Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

142 години училищно дело в село Сотиря

4
Снимка: Валери Леков

Село Сотиря се намира в Югоизточна България, на 7-8 км от общинския град Сливен. Разположено е в подножието на Стара планина и в него живеят над три хиляди човека.

Селото е добре благоустроено – разполага с кметство, основно училище и целодневна детска градина. Медицинското обслужване е поето от трима общопрактикуващи лекари.


Името му е с гръцки произход и е във връзка със значението на думата "σωτήρας" – "спасител". Краеведът Симеон Табаков предполага, че средновековното българско име на селището е Спасово.

Според предание селото е основано от царете на Второто българско царство, едновременно с манастира "Св. Петка", който е бил главен на Сливенската Света гора за времето си. Сред местните има твърдения, че църквата на селото е построена от българския цар Иван Асен II.


Основното училище "П. Хилендарски" е създадено през 1882 г. в частна къща от будни и заможни жители на селото, по-късно е създадена сграда в която се помещава и до днес. До 2009 година е начално училище, а от 1 юни 2009 г. е основно.

На 22 март бе празника на училището – цели 142 години от създаването му и за първи път официално прозвуча новият училищен химн, създаден специално за образователната институция в селото.

Снимки: Валери Леков
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Професия устен преводач: поглед отвъд думите

Като във всички отношения – между хората, между изкуствата, между световете в нас и извън нас, между това, което е тук, и това, което го няма – човек трябва да загърби егото си, за да осъществи истински контакт. Така е и в превода. Едва когато проявиш готовност да не гледаш с лице към собственото си его, би могъл да вникнеш в нечий чужд свят и да го..

публикувано на 30.04.24 в 13:10

Предстои 11-a Академия за иновации

Иновациите, като двигател на напредъка, неизменно водят към подобрение на живота в обществото и стимулират икономиката на държавите. В противоположност, деновациите, тези технологични маловъведения, имат потенциал да влошат състоянието на обществото и да създадат застой в икономическото развитие. Разговорът с Леона Асланова, един от организаторите..

обновено на 30.04.24 в 12:16
Антония и Стефан с водещата Мария Мира в студиото на

Игри в Замъка

Антония Дончева и Стефан Караманов печелят вниманието на публиката, независимо от сцената, мястото или обкръжението. Двамата са с поне ход напред, с уважение и точна преценка за противника в играта. Като двойка в живота, бизнеса и творчеството – Антония и Стефан създават своя Замък за настолни игри и привличат отбрана публика. Последната познава..

публикувано на 30.04.24 в 12:01

Мария Касимова-Моасе: Тъжният човек е много по-управляем

Намираме я в Русе, град на красиви изгреви и културно разнообразие, където тя е имала представления във вчерашния ден. Оттам писателката и журналистка Мария Касимова-Моасе представи предизвикателствата и вълненията, които преживява в своята артистична и журналистическа практика. "Вълнуват ме много теми, – започва Мария. – Един живот няма..

обновено на 30.04.24 в 11:04

Да подариш една чиста и зелена природа

Това издание на "Terra Култура" посвещаваме на спасителите на ежедневието – хората, чието мислене се простира отвъд удобството на безразличието. Един от тях е Георги Златинов , който е в основата на това с. Делчево да се превърне в най-чистото село, а Гоце Делчев – в най-чистия град. Усилията да организира почистването и залесяването на цели..

публикувано на 29.04.24 в 12:36