Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангел Григоров: В работата съм се ръководил от съвестта си

Какво е да си кореспондент в Русия по време на война?

Ангел Григоров и Николета Атанасова
Снимка: БНР

Журналистът от БНР Ангел Григоров се завърна преди дни в София от Москва, след като години наред бе кореспондент на БНР. 

Ето какво разказва Ангел Григоров в "Мрежата":

Какво е да си кореспондент в Русия по време на война?

"Отивайки в Москва, работейки в една воюваща страна, е нормално да търпя негативи и определения като "Гласът на Кремъл". Не се притеснявам, в работата си се съм ръководил от съвестта си и съм се стремил да бъда честен със себе си и с Негово величество Слушателя на Българското национално радио."

Всичко е пропаганда по време на война

"Ако някое официално съобщение трябва да дойде тук, ако е прекалено абсурдно, се консултирам с колегите от нюзрума, и ако е прекалено, не му обръщаме внимание. Войната е също толкова жестока в информационното пространство, колкото и на бойното поле. Когато президентът Путин каже нещо, или Шойгу... няма как да не бъде цитиран заради тежестта на човека, от който идва."

Източниците

"В Русия има строга цензура, Русия е воюваща страна. Преди война цензурата беше по-малка – имаше "Ехото на Москва", Радио "Свобода", "Дождь" – телевизия и радио, "Новая газета", имаше блогъри... Сега всички тези канали са затворени, независими, опозиционни, критични. Има някои медии, които, спазвайки цензурата, намират начин да кажат важните неща. Те бяха моя ориентир. Казват нещата "между редовете". Например вестник и радио "Комерсант", радио "Бизнес FM". Много интелигентно, тънко и професионално колегите намират начин да кажат важните неща."

Руското общество и междуредието

"Не мога за цялото общество д говоря, но хората, които искат да се информират и искат да чуват алтернативни мнения, знаят къде да ги намерят. Ютюб и Телеграм (и двата вида канали) не са забранени в Русия и който иска, може да се информира. Но голяма част от хората гледат Държавната телевизия и да, пропагандата е много агресивна. Трябва да призная нещо, което съм казвал на малцина: Когато започна войната, през първите два месеца аз изключих телевизора, за да не попадна под влиянието на пропагандата. Следях информацията от сайтове и вестници. След два месеца отново си пуснах телевизора... Войната, за съжаление, в един момент се превръща във фон. Около 1/5 в Русия заявяват категорично, че са против войната. "Ястребите", които смятат, че Путин е прекалено мек, също не са много – около 15-20%. Останалите 60% са конформистки настроени – подкрепят онова, което подкрепят всички. И ги е страх, и не им се занимава..."

Навални

"Навални мечтае за своята прекрасна Русия на бъдещето, чиито контури засега не се забелязват. Той имаше прекрасната възможност да живее в Германия. Той се върна в Русия с ясното съзнание, че ще влезе в затвора, през няколко месеца му се повдига ново и ново обвинение. Готов е да плати тази висока цена. Алексей Навални е политик – иска да управлява Русия и е готов да плати тази тежка цена. Не зная колцина са хората, готови да се лишат от комфортния живот извън Русия в името на тази цел. 

Навални е по-популярен отвъд Русия, отколкото в самата Русия. Целта е този човек да бъде изолиран максимално от обществото, за да не говори и да не набере популярност. И властта систематично преследва и постига тази цел."

Ангел Григоров смята Зеленски и Навални за мечтатели, в контекста на наградите на "Политико". Още за руските журналисти и статута на чуждестранните журналисти, за индивидуалните протести, за предстоящите президентски избори,  – по тези и други акценти – чуйте повече в звуковия файл.

Снимка – БНР


По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нова магистърска програма по астробиология в СУ

СУ "Св. Климент Охридски" открива  нова интердисциплинарна магистърска програма по астробилогия . За целите и възможностите, които предлага специалността, в "Нашият ден" говори гл. ас. д-р Петър Евтимов от Биологическия факултет на Софийския университет. В началото на разговора д-р Евтимов пояснява същността на астробиологията като наука:..

публикувано на 29.04.24 в 12:50

Туризмът – разцвет и някои девиации

"Обичам туризма, но не обичам туристите" – такива изказвания могат да се видят в специализирани чатове и групи по темата "туризъм". Всъщност само преди два века хората са се придвижвали в пространството масово единствено при война, природен катаклизъм или за търговия. Кога и защо става толкова привлекателно да се пътешества? Защо понякога обсесията..

публикувано на 29.04.24 в 12:00

Ден за почит към загиналите при трудови злополуки

Според статистиката ежегодно в световен план има приблизително 22,85 млн. жертви на трудови злополуки. През изминалата година у нас са декларирани 87 смъртни случая поради работен инцидент.   28 април е официалният Международен ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки и професионални болести работници , а също и Световен ден за..

публикувано на 29.04.24 в 11:15

Фотоизложба в защита на европейските ценности

Пред прага на изборите за Европейски парламент Сдружение "Мулти култи колектив" отправя послание към обществото – на 30 април с подкрепата на Европейската мрежа срещу расизма (ENAR) и Столична община ще бъде открита фотоизложба за социално ангажирано изкуство, озаглавена "Не на расизма в Европейския съюз" . За проекта в "Нашият ден" разказва..

публикувано на 29.04.24 в 09:55
Силвия Недкова (вдясно) и Михайлина Павлова

Какъв днес е публичният глас на обществото?

Гражданският журналист е новият публичен "дезинформатор" . Такова определение дава Силвия Недкова, журналистка от сайта "Площад Славейков". Защо? Защото той е този, който иззема функциите на професионалната журналистика и започва шумно да "осведомява", без да знае или без да го интересува, че професията на журналиста има правила и етични норми,..

публикувано на 29.04.24 в 08:45