Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алек Алексиев:

Пропагандата има силата на остеопороза

Алек Алексиев и Михайлина Павлова
Снимка: Николета Атанасова

Актьорът Алек Алексиев е познат в обществото с категоричните си позиции и с каузите, които не се страхува да отстоява. След началото на войната на Русия срещу Украйна той няколко пъти пътува до нападнатата страна, за да отнесе помощи и да изведе на безопасно място бедстващи жени и деца.

В края на миналата година той и Кремена Кунева се оттеглиха от журито на наградите "Човек на годината" на БХК заради несъгласие с начина, по който една от номинациите беше отменена. Във ФБ профила си тогава Алек Алексиев написа, че е несъгласен с принципите и обективността на процеса по журиране на наградите и добави: "Не се идентифицирам с начина, по който номинацията на Татяна Кристи беше премахната."

В "Мрежата" разговаряме с Алек Алексиев за примера на популярните личности, за публичните им позиции, за образа, който им изграждат медиите и каква е цената да си на страната на истината в страна, в която пропагандата властва."

Две години от началото на войната

"Искахме с Георги Божилов да бъдем полезни – снабдявахме украинците с помощи. Над 65 жени сме докарали физически и сме съдействали на над 250-300 украинци да стигнат до България. Виждахме едни невероятно силни хора, едни невероятно силни жени, които просто се опитваха да изведат дечицата си на безопасно място, да намерят малко подкрепа и да презаредят батериите си. Голяма част от тези жени и деца вече се върнаха в Украйна. Не бяха дошли тук, за да ни взимат парите, мъжете и да се возят в скъпите си коли. /../ Всяко едно дарение, което сме направили, имаше обратна връзка – получавахме отчети до кого са стигнали, без да го търсим."

Обожавам думата "емпатия"

"Смятам, че е важно да се поставим в обувките на другия и не разбирам как можем да бъдем уморени. Фабриките за тролове са много мощни. Има партии в парламента, които умело владеят пропагандата на много високо ниво. Пропагандата е скъпо нещо, а хора, които не желаят да правят информиран избор, които не искат да дълбаят и желаят да им се подава лесна информация, са най-податливи на пропагандата, която може да стигне до костната им система и да я разруши."

Накъде духа вятърът

"Не обичам неутралитета на популярните личности у нас. Примерът са колегите по света – те вземат позиция и не се страхуват да бъдат себе си, да застават с лицето си в защита на своя кауза, та била тя и погрешна. Да заемеш позиция не е урок, който преподават в училище. Това е въпрос на  самосъзнание и на правилна среда на общуване. И ако ние не сме имали примера на популярните личности за това какво трябва да правим, какъв е пътят, каква е мисията в живота, то тогава не знам… И ми е тъжно да видя мои колеги да стоят в разкрачено положение, за да се ориентират кои ще бъдат силните на деня и дали това ще бъде добре за тях."

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Снимка – Николета Атанасова, БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фотоизложба в защита на европейските ценности

Пред прага на изборите за Европейски парламент Сдружение "Мулти култи колектив" отправя послание към обществото – на 30 април с подкрепата на Европейската мрежа срещу расизма (ENAR) и Столична община ще бъде открита фотоизложба за социално ангажирано изкуство, озаглавена "Не на расизма в Европейския съюз" . За проекта в "Нашият ден" разказва..

публикувано на 29.04.24 в 09:55
Силвия Недкова (вдясно) и Михайлина Павлова

Какъв днес е публичният глас на обществото?

Гражданският журналист е новият публичен "дезинформатор" . Такова определение дава Силвия Недкова, журналистка от сайта "Площад Славейков". Защо? Защото той е този, който иззема функциите на професионалната журналистика и започва шумно да "осведомява", без да знае или без да го интересува, че професията на журналиста има правила и етични норми,..

публикувано на 29.04.24 в 08:45

Венсан Гайо от Франция: В България се чувствам свободен!

Гост в рубриката "Мигранти с таланти" на предаването "Нашият ден" е Венсан Гайо , французин от Лион, който вече петнадесет години живее в България и се занимава с производството на шоколад. Като студент по аудиовизуална техника Венсан се запознава със сегашната си съпруга Мария, която също учи във Франция и след като се сключват брак, решават да..

обновено на 28.04.24 в 10:50
Майката на Хърш Голдбърг-Полин води активна кампания за освобождаването на сина си, отвлечен на музикалния фестивал

София Коен: Цивилизованият свят трябва да се разтревожи

Осемнадесет страни, между които САЩ и България, излязоха със съвместно изявление, в което се призовава да бъдат освободени всички заложници, държани от "Хамас" в Газа повече от 200 дни. По същото време "Хамас" разпространи видео с израелския заложник Хърш Голдбърг - Полин, а пропалестинските протести в американските университети не стихват. Каква е..

публикувано на 27.04.24 в 12:03

Село Жеравна – забележителният архитектурен паметник

Село Жеравна се намира в полите на средния дял на Източна Стара планина, на двайсетина километра от областния център Сливен и на около 6 км от общинския си център Котел. Някога на място на днешното село е имало старо тракийско селище. За произхода на името Жеравна съществуват няколко версии: едната е, че идва от името на птицата жерав, а другата – от..

публикувано на 27.04.24 в 09:35