Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
В Крумовград откриват ранни форми на рак на маточната шийка благодарение на "Дънди"

Д-р Катерина Иванова
Снимка: Мехмед Реджеб


Съвременна апаратура, закупена благодарение на спечелен проект пред Фонда за насърчаване и подкрепа на микро, малък и среден бизнес на “Дънди прешъс металс”  ЕАД открива ранните форми на рак на маточната шийка при жените. Апарат от такъв клас, колпоскоп, няма дори в Кърджали, а предимствата са, че медицинската техника установява злокачeственото заболяване изцяло неинвазивно и безболезнено. 

Благодарение на средствата, заделени от Фонда на златодобивното предприятие през септември месец в Крумовград бе открита практика по специализирана медицинска помощ по акушерство и гинекология. Тя се намира на нова улица близо до автогарата, а специалистът, който работи в кабинета е д-р Катерина Иванова-Чолакова. За нея това означава: "Това е моментът, в който както казват, се връщаш към корените си, към родния дом".

Д-р Катерина Иванова е един от младите лекари, избрали да останат и да се развиват в страната, за което получава и стипендия. Още докато учи Акушерство и гинекология в Медицинския университет в Пловдив, работи като доброволец в Университетската болница “Свети Георги”. Опит натрупва и през тригодишната си практика в денонощна клиника “Медикус алфа”. Съавтор на клинични случаи, представени на големи научни форуми.

Ето какво означава за нея разкриването на практиката в родния град:

 "....за мен разкриването на още един кабинет, дава възможността на пациентките и на жените, на всички дами от общината и околните населени места, да имат най-малкото право на избор, да избират между двама гинеколози". 

А от ноември, специализирания работи с НЗОК по предварително определен график. Работното си време д-р Иванова обявява на своята лична фейсбук страница.

С какво разполага кабинета по акушерство и гинекология? "Кабинетът е съвременно оборудван, с един съвременен ехографски апарат, който беше всъщност и е съфинансиран по програмата на "Дънди". Иновацията, която имаме в кабинета, която също е по проект, е един съвременен колпоскоп, за извършване на колпоскопка диагностика. В помощ ранната диагностика и скрининг за рак на маточната шийка.

Как става изследването?С какво съвременният колпоскоп е щадящ за жените?

"най-просто казано, това е като вид микроскоп, с който се наблюдава тъканта на маточната шийка и се откриват възможно най-ранните промени в клетките. При процедурата не се взима тъкан. Това е безболезнено, неинвазивно изследване, при което апаратът е на разстояние от пациентката и след прилагане на определи багрила, така да кажа, само наблюдаваме, без да изпитва никаква болка пациентката".

Логично възниква и следващият въпрос - има ли апаратурата социална роля. Открити ли са случаи на рак в ранен стадий за да може да се овладее заболяването. "Към настоящия момент такъв тип диагноза все още не съм поставила, за което донякъде се радвам, но във времето за съжаление, най-вероятно....предвид наблюденията и опита, които имам, работейки в Пловдив е, че в точно такива отдалечени райони, се диагностицират най-тежки и напреднали случаи на рак". 

За ехографа Sonoskape, също закупен със средства отпуснати от Фонда за микро, малък и среден бизнес към Дънди прешъс, д-р Иванова казва:

"Какво да кажа за този клас ехографи? В избора си съм се посъветвала с колеги специалисти в областта на феталната медицина, които опит с наистина добър клас машини. Избирала съм го така че да бъде подходящ както за диагностика на гинекологични заболявания, така и да бъде в голяма помощ от гледна точка на акушерството - да може да се прави доплерова велосиметрия освен стандартната ехография и биометрия на плода".

Доплеровата велосиметрия е изследване, при което акушер-гинекологът проследява кръвния поток на майката към бебето и  на самия плод. При жените това изследване е популярно като “доплер”.

Какво е бъдещето на разкрития кабинет с оглед на това, че "Дънди Прешъс металс" планират изтегляне от района, ще остане ли практиката устойчива?

"Абсолютно смятам, че да. Медицината е сфера, която винаги хората ще имат нужда от лекар. И смятам, че в отдалечен район като този, категорично това ще бъде една практика, която  ще бъде устойчива във времето". 

Към момента д-р Катерина Иванова работи и в Университеската болница в Пловдив и в Центъра по майчина фетална медицина.

Тя успява да обзаведе кабинета си така, че пациентките да се чувстват удобно и в добри ръце. Шегува се, че се стреми да прилича повече на салон за красота.

Безвъзмездната финансова помощ за разкриването на специализирания кабинет е в размер на 24 005 лева. 

Чуйте повече в репортажа:


По публикацията работи: Радка Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пъстър празник в Кърджали за 1-ви май

Изключителен празник създадоха за поредна година в Кърджали областната структура на БСП и любители на българския фолклор по повод Международния ден на труда и на международната работническа солидарност - 1 май. В празничния ден в Градската градина се стече пъстро множество, стотици - малки и големи - танцьори, певци, хора, които обичат българската..

публикувано на 01.05.24 в 16:41

Деца рисуват благотворително икони за новостроящ се храм

Икони, рисувани от деца, показва дни преди Възкресение Христово Регионална библиотека „Христо Смирненски”- Хасково. Изложбата под надслов „Имаш само това, което си дал” включва близо 40 рисунки на възпитаници на местната арт школа „Пастело” с ръководители Даниел Русев и Калина Чакалова. Сложната и необичайна за детско творчество тема..

публикувано на 30.04.24 в 14:31

Цветен "Вкусен следобед" с Росица Пейчева!

Във втората част на предаването ще разкажем за пътя на една млада майка, Ирина Пеева към здравословните храни. Как се прави вкусна супичка, когато имаш болен син или с която Ежко Бежко лекувал животните с гората . Защо Великден е именно велик ден и защо променя коренно борбата срещу смъртта и срещу греха . Това ще ни каже художникът Хари..

публикувано на 28.04.24 в 18:25
Ивайло Атанасов за първи път представи своя творба в Керимовата къща -

Малък празник на изкуството в Керимовата къща

Областният управител Никола Чанев също не скри възхищението си: "37 картини са повече от впечатляващо. Аз се  радвам, че имаме възможност да се насладим на такива прекрасни творби от утвърдени имена,  класици, както и нови дарования.  Искам да пожелая много успех на изложбата и много  закупени картини" Никола Чанев пожела успех..

публикувано на 25.04.24 в 14:58

Ансамбъл "Филип Кутев" представя "Извори" в Кърджали

Държавният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев“ ще представи в Кърджали най-мащабния си спектакъл “Извори”, който е част от националното турне на ансамбъла през 2024 година. Събитието ще а на 6юни, от 19 ч., в Театрално - музикален център Кърджали (театъра).   Със специалното участие на “Quarto Quartet”. В новаторския спектакъл участват над 100 певци,..

публикувано на 24.04.24 в 11:57
Група X-R@y за музиката си, инициативата

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва една рецепта на Росица Генчева за козунак на конци в домашни условия с точни указания за втасването на тестото . Ще чуем и защо хлебарят е добър психолог, мнение на шеф Пеньо Иванов, който също както Генчева е имал множество участия в известното кулинарно предаване на Иван Звездев. Във втората част на предаването, веднага след новините в 17..

публикувано на 21.04.24 в 18:11

Царството на дивите овце - муфлоните, е "Женда" (видео)

Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..

публикувано на 19.04.24 в 16:56