Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Тодоров

Как да опазим собствеността си през празничните дни

Тодор Тодоров и Анелия Торошанова
Снимка: БНР

Коледните и новогодишните празници наближават. Как да опазим собствеността си – движимо и недвижимо имущество – през празничните дни? Невинаги премисляме, когато оставяме белези, например във Фейсбук, че сме далеч от дома си. Има ли сигурен начин за предпазване на имуществото?

Тодор Тодоров – графолог и криминалист, консултант на предаването "Законът и Темида", обяснява:

"Не съществува напълно сигурен начин за предпазване, но може да се направи така, че имуществото като цяло, макар че е неодушевен предмет, "да се съпротивлява" и да не дава възможност на крадеца лесно да проникне и да осъществи своите намерения. Това, естествено, зависи от собственика на недвижимия или движимия имот. Говоря по темата с болка, защото имам лични наблюдения върху поведението на обществото у нас. 

Обществеността в България не милее много за имуществото си, колкото и тежко да е това мое твърдение. Това показва моя личен опит. Милеят повече за движимото, за недвижимото нищо не правят, а след това се оплакват или пък си мислят, че на тях не може да се случи. Обикновеният гражданин може да направи много, за да противодейства на намеренията на престъпникаА крадците са доста интелигентни и не бива да бъдат подценявани. 

Ние не можем да спрем крадеца, но можем да го затрудним, да го забавим, защото той разчита на времето – то е лимитирано. Това е особено валидно за т.нар. "апартаментски кражби". 

Няколко много прости неща: 

Ако собствениците отсъстват, могат да симулират, че са вътре. В момента на пазара има едни електронни устройства, не много скъпи, които се настройват по дати и дни от седмицата, като се включват някои осветителни тела и така през 2-3 часа светва спалнята, хола, кухнята... и създава симулация, че стопаните са вътре.

Другата симулация (не е за препоръчване) – някои оставят музика, обаче съседът почва да се оплаква в близкото районно на МВР... 

Има едно много просто нещо – да се остави пред входа неизхвърлена смет (ама не биологична, та да замирише). 

Друг навик на крадците е да оставят солета под изтривалката – и наблюдават няколко дни. Ако солетата не се смачка, значи собствениците ги няма. Тогава, преди да заминете, прибирайте изтривалките. Е, разбира се, крадците оставят и някои невидими за нас неща между касата и вратата... Не можем да се преборим с всичко. 

Най-често се влиза през входната врата или през прозорците на надпартерен или партерен етаж. Сега масово се ползва PVC дограма. Както тя се заключва, в момента, без други допълнения, се отваря буквално за 2-3 секунди с отвертка, независимо че има 3 точки на закрепване. На пазара и във всички ключарски ателиета има т.нар. "райбери за PVC дограма" – специфични заключващи устройства. Те не са много скъпи, а също биха затруднили и забавили крадците. PVC ролетките също много трудно се преодоляват. 

Когато има информация, че собственикът държи нещо ценно в къщата, са застрашени не само първите етажи – прониква се с алпинизъм отгоре надолу, както работят работниците, саниращи жилища. 

Охраната със СОТ е модерна охрана в широка употреба. Има в големите градове. Погледнато отстрани, изглежда сигурно. Но има някои недостатъци, в големия град електронната охрана е вече компрометирана."

Застраховане на недвижим имот срещу кражби и вандализъм

"Не мога да си обясня, може би е манталитет, защо за една кола, която струва 5000 лв, собственикът полага пълни грижи, а в имота, където държи вещи и ценности и не само, не прави застраховка. Тази застраховка не е само срещу кражба и вандализъм, тя е и срещу общото погиване на имуществото, ако има наводнения, земетресения и други непреодолими сили."

Повече подробности – чуйте в разговора от звуковия файл.

Снимка – БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анка Костова

Небанковият финансов сектор у нас е в много напреднал етап на подготовка за еврозоната

Експерти от стратегическото и оперативно ниво на Комисията по финансов надзор (КФН) осъществиха посещение в Хърватската агенция за финансов надзор , като част от предприетите стъпки за реализиране на националния план за въвеждане на еврото в България. За опита на Хърватия в процеса на въвеждане на европейската единна валута и готовността на..

публикувано на 16.05.24 в 12:48

Раждаме ли се мениджъри, или се учим да бъдем такива?

Дали човек се ражда с дарбата да бъде ефективен мениджър, или се изгражда посредством обучение и практика? Този въпрос вълнува много мениджъри и собственици на бизнеси, търсещи начини за постигане на бърз растеж. Владислав Цветанов, доктор по икономика в катедра "Предприемачество" на УНСС и автор на новоизлязлата книга "Ръководство на ефективния..

обновено на 16.05.24 в 12:35

Карнавал на биоразнообразието в Бургас за поредна година

Пъстър карнавал на биоразнообразието е сред акцентите на "Зеления уикенд", организиран от Община Бургас в партньорство с Българска фондация Биоразнообразие. Тази петък, 17 май, за дванадесети път, центърът на Бургас ще се изпълни с медузи, риби, костенурки, птици и други същества. Посланието на карнавала е: "По-добра свързаност на хората с..

обновено на 16.05.24 в 11:53

България в еврозоната – кога?

Забавянето на пълната интеграция на България в ядрото на ЕС, каквото е еврозоната, има своята цена и тя непрекъснато се увеличава, а размерът на загубите се измерва не с милиони, а с милиарди – това заяви управителят на БНБ Димитър Радев на конференцията "България в еврозоната, кога? ". В събитието, организирано от Българската асоциация на..

публикувано на 16.05.24 в 09:33
Доц. Росен Калпачки

Доц. Росен Калпачки: Инсултите за 2023 година у нас са около 50 000

Асоциацията за инсулти "Афазия" предлага въвеждането на национален стандарт за довеждане на пациенти с инсулт до лечебно заведение. Тази инициатива е подкрепена с призив към българските политици във връзка с Европейския ден за информираност относно инсулта, отбелязан през тази седмица. В рубриката Lege Artis на предаването "Нашият ден" доц...

обновено на 16.05.24 в 09:01