Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия отбеляза 33 години от падането на Берлинската стена

Лектори от 86 държави пристигнаха в Берлин за срещата на върха за наука “Падащи стени“

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия отбеляза днес 33 години от падането на Берлинската стена по време на церемония на Мемориала на Берлинската стена, намиращ се на улица "Бернауер Щрасе" в германската столица.

Над 400 лектори от 86 държави пристигнаха в Берлин, за да участват в срещата на върха за наука “Падащи стени“.

Тя се провежда от 2009 г., от 20-ата годишнина от падането на “Берлинската стена“, и се организира на едно много ключово място, близо до една останала част от “Берлинската стена“, която сега се нарича “Галерия от Източната страна“. Там артисти правят своите графити, които се сменят периодично. Това е много знаково място.

Посетителите бяха над 2000 на място и над 36 000 онлайн. Беше отбелязано, че това е първата среща, която се провежда по време на война в Европа и по време на терор в други места по света.

Вниманието привлече и Ирански протест, съвсем близо до мястото на посетителите.

“Темите на форума бяха много разнообразни. Чухме за революционни открития. Говореше се за това, че трябва да имаме сигурност за храната по време на глад и че бъдещето на храната е в абсолютното изключване на животински продукти. И през трите дни храната беше изцяло веганска“, каза от Берлин журналистката в програма “Христо Ботев“ Ася Чанева и допълва:

“Говореше се за глобален план за борба с деменцията и с депресията в напреднала възраст. Бяха представени решения за превенция на Алцхаймер и за лечение на редки генетични заболявания, както и на различни видове рак“.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В "Пирогов" откриха изложбата "Медицината в Османската империя"

Изложбата "Медицината в Османската империя" на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" беше открита в университетската спешна болница "Пирогов". Официалното откриване беше водено от изпълнителния директор на болницата д-р Валентин Димитров и директора на библиотеката доц. Красимира Александрова. Тази изложба представя най-интересните и важни..

обновено на 17.05.24 в 12:51
Тодор Тодоров и Анелия Торошанова

Обидата и клеветата – престъпленията на обществото след социализма

Обидата и клеветата – престъпленията на обществото след социализма и как да докажем истината с лъжа? Това е темата на предаването "Законът и Темида". Коментар прави Тодор Тодоров , криминалист и графолог, консултант на предаването.  " Обидата и клеветата са престъпления от частен характер . По времето на социализма те са се преследвали като..

публикувано на 17.05.24 в 12:35
Мая Манолова

Художничката Мая Манолова – свободоното дете на две култури

Мая Манолова е млада, талантлива художничка – дете на две култури. Неин баща е големият варненски маринист Димитър Манолов, а майка ѝ е полякиня, литератор и филолог.  В "Нашият ден" Манолова разказва, че е израснала в сърцето на варненската бохема в едно двуезично, артистично семейство. Светогледът ѝ се повлиява както от творческия устрем на..

публикувано на 17.05.24 в 11:29

"Да! За живот!" – Националните спортни игри за трансплантирани започват

Започват Националните спортни игри за трансплантирани – "Да! За живот!" . Събитието ще се проведе на 18 и 19 май в Югозападния университет "Неофит Рилски" – Благоевград . Спортният празник се организира по инициатива на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" (ИАМН), в сътрудничество с висшето учебно заведение и Община Благоевград. За силата, за..

публикувано на 17.05.24 в 10:03

Безплатно приложение за помощ на животни в нужда

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" ви представяме едно мобилно приложение, чрез което могат да се подават сигнали за бездомни животни, имащи нужда от помощ. Приложението е разработено в България и е напълно безплатно. Идеята е всеки, който види животно в нужда и иска да помогне, да може да сигнализира чрез мобилната апликация на..

обновено на 17.05.24 в 09:53