Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Образованието не просто е важно, то е най-важното за функционирането на обществото

"Ще успее ли науката за прилепите да разреши проблемите, застрашаващи съществуването на човешката цивилизация? Разбира се, че не. Но може да вдъхнови тези, които ще намерят решенията", казва Антония Хубанчева по повод театралната инсталация "Малкият голям свят на прилепите", създадена от нея, Гергана Димитрова и театралната формация 36 маймуни.

"В голяма степен успеха на научния театър се дължи на нестандартните пространства, в които се представя. Свикнали сме да приемаме природо-научните музеи като застинали във времето места, а те отдавна не са такива. По време на тези спектакли публиката е действащо лице, провежда експедиции, впуска се в приключения и прониква в места, които иначе са недостъпни за посетители.

В Черни Осъм например нахлухме в мазетата и необитаемите пространства на музея и благодарение на всички похвати на театъра и усилията на сценографите се получи неузнаваемо, вълнуващо, филмово изживяване. Децата се вълнуваха и задаваха въпроси, включително лични – какво е да си учен, как съм се подготвила, била ли съм добра в училище?

Не, не бях добра в училище. Имах дислексия, за която дори не подозирах. Горивото, което ти трябва, за да бъдеш учен, е ентусиазмът, никой не се ражда начетен, това е нещо, което можеш да придобиеш, но за да поемеш и продължиш по научното поприще, са ти нужни и ентусиазъм и любопитство.

Стремежът към знание е присъщ на всяко дете и не бива да го притъпяваме. Децата също така имат естествен усет за отговорност и лесно разбират как всяко наше действие може да има последствия, които да засегнат и други същества.

Продължавам да вярвам, че Homo Sapiens може да е разрушителен в природата си, но човешкото общество и човешката природа са безкрайни и умеят да бъдат съзидателни и да поправят нанесените щети. Това рядко попада в новините, но ние експоненциално напредваме в поправянето на баланса и на белите, които сме нанесли и върху себе си и върху околната среда", казва Антония Хубанчева, учен прилеполог, специалист в областта на сензорната екология и биоакустиката, докторант към Института по орнитология Макс Планк и към Института по Биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН. 

А следващите издания на  инсталацията "Малкият голям свят на прилепите" са на 16 и 17 ноември в "Дома на хумора и Сатирата" в Габрово и на 22, 23 ноември в Регионален природонаучен музей, Пловдив.

Разпространението на инсталацията "В малкия голям свят на прилепите" през 2023 г. в с. Черни Осъм, гр.  Габрово и гр. Пловдив се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“/ National Culture Fund, Bulgaria по "Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации" и програма "Едногодишен грант`22".

През 2022 г. инсталацията "В малкия голям свят на прилепите" се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура“ програма "Публики`21" и в партньорство с Националния природонаучен музей при БАН и Интеркултура Консулт.

Снимки – БГНЕС и личен архив
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
доц. Георги Бончев

Доц. Георги Бончев: ДНК баркодът дава информация за вида

За отключването на природния код – революционният свят на ДНК баркодирането – е разговорът с доц. Георги Бончев от Института по физиология на растенията  и генетика към БАН.  "Едно от основните изследователски направления на нашата лаборатория и мой научен интерес е прилагането на ДНК маркетинговите технологии за изучаване на естественото..

публикувано на 10.06.24 в 12:15

Философията има нужда и от празници

На 1 юни в София се проведе първият философски фестивал за ученици под надслов "Философия, философстване - бъдеще и бъдене". Домакин на събитието беше Френската езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин", а организатори и инициатори – Асоциацията на преподавателите по философия с подкрепата на Сдружението на университетските преподаватели по философия...

публикувано на 10.06.24 в 08:50

Теодора Бахарова: Венеция е омагьосваща за посещение и трудна за живеене

Щом някой спомене Венеция пред очите ни изниква представата за   пъстър карнавал, луксозни дворци, църкви с неописуема красота и, разбира се, романтични разходки  с гондоли по каналите. Неотдавна се завърнах от там, където посетих Биеналето за изкуство и българския павилион в културния център Дон Орионе. Там се запознах с Теодора Бахарова, която от..

публикувано на 08.06.24 в 12:45
Доц. Благой Узунов

Водорасловото разнообразие в България досега е слабо проучено

Доц. д-р Благой Ангелов Узунов завършва висшето си образование в Софийския университет "Св. Климент Охридски" – специалност "Биология“ и специализация по алгология и микология през 2005 г. Научноизследователската дейност на доц. Благой Узунов включва таксономични изследвания и проучване на разпространението, биоразнообразието и екологията на водорасли..

публикувано на 08.06.24 в 11:49

"Фамилатлон" е предизвикателство за всяко семейство

На 8 юни за 16-и пореден път Асоциация "Родители" организира любимия на много български семейства фестивал "Фамилатлон" . Както обикновено, събитието ще се проведе на добре познатото място – Голямата поляна в Южния парк .  От 10:00 до 16:00 ч. родители и деца ще имат възможността да се включат във вълнуващи приключения и да избират сред..

публикувано на 07.06.24 в 18:52