Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калоян Константинов:

Наградените в "Златен Шиши" са вредни – занижават нивото на дискусия в обществото

Калоян Константинов
Снимка: КлинКлин

Кои бяха "наградени" в конкурса за вредна журналистика "Златен Шиши" 2023, разказва в "Мрежата" Калоян Константинов, главен редактор на независимото издание "КлинКлин" и организатор за поредна година на конкурса:

С какви аргументи са определени "победителите" за 2023, както и

Свикнахте ли с войната и защо всички "търгуват" Украйна

"Да, Украйна беше изтъргувана цялостно от от началото на войната, защото тази война не е планирана да бъде кратка. От Путин в началото – може би, но не и от Запада. Нека погледнем кой има най-големи ползи от тази война – САЩ, Китай, Саудитска Арабия, Иран. Държави, които досега бяха под мерника на западните санкции. В момента техните коне се разиграват страхотно много. Включително самите американци, ако погледнем помощта, която дават на Украйна – на час по лъжичка. Ми, дайте им всичко, от което имат нужда, не осем Хаймарс, пет танка, примерно. Дайте им всичко.

Какво трябва да изчакаме? Руснаците да изнасилят, убият и срутят още градове, села, жени, деца. Това ли чакаме?

Китайците също не искат тази война да приключи, защото в момента пласират свои стоки в Русия, запълват вакуума на западните санкции там. Изкупуват руски природни изкопаеми на безценица. Севернокорейците – също, Иран – също. Защо им е да свършва войната. В момента Иран, които бяха под западни санкции, печелят много от руския пазар. Турция, която уж е съюзник на Украйна и им продава "Байрактар" – да попитаме ли защо се е увеличил необичайно много вносът на определени стоки и суровини в Турция, която не може да ги поеме като пазар? Тези стоки после се реекспортират по един или друг начин през Азербайджан, например, отново към Русия.

Руснаците са извадени от SWIFT системата, Иран също, но и на двете места можеш да си платиш с карта, регистрирана в Дубай или в Турция. Богатите руснаци си отварят банкови сметки в Турция и така си плащат.

Така че в тази война Украйна вече е победила, защото може да се справи с тези гиганти все пак. Морално също е победила. Но от друга страна, според мен никой не иска Украйна да победи, и никой не иска Русия да победи. Искат да има продължаваща война, която да отслаби и двете страни, но и Европа. От другата страна са Китай, Саудитска Арабия, Турция. 

Имат ли избор самите граждани на Украйна, разбирайки, че са изтъргувани на всякакви нива. Според мен, нямат избор. Към кого да се обърнат за помощ? Могат само да благодарят и да приемат. Мръсно е и е гадно. Но, ако погледнем какво се случи с Грузия, Армения, Чечня, Афганистан, Западните Балкани. Винаги има изтъргувани. Безскрупулно е и съм бесен и недоволен от нашите европейски правителства." 

"Наградите" за вредна журналистика "Златен Шиши"

"Голямата награда е за г-н Антон Хекимян – неосъщественият кмет на София. Но пък кого другиго да изберат да "бори" корупцията в столицата, ако не него... Той е виден борец за свобода, нали? Спорът за голямата награда беше между него и Петър Волгин. Но г-н Хекимян надви със своите действия, когато обяви политическата си кандидатура. Начинът, по който го направи, беше брутален, защото тотално срина и без това разклатеното доверие в "bTV". Той показа медията като напълно овладяна. Но като погледнем новия шеф на новините им, Асен Иванов, който е работил с Бареков и Кошлуков в "ТВ7". Някой се пошегува, че рокадата в правителството се случва и в медиите, защото в "Нова" също има промени на същата позиция – шеф на новините. Само Кошлуков си стои.

За всеки, който не е сляп, глух и умствено изостанал, оста на медийните обръчи около ГЕРБ, ДПС и техните олигарси е очевадна. 

Прокуратура – политици – медии

"Какво се е променило всъщност? Цацаров бе сменен от Гешев, а Гешев със Сарафов. Прокуратурата с тези три лица, които взаимно се мият, къпят, перат, оневиняват, после се клепат, работят съвместно с ПИК... и не само с тях. Но всеки знае, че главният редактор на тази "агенция" е близък приятел и си ходят по рождени дни не само с прокурори, но и с политици. Всички знаем, че замесените във всяка мръсотия в тази държава през последните двадесет години са ДПС, ГЕРБ и БСП – то не бяха маджовчета, черепчета, очи, чернички, белички..., които се стрелят по улиците, бягат в Дубай, после се връщат... това е. Същите медии, заедно с тази "агенция" защитаваха Гешев при избора му за главен прокурор. Като той изпадна в немилост, се обърнаха срещу него. Те по команда от Шиши и от Борисов първо го защитаваха, после – хайде срещу него. Хубавото е, че интернет помни и всичко може да се проследи. 

"Наградата" в категорията "Вреден коментар" е за перото на Недялко Недялков и ПИК и публикация, в която наистина майсторски са оплетени – клюки, секс скандали, хомофобия, политически слугинаж. Има всичко, но нищо не е подкрепено с факти. Всичко написано са едни абсолютни измислени клевети.

Такива коментари са вредни за публиката и обществения дискурс. Вредни са за нивото, на което водим разговори за политика, за изкуство, дори за хомосексуални връзки. Вредни са и защото показват изключителна арогантност и вулгарност и грубост, това занижава цялото ниво на дискусия в обществото ни.

Но да се сетим за едни изтекли записи с бившия премиер Борисов за "опрасквани", ТКП и т.н. Това явно е нивото в самата политика, в прокуратурата и навсякъде. Прокурорите, голяма част са назначени от политиците, те си ги избират и си слагат хора като тях, затова и нивото им е същото и на прокурорите. Погледнете на всякакви високи нива, назначените от тази хунта, защото те не са държавници, всички назначени от хунтата са на едно и също ниво. Те няма да поканят някой като Денков, например."

За останалите категории и "награди" "Златен Шиши" и аргументите на Калоян Константинов – чуйте в звуковия файл.

Снимки – "КлинКлин"
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фотоизложба в защита на европейските ценности

Пред прага на изборите за Европейски парламент Сдружение "Мулти култи колектив" отправя послание към обществото – на 30 април с подкрепата на Европейската мрежа срещу расизма (ENAR) и Столична община ще бъде открита фотоизложба за социално ангажирано изкуство, озаглавена "Не на расизма в Европейския съюз" . За проекта в "Нашият ден" разказва..

публикувано на 29.04.24 в 09:55
Силвия Недкова (вдясно) и Михайлина Павлова

Какъв днес е публичният глас на обществото?

Гражданският журналист е новият публичен "дезинформатор" . Такова определение дава Силвия Недкова, журналистка от сайта "Площад Славейков". Защо? Защото той е този, който иззема функциите на професионалната журналистика и започва шумно да "осведомява", без да знае или без да го интересува, че професията на журналиста има правила и етични норми,..

публикувано на 29.04.24 в 08:45

Венсан Гайо от Франция: В България се чувствам свободен!

Гост в рубриката "Мигранти с таланти" на предаването "Нашият ден" е Венсан Гайо , французин от Лион, който вече петнадесет години живее в България и се занимава с производството на шоколад. Като студент по аудиовизуална техника Венсан се запознава със сегашната си съпруга Мария, която също учи във Франция и след като се сключват брак, решават да..

обновено на 28.04.24 в 10:50
Майката на Хърш Голдбърг-Полин води активна кампания за освобождаването на сина си, отвлечен на музикалния фестивал

София Коен: Цивилизованият свят трябва да се разтревожи

Осемнадесет страни, между които САЩ и България, излязоха със съвместно изявление, в което се призовава да бъдат освободени всички заложници, държани от "Хамас" в Газа повече от 200 дни. По същото време "Хамас" разпространи видео с израелския заложник Хърш Голдбърг - Полин, а пропалестинските протести в американските университети не стихват. Каква е..

публикувано на 27.04.24 в 12:03

Село Жеравна – забележителният архитектурен паметник

Село Жеравна се намира в полите на средния дял на Източна Стара планина, на двайсетина километра от областния център Сливен и на около 6 км от общинския си център Котел. Някога на място на днешното село е имало старо тракийско селище. За произхода на името Жеравна съществуват няколко версии: едната е, че идва от името на птицата жерав, а другата – от..

публикувано на 27.04.24 в 09:35