Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Димитров: Лявото кукерско хоро се играе напук на Дявола


Групата от кукери в ивайловградския квартал "Лъджа" е единствената в Източните Родопи. Традицията е пренесена от Мала Азия, като  всеки кукер си изработва само костюма и се стреми да е  възможно по-страшен. Наскоро групата бе на фестивала Сурва в Перник, откъдето се върна със златен медал. За кукерството изобщо, за традициите и защо ги следват, Радка Петкова разговаря с Иван Димитров, ръководител на групата, общински съветник и производител на вино.
За златния медал от фестивала Сурва, Иван Димитров: "журито грабнахме с нашите автентични костюмикоито са с цървули от свинска кожа, които всеки сам ги прави. Навои, потурите, всичко е автентични от нашите наследници, дядовци, прадядовци,  от бащите на децата и просто  ние имаме единствено ляво хоро, което играем. Никъде го няма, ходили сме навсякъде и по Ямбол, и в Перник - къде ли не, в Търговище. Ние сме единствените, които играем кукерското ляво хоро. Лявото хоро се играе напук на Дявола.
Защото ние играем на Сирзи Заговезни. Това е началото на пролетта и края на зимата и това зло, което се е събирало цяла зима...Пролетта събужда земята от зимен сън, в почти всяка къща се заорава,
сее се и се гони злото, което се събрало и напук на Дявола. Играем това наше ляво хоро и гоним злото от всеки дом и благославяме за здраве и берекет, щастие и плодородие, всички да са живи и здрави. И най-важното, че към групата от доста време се присъединяват много деца, които  с желание наследяват този наш празник". 
- И това ще ви питам... Вие как се увлякохте по кукерството? По традиция ли беше?
"Преди години бащата, имам и по-голям брат, и той.....вече от тях и аз. И сега и моите деца и двете постоянно и в Перник и навсякъде, където  групата ни поканят, навсякъде децата гледат по-възрастните, защото аз съм един от най-възрастните. Просто не знам. Голям мерак, голямо нещо".
- Разбрах, че един костюм тежи до 50 кг, как се носи толкова тежко облекло?
"С мерак. Големите колани, пристягаш се, с кожата са топлиш и колкото е по-страшна е маската, толкова по-надалече бяга злото".
Така казват при нас".
-Казахте, че и малките кукери се увличат - как става това и колко са дечицата?
"увеличават се. Миналата година, благодарение на общината с ръководството направихме така, че на всички деца да има някакъв подарък, да има стимул, бяха 25  подаръка и не стигнаха.
...така стана, че някои, които бяха по-големи, им казахме просто Дръпни се настрани.... само и само да има за малчуганите. И така... Може би и стимул има - помагаме..... кожа да  ушиеш, дрехи да направиш,  цървулки кожички...
 Дори миналата година от Кърджали от "Петко Рачов Славейков" мисля, че беше училището,  тук имат познати и идват, и се обличат децата. Интересно е. 
- Идва Кукеровден. Откъде идва тази традиция? 
- Ние горе квартал "Лъджата" е било навреме село и е заселено 1914 година, когато затварят границите от  село Мандър, Мала Азия. Това са просто бежанци навремето,  1800-ата година отиват надолу и има много  богати земи в Мала Азия. Там са повече земеделци, горят  въглища и имат добро препитание. Получават хубави пари и много семейства се изселват там и  около стотина години живеят там - в Коджабунар Мандър.  Много села са. След като вече 13-а и 14-а година затварят границите, отиват една вечер и им казват "Кой каквото може да вземете".  Покъщнина, волските коли ги качват на параходите  и ги разтоварват тука в Гърция, на Ксанти и от там вече пеш идват. Лъджата е било гръцко село около 500 човека са били и заселват село лъджа. И там е имало кукери".
- Защо на един от кукерите се казва бей?
"Нашите възрастни дядовци казват така... Защото обичаят идва от там, от Турция и не е хубаво като си в Турция да казваш цар, а нали главатаря трябва да се казва бей.  И оттам е останало.  И тук вече като идват и нашите хора вече така са си решили, че остава бей.
През демокрацията около 70-етте и 80-тте години ние тогава сме били към Кърджалийски окръг...И Исторически музей в Кърджали за първи път на канят 72-а година в Кърджали участваме. И от там  вече почваме участията по Перник, по Търговище, Ямбол, във  Франция, в Лонго сме били. Сега на 7 март сме канени пак в Орестиада сме ходили няколко известни групи и в света.
Повече чуйте в разговора на Радка Петкова с Иван Димитров.

По публикацията работи: Радка Спирова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пъстър празник в Кърджали за 1-ви май

Изключителен празник създадоха за поредна година в Кърджали областната структура на БСП и любители на българския фолклор по повод Международния ден на труда и на международната работническа солидарност - 1 май. В празничния ден в Градската градина се стече пъстро множество, стотици - малки и големи - танцьори, певци, хора, които обичат българската..

публикувано на 01.05.24 в 16:41

Деца рисуват благотворително икони за новостроящ се храм

Икони, рисувани от деца, показва дни преди Възкресение Христово Регионална библиотека „Христо Смирненски”- Хасково. Изложбата под надслов „Имаш само това, което си дал” включва близо 40 рисунки на възпитаници на местната арт школа „Пастело” с ръководители Даниел Русев и Калина Чакалова. Сложната и необичайна за детско творчество тема..

публикувано на 30.04.24 в 14:31

Цветен "Вкусен следобед" с Росица Пейчева!

Във втората част на предаването ще разкажем за пътя на една млада майка, Ирина Пеева към здравословните храни. Как се прави вкусна супичка, когато имаш болен син или с която Ежко Бежко лекувал животните с гората . Защо Великден е именно велик ден и защо променя коренно борбата срещу смъртта и срещу греха . Това ще ни каже художникът Хари..

публикувано на 28.04.24 в 18:25
Ивайло Атанасов за първи път представи своя творба в Керимовата къща -

Малък празник на изкуството в Керимовата къща

Областният управител Никола Чанев също не скри възхищението си: "37 картини са повече от впечатляващо. Аз се  радвам, че имаме възможност да се насладим на такива прекрасни творби от утвърдени имена,  класици, както и нови дарования.  Искам да пожелая много успех на изложбата и много  закупени картини" Никола Чанев пожела успех..

публикувано на 25.04.24 в 14:58

Ансамбъл "Филип Кутев" представя "Извори" в Кърджали

Държавният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев“ ще представи в Кърджали най-мащабния си спектакъл “Извори”, който е част от националното турне на ансамбъла през 2024 година. Събитието ще а на 6юни, от 19 ч., в Театрално - музикален център Кърджали (театъра).   Със специалното участие на “Quarto Quartet”. В новаторския спектакъл участват над 100 певци,..

публикувано на 24.04.24 в 11:57
Група X-R@y за музиката си, инициативата

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва една рецепта на Росица Генчева за козунак на конци в домашни условия с точни указания за втасването на тестото . Ще чуем и защо хлебарят е добър психолог, мнение на шеф Пеньо Иванов, който също както Генчева е имал множество участия в известното кулинарно предаване на Иван Звездев. Във втората част на предаването, веднага след новините в 17..

публикувано на 21.04.24 в 18:11

Царството на дивите овце - муфлоните, е "Женда" (видео)

Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..

публикувано на 19.04.24 в 16:56