Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новите послания на Христо Христов в живописта и пластиката

Варненската галерия "Папийон" представя изкуството на един от най-енигматичните, с изразен характерен почерк и в живописта и в скулптурата – художникът Христо Христов. Талантливият и обичан варненски скулптор показва последните си произведения, изпълнени в бронз и цвят, предимно абстрактни, със сложни тонове и контрасти живописни платна. 

Експозицията по повод неговата 60-годишнина няма ретроспективен характер, включва само нови произведения, носи посланието "Размисъл".

Изкуството на Христо Христов е разпознаваемо и в чужбина – през годините творчеството му завладява публиката след успешни представяния, в Германия, Чехия, Австрия, Франция. Основното, което вълнува  артиста в живописните му платна, е фигурата и нейното послание като философия, история, емоция.

Ето какво разказват в "Артефир" за изложбата "Размисъл“ художникът Христо Христов и галеристката на "Папийон" Виктория Митева. 

Снимки – галерия "Папийон"

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Под езика: част втора" – моментната снимка на настоящето ни

Въображението трябва непрекъснато да бъде смущавано, смята художникът и калиграф Дамян Дамянов. За да ни напомни, че именно въображението е това, което ни отличава като разумен вид, през 2016 година той започва графичен и социален експеримент, който вече има продължение. "Под езика: част втора" изследва и трансформира познатите ни букви в своеобразни..

публикувано на 29.04.24 в 09:40

Уъркшопът "My inner dance" отключва вътрешния ни свят през танца

Хората танцуват от зората на човечеството. Танцът е универсален език, който създава една общност отвъд политическите, етнически и културни бариери. През 1982 година Международният танцов институт обявява датата 29 април за Световен ден на танца. В "Нашият ден" разговаряме с Ина Георгиева  за уъркшопа "My inner dance" . Уъркшопът е насочен към..

публикувано на 29.04.24 в 09:18
Кадър от снимачния процес на

Един снимачен миг

Един снимачен миг – в "Артефир" ставаме част от работния процес на режисьора Стефан Командарев върху най-новия му филм с работно заглавие "Made in EU". Валери Леков, водещ на предаването "Събота сутрин", но и актьор в епизодични роли в много от филмите на Стефан Командарев, ни пренася на снимачната площадка в Рудозем, където снимките на..

публикувано на 29.04.24 в 08:35

Детска книга за късмета и проявленията му

Кой не си пожелава късмет? Тъкмо това е заглавието на книгата на Лорънс Шимел с илюстрации на Хуан Камило Майорга. От каква гледна точка обаче човек има късмет е друг въпрос.  За двете братчета, герои на книгата, късметът се изразява различно – единият има куче и може да чете в тъмното без фенерче, а другият просто вижда. Всеки е късметлия по..

публикувано на 28.04.24 в 08:20

Сцена "Дерида" в подкрепа на млади хореографи

Сцена "Дерида" отправя отворена покана към български хореографи, танцови екипи и компании, които работят на свободна практика в областта на съвременни танц, да кандидатстват по програма в подкрепа на млади хореографи. За стартиращите творци това е възможност да покажат най-новите си произведения на сцена "Дерида", обявява в "Артефир"..

публикувано на 27.04.24 в 10:00