Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да се въздържаме от зли помисли и зли дела, завеща Кръстителя на Родопите

4
Отец Боян Саръев
Снимка: Мехмед Реджеб

„Пожелавам им лек пост и нека наистина се въздържат от зли помисли и от зли дела по време на поста и да постят не да се показват пред човеците, а да постят пред лицето на нашия Бог Отец, който ще ни въздаде за духовния подвиг“. Това каза отец Боян Саръев в последното си интервю, дадено за Радио Кърджали.

Вероятно няма човек в България, който поне веднъж в живота си да не е чувал името на отец Боян Саръев, когото хората нарекоха Кръстителя на Родопите. През последните 33 години служеше в храма "Свето Успение Богородично" в кърджалийския квартал "Гледка". Той бе наречен така заради мисионерството си. В началото на 90-те години на ХХ век основа Движението за християнство и прогрес "Св. Йоан Предтеча" с мисията да помогне на българомохамеданиите, какъвто е и той по произход, които искат да се върнат към християнската вяра.

Роден е на 5 май 1956 година в крумовградското село Жълти чал. Завършва средното милиционерско училище и работи като сержант в Крумовград и София. През 1985 година завършва школата на МВР в Симеоново.

През 1990 година е ръкоположен за дякон, а след това и за свещеник в Пловдивската епархия.

В началото на кръстителската му мисия, желаещите да приемат православната вяра бяха толкова много, че Боян Саръев организираше групови покръствания с по над 100 души едновременно. Дори само това да беше оставил след себе си като диря, е достатъчно, за да остане името му в историята. Но това не е всичко.

Отец Саръев развиваше широка не само просветителска, но и благотворителна дейност – от неделно училище до приютяване на украински бежанци и кръщаването им.

Той и съпругата му, презвитера Красимира, първи в Кърджалийско приютиха украински бежанци в манастирския комплекс при храма в първите дни на войната в Украйна. Въпреки че в началото държавата не помогна на свещеника, той продължи да се грижи за собствена сметка подгонените от войната хора. И това не е единствената му подобна благотворителност. В продължение на 20 години изхранваше безвъзмездно в разкритата трапезария при храма над сто социално слаби християни и мюсюлмани.

Новия иконостас в храма

През пролетта на тази година той подмени изцяло иконостаса на църквата, поставен от основаването ѝ през 1939 г. Бяха поставени и стенописи, изработени по съвременна технология.

Беше обичан от родопчани – и от християни, и от мюсюлмани. През последните часове от борбата му за живот миряни, приятели и непознати в различни групи в социалните мрежи отправяха призив за молитви за оздравяването на духовника.

В храма, чийто предстоятел бе отец Саръев, се съхранява единствената в България частица от Светия кръст.

Боян Саръев бе признат не само у нас - той беше включен от Американския биографичен институт в списъка с 500-те най-влиятелни личности в света.

Отиде си в деня, в който загина племенника му старши лейтенант Николай Саръев при атентата в Кербала преди 20 години. Казват, че Господ прибира при себе си на големи празници светите си хора, тези, които най-много обича. Кръстителя на Родопите си отиде в деня на първомъченика на Христовата вяра - Св. Стефан.

Последната служба на отец Боян Саръев в храм "Св. Успение Богоридично" беше на 3 декември.

А последното си интервю той даде за Радио Кърджали пред Гинка Динчева по повод началото на Рождественските пости, въпреки че вече беше тежко болен.

Вечна да е паметта на духовника, на будителя отец Боян Саръев.


Последното интервю на отец Боян Саръев можете да чуете в прикачения по-горе звуков файл.


Миряни се покланят пред частицата от Светия кръст


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Пъстър празник в Кърджали за 1-ви май

Изключителен празник създадоха за поредна година в Кърджали областната структура на БСП и любители на българския фолклор по повод Международния ден на труда и на международната работническа солидарност - 1 май. В празничния ден в Градската градина се стече пъстро множество, стотици - малки и големи - танцьори, певци, хора, които обичат българската..

публикувано на 01.05.24 в 16:41

Деца рисуват благотворително икони за новостроящ се храм

Икони, рисувани от деца, показва дни преди Възкресение Христово Регионална библиотека „Христо Смирненски”- Хасково. Изложбата под надслов „Имаш само това, което си дал” включва близо 40 рисунки на възпитаници на местната арт школа „Пастело” с ръководители Даниел Русев и Калина Чакалова. Сложната и необичайна за детско творчество тема..

публикувано на 30.04.24 в 14:31

Цветен "Вкусен следобед" с Росица Пейчева!

Във втората част на предаването ще разкажем за пътя на една млада майка, Ирина Пеева към здравословните храни. Как се прави вкусна супичка, когато имаш болен син или с която Ежко Бежко лекувал животните с гората . Защо Великден е именно велик ден и защо променя коренно борбата срещу смъртта и срещу греха . Това ще ни каже художникът Хари..

публикувано на 28.04.24 в 18:25
Ивайло Атанасов за първи път представи своя творба в Керимовата къща -

Малък празник на изкуството в Керимовата къща

Областният управител Никола Чанев също не скри възхищението си: "37 картини са повече от впечатляващо. Аз се  радвам, че имаме възможност да се насладим на такива прекрасни творби от утвърдени имена,  класици, както и нови дарования.  Искам да пожелая много успех на изложбата и много  закупени картини" Никола Чанев пожела успех..

публикувано на 25.04.24 в 14:58

Ансамбъл "Филип Кутев" представя "Извори" в Кърджали

Държавният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев“ ще представи в Кърджали най-мащабния си спектакъл “Извори”, който е част от националното турне на ансамбъла през 2024 година. Събитието ще а на 6юни, от 19 ч., в Театрално - музикален център Кърджали (театъра).   Със специалното участие на “Quarto Quartet”. В новаторския спектакъл участват над 100 певци,..

публикувано на 24.04.24 в 11:57
Група X-R@y за музиката си, инициативата

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва една рецепта на Росица Генчева за козунак на конци в домашни условия с точни указания за втасването на тестото . Ще чуем и защо хлебарят е добър психолог, мнение на шеф Пеньо Иванов, който също както Генчева е имал множество участия в известното кулинарно предаване на Иван Звездев. Във втората част на предаването, веднага след новините в 17..

публикувано на 21.04.24 в 18:11

Царството на дивите овце - муфлоните, е "Женда" (видео)

Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..

публикувано на 19.04.24 в 16:56