Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светът на Ани и Явор: Послания за пътната безопасност, живота и любовта

| обновено на 15.04.24 в 09:46

На 16 април пред Народния театър "Иван Вазов" се открива изложбата "Ключът е любовта". Това не е просто изложба, а специален проект, посветен на спомените за двама младежи – Ани и Явор, чиито животи бяха отнети в трагичната катастрофа преди година. Изложбата е нещо повече от сбор на творби. Тя е прозорец, през който можем да погледнем в душите на Ани и Явор, да усетим техните мечти, страсти и таланти.

"Ключът е любовта" не просто е изложба, тя е послание. Послание за значението на пътната безопасност, за значението на живота и за силата на любовта.

На 16 април, всички сме поканени да споделим този момент на вдъхновение и съвместно да отдадем почит на спомените за двамата талантливи творци. Изложбата ще бъде отворена за посетители до края на април. С думите на организаторите на изложбата, Десислава Малчева и Анна Стоянова, майките на Ани и Явор, се разкрива дълбочината на чувствата и целите зад този проект. Думите им напомнят за важността да обичаме с цялото си сърце и да търсим красотата във всеки един момент от живота си.

Десислава Малчева споделя, че идеята за изложбата произтича от една фотография, която става емблема на любовта на двамата младежи. По нейните думи тя ни показва, че въпреки младостта си, Ани и Явор са споделяли изключително мъдра любов. 

"Заглавието на изложбата дойде от една фотография, направена от Явор и споделена веднага след новината за тяхната трагична загуба. Тази фотография стана тяхна емблема, емблема на тяхната любов. Тъй като те двамата бяха изключително светли, изключително любящи деца, ние продължихме да ги свързваме с тази фотография. Тя ще бъде емблематична и в самата изложба", казва Десислава Малчева.

Анна Стоянова ни напомня, че красотата и любовта са в нас сами, и че трябва да ги търсим и разкриваме във всеки момент от живота си. Тя призовава младите хора да творят с добро и с любов, защото това е пътят към истинското щастие. 

Изложбата "Ключът е любовта" не е само събитие за разглеждане на творби, тя е покана за промяна, за по-добър и по-любовен свят. Тя е възможност да се вдъхновим и да се запитаме какво е важното в живота и как можем да направим света около нас по-добро място, точно както биха направили Ани и Явор.

"Целта на изложбата е да се постараем да подтикнем младите хора до творят красота и да правят всичко с добро и с любов. В България наистина има интелигентни млади хора, но нека не мислят само с ума си, а да чувстват и да мислят и със сърцето си", казва Ана Стоянова.

Чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нова магистърска програма по астробиология в СУ

СУ "Св. Климент Охридски" открива  нова интердисциплинарна магистърска програма по астробилогия . За целите и възможностите, които предлага специалността, в "Нашият ден" говори гл. ас. д-р Петър Евтимов от Биологическия факултет на Софийския университет. В началото на разговора д-р Евтимов пояснява същността на астробиологията като наука:..

публикувано на 29.04.24 в 12:50

Да подариш една чиста и зелена природа

Това издание на "Terra Култура" посвещаваме на спасителите на ежедневието – хората, чието мислене се простира отвъд удобството на безразличието. Един от тях е Георги Златинов , който е в основата на това с. Делчево да се превърне в най-чистото село, а Гоце Делчев – в най-чистия град. Усилията да организира почистването и залесяването на цели..

публикувано на 29.04.24 в 12:36

Туризмът – разцвет и някои девиации

"Обичам туризма, но не обичам туристите" – такива изказвания могат да се видят в специализирани чатове и групи по темата "туризъм". Всъщност само преди два века хората са се придвижвали в пространството масово единствено при война, природен катаклизъм или за търговия. Кога и защо става толкова привлекателно да се пътешества? Защо понякога обсесията..

публикувано на 29.04.24 в 12:00

Ден за почит към загиналите при трудови злополуки

Според статистиката ежегодно в световен план има приблизително 22,85 млн. жертви на трудови злополуки. През изминалата година у нас са декларирани 87 смъртни случая поради работен инцидент.   28 април е официалният Международен ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки и професионални болести работници , а също и Световен ден за..

публикувано на 29.04.24 в 11:15

Фотоизложба в защита на европейските ценности

Пред прага на изборите за Европейски парламент Сдружение "Мулти култи колектив" отправя послание към обществото – на 30 април с подкрепата на Европейската мрежа срещу расизма (ENAR) и Столична община ще бъде открита фотоизложба за социално ангажирано изкуство, озаглавена "Не на расизма в Европейския съюз" . За проекта в "Нашият ден" разказва..

публикувано на 29.04.24 в 09:55