Бальозов (75..

публикувано на 10.05.24 в 07:55

"Надпяване" – фолклорната класация на програма "Христо Ботев", май 2024

В класацията "Надпяване" всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма "Христо Ботев" ще чуете да се съревновават не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 09.05.24 в 10:33

Започва Музикалният фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща"

XV Международен фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща" е част от Културния календар на Община Пловдив. Пролетното издание тази година започва на 12 май и ще продължи до края на месец юни. Артистичният директор Мила Павлова и нейният екип, подкрепени от Министерството на културата, Община Пловдив и фондация "Музикартисимо", за пореден път..

публикувано на 08.05.24 в 12:45