Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Данов: Украинците ще устоят, защото нямат друг избор

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Какво следва за Украйна и света след посещението на украинския президент Володимир Зеленски в САЩ, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Васил Данов, член на УС на Атлантическия съвет и военен журналист.

Решението за присъединяване на Украйна и Молдова към ЕС

Виктор Орбан направи Украйна заложник на своята политика и изтъргува умело ситуацията. Така че той ще си получи своите 10 милиарда, но на него му предстои и в бъдеще да се сблъсква с европейските държави спрямо неговата политика. В САЩ също има директен пазарлък по отношение помощта за Украйна, който президентът Байдън ще бъде принуден да преглътне и да отстъпи, защото за него по-важно е да се гласуват парите и оръжието за Украйна. За радост Украйна не зависи точно от тези пари засега. И ще издържи до януари, докогато ще се удължи срокът за помощта. Руснаците не са предприели мащабно настъпление, те са си още в отбранителните позиции. Водят се частични сражения около Бахмут, Авдеевка и други места. Украинците завзеха част от левия бряг и ще натискат да изтласкват руснаците. Т.е. Украйна е все още в стратегическо настъпление, а не в отстъпление. Въпреки това вчера президентът Путин заяви, че ще воюват до победен край, макар че до преди две седмици той и неговите хора говореха, че винаги са били за преговори, а украинците се инатят и не искат да преговарят при сегашните условия на превзети украински територии."

Пресконференцията на Путин

"При него промяна няма. Променят се само демагогията и лъжите, които периодично той хората около него изричат – ту са за мир, ту са за война до победен край. Но числата са важни в случая. Тези дни се гласува в руската "Дума" и Русия прие рекорден военен бюджет и рекордни разходи за отбрана. Някъде около 400 милиарда са общите разходи на Руската федерация. От тях около 40% са гласувани за военни цели. Като има скрити, секретни данни, за които можем да предполагаме. Това прави около 160 милиарда долара, колкото очаква да получи Украйна през следващата година от САЩ и ЕС. Разбира се, украинците ще получат повече пари по-нататък, когато започне финансовата година. Във финансово отношение двете страни са еднакви по брой долари, които се очаква да дадат за войната. Но в Русия тези средства ще отидат за вътрешна сигурност, правораздаване и наказателната система, за национална гвардия и др. Т.е. те няма директно да се влеят като бойни ефективи срещу украинската държава. Един британски наблюдател каза, че този бюджет на Русия говори за една вечна конфронтация със Запада. Което ще натовари много икономиката им и както беше при "Звездните войни" на Брежнев, това ще обрече Русия на икономическа деградация и рано или късно до срив."

Числеността на руската войска спрямо украинската

"Да, Путин каза, че няма да има допълнителна мобилизация. Трябва да кажем, че там няма доброволци, а платени хора, които рискуват живота си срещу по-добро заплащане. А численото превъзходство на руските войници, които воюват в Украйна, не е толкова голямо. Да кажем грубо, че двете страни имат по 500 хиляди военнослужещи. Но голямото предимство на руснаците са Военновъздушните сили. Тоест украинците чакат в момента през януари постъпването на първите F16 изтребители, пилотирани от украински офицери, които вече завършиха обучението си в САЩ. Както и очакват от Швеция да бъдат доставени изтребители "Грипен", с които да имат въздушно превъзходство в небето на Украйна. Ако те го направят, това ще подсили настъпателните операции срещу укрепилите се зад минни полета и противотанкови ровове руски войски. Постигнат ли това, украинците ще могат да настъпят широкомащабно.

Сега от 2-3 месеца настъплението на украинците е спряно, защото те оцениха, че ако настъпват само с бронетанкови и пехотни групи са много лесна жертва на руската артилерия и военновъздушните сили на руснаците. Това значи да дават колосални жертви и те правят сега оперативна пауза в бойните си действия, за да могат да се опитат да счупят руската отбрана с помощта на удари от въздуха."

Украинският въпрос вече не е нещо особено за САЩ и за ЕС

"Нормално е това. Днес е шестстотин и шейсетия ден от началото на войната. Невъзможно е човечеството, отделният човек, отделната държава, дори тя да е нападната 660 дни, да мисли само за едно и също и да се върти в главата ѝ една и съща тема – войната. Въпреки стресовете, въпреки жертвите, нормално е хората да посрещнат празниците, поне тези, които могат и нямат загинали близки. Трябва да имат надежда. Въпреки десетките обстрели над Украйна с дронове, с ракети, хората там са свикнали вече. С всичко се свиква. Освен може би с тероризма на руски войски спрямо украинското цивилно население, с цел да пречупят духа и на армията, и на населението. Това са терористични, планирани, прецизирани удари на руснаците, за да дават украинците ежедневно, макар и минимални цивилни жертви и да се стресират и тези в градовете, и онези на фронта. И да кажат в един момент – стига вече, дайте да се предаваме и да приключва този кошмар. Смятам, че все пак украинците ще устоят, защото нямат друг избор и изход. Нашественикът може да си отиде в своята страна и да се опита да живее както може, докато те няма къде да отидат."

Помощ за Украйна: колкото е необходимо или колкото можем

"При положение че Сенатът на САЩ е гласувал дългосрочна помощ, при положение че всички съюзници от НАТО твърдят, че ще помагат, докато трябва, а не докато могат, при положение че Великобритания и Норвегия сега сключиха нова военноморска коалиция за подпомагане на Украйна и британците, без да се бият в гърдите, досега са обучили 52 хиляди украински бойци само на своя територия – главно моряци, летци и пехотинци. Но всеки дава. Дава и Норвегия, дава и Швеция, и Германия един от главните донори на оръжие, също дават, т.е. всички дават. И като знаем колко е по-голям БВП само на САЩ, а освен това още 54 държави помагат на Украйна и техния сумарен БВП е 80 пъти по-голям от руския, аз просто не виждам обективни данни Путин да се надява на някакъв положителен изход от войната. Освен ако нещо не стане с ядрените централи в Украйна или ако руснаците не решат да "цакат" с ядрения коз. Но той пак няма да помогне на Русия, защото другите страни също имат ядрено оръжие."

Паметникът на Съветската армия и българските политици, които го защитават

"Те явно са сиромаси хора. Те нямат нищо, освен един партиен червен билет още от Сталиново време и това им е Алфата и Омегата. Всъщност ние говорим за "Путинизъм", но това не е Путин, това е всъщност колективният КГБ, колективният КГБ си е Сталин. След Сталин руснаците нищо друго не са измислили освен терор, подготовка за война, образа на врага – целият свят ни мрази, включително и България. Този демонтаж на паметника на Червената армия е закъснял с 35 години. И сега изведнъж Захарова ни размахва пръсти и "трябвало да си платим, защото пренаписваме историята". Целият свят им е крив. Те останаха без нито един искрен съюзник, с изключение на Лукашенко, но само той, а не беларуския народ.

Нашият президент има същата лексика и същата школа на Ленин, на Путин, на Сталин – ние няма да търпим, ние няма да понесем. Ние понесохме години този безчестен нагъл унизителен за българина паметник, а те сега ни плашат, че нямало да понесат, нямало да позволят. Едните в парламента нямало нещо да позволят, президентът – и той нямало да позволи. Това са приказки от Сталинската лексика. Отдавна трябваше да ги няма тези паметници, донесли болшевизма и тоталитаризма на наша територия. Те наричат "фашист" всеки, който не е с тях. Слушам и днес някакви истерици, които говорят, че у нас било фашистка държава, докато не дошла Съветската армия. Искам да им припомня, че от 90-а година насам най-задълбочените български историци доказаха, че в България фашизъм като национално движение и господстваща идеология не е имало. Нито едно българско правителство не е изповядвало фашизъм. Т.е. тогава върху щиковете на Съветската армия е донесен един терор, продължил до 1989 у нас. Няма смисъл сега да ни казват, че сме станали фашисти, нацисти и т.н.

Познавам проф. Тагарев от много години. До миналата седмица за тези хора той не беше фашист и от две седмици и него го наричат фашист. Т.е. всички стават фашисти, когато им станат неудобни. Сега и академик Денков – и той бил вече фашист според тях.

Това е старата демагогия и пропаганда от Съветски тип – ние ще дойдем, ще ви избием... ето, сега пак ни плашат със Съветската армия. Разбира се, някои от тях са убедени и си вярват, други са мотивирани финансово. Ето, Митрофанова гостува в предаване по програма "Хоризонт" на Националното радио. Гостува само в подбрана аудитория, в подбрани медии с подбрани журналисти. Това се нарича все пак лобизъм. Този лобизъм не е безплатен

И точно тези, които най-много крещят в НС, че нас ни командвали от американското посолство, въпреки че аз, като запасен офицер, не съм виждал жив американски войник в България поне от 15 години, а те през ден са в Руското посолство, упрекват нас, че сме станали послушници на американското правителство и посолство. Това е тази демагогия, която хвърля прах в очите на населението с надеждата да излъже някого."

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Туризмът – разцвет и някои девиации

"Обичам туризма, но не обичам туристите" – такива изказвания могат да се видят в специализирани чатове и групи по темата "туризъм". Всъщност само преди два века хората са се придвижвали в пространството масово единствено при война, природен катаклизъм или за търговия. Кога и защо става толкова привлекателно да се пътешества? Защо понякога обсесията..

публикувано на 29.04.24 в 12:00

Ден за почит към загиналите при трудови злополуки

Според статистиката ежегодно в световен план има приблизително 22,85 млн. жертви на трудови злополуки. През изминалата година у нас са декларирани 87 смъртни случая поради работен инцидент.   28 април е официалният Международен ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки и професионални болести работници , а също и Световен ден за..

публикувано на 29.04.24 в 11:15

Фотоизложба в защита на европейските ценности

Пред прага на изборите за Европейски парламент Сдружение "Мулти култи колектив" отправя послание към обществото – на 30 април с подкрепата на Европейската мрежа срещу расизма (ENAR) и Столична община ще бъде открита фотоизложба за социално ангажирано изкуство, озаглавена "Не на расизма в Европейския съюз" . За проекта в "Нашият ден" разказва..

публикувано на 29.04.24 в 09:55
Силвия Недкова (вдясно) и Михайлина Павлова

Какъв днес е публичният глас на обществото?

Гражданският журналист е новият публичен "дезинформатор" . Такова определение дава Силвия Недкова, журналистка от сайта "Площад Славейков". Защо? Защото той е този, който иззема функциите на професионалната журналистика и започва шумно да "осведомява", без да знае или без да го интересува, че професията на журналиста има правила и етични норми,..

публикувано на 29.04.24 в 08:45

Венсан Гайо от Франция: В България се чувствам свободен!

Гост в рубриката "Мигранти с таланти" на предаването "Нашият ден" е Венсан Гайо , французин от Лион, който вече петнадесет години живее в България и се занимава с производството на шоколад. Като студент по аудиовизуална техника Венсан се запознава със сегашната си съпруга Мария, която също учи във Франция и след като се сключват брак, решават да..

обновено на 28.04.24 в 10:50