Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гергана Иванова и Аян Аптула са от специалните хора, които празнуват рожден ден веднъж на четири години

Да се родиш на 29 февруари

4
Снимка: Ани Петрова

Момиченце се роди в следобедните часове на 29 февруари 2024 г. в болницата в Кърджали. Малката Илай още не знае, че е една от специалните хора, които празнуват рожден ден на четири години. Но пък Аян Аптула от Кърджали тази година вече отбелязва първия си юбилей, а Гергана Иванова от Благоевград "влиза в пубертета" с нейните 13 рождени дни.
Аян Аптула казва, че е щастлив с датата 29 февруари. И нищо, че тя е веднъж на четири години: "Дълго чаканото нещо носи повече щастие, поне четири пъти повече щастие", смята той. 

За него празникът е на точната дата и не отбелязва рождения си ден, когато годината не е високосна. И си пожелава да отпразнува този ден поне още сто пъти. "Високосната година за мен е нещо специално, не само заради рождения ми ден, а и на високосна година ми се роди син. Сега пак на високосна година чакам второ дете, така че за мен това е някакъв вид късмет", каза Аян Аптула.

Аян Аптула

От специалните хора, родени на 29 февруари, е и Гергана Иванова. 

"Повечето хора, които са родени на тази дата, предпочитат да празнуват именно на нея. Може би предопределено е да празнуваме на четири години и не го чувстваме като празник нито на 28-ми февруари, нито на 1 март. Като че ли сърцето ми е тъжно в момент, в който видиш, че няма дата в календара, и обратно - когато видиш на високосна година, че там е твоята дата, като че ли сърцето и душата ти преливат от щастие, защото и ти имаш свой рожден ден. Това е загадъчното", коментира тя за Радио Кърджали.

Тя носи име на светец, тъй като навремето в болниците са задължавали родителите да дават на децата, родени на 29 февруари, имена на светци. Да има поне имен ден, "все пак да има какво да празнува детето", смее се Гергана Иванова.

Според нея датата е мистична, "крие се в календара всяка година. Може би и ние крием нещо в себе си, но пък хората, които познавам, които са родени на тази дата, носят добри души".

Гергана е журналист, снима документални, рекламни, научно-популярни филми и се занимава с интернет медия, новините в която са със 100 % положителен характер. Казва, че никога не се отказва от идеите си. "Когато има трудности осъзнавам, че това е поредното предизвикателство да стигнеш по-напред, да придобиеш мъдростта, която в крайна сметка се крие в трудността, защото колкото повече трудности си преодолял, толкова повече духовно си се развил като човек и като личност." И си пожелава българчетата по света да са здрави и да се върнат отново в България.

Гергана Иванова

Какво сочи статистиката за родените на 29 февруари?

През последните 88 години, родените на тази дата в Кърджали са 62-ма. От тях 32-ма са мъже, а 30 са жените.  Това съобщиха за Радио Кърджали от отдел „Гражданска администрация и обслужване на населението“ (ГРАОН) на общинската администрация. Рекорден брой бебета са проплакали на 29 февруари през 1988 г. - общо 12, от тях 7 са момчета, а 5 момичета.
През високосната 1976 г. също се отчита голям брой новородени - 8.
В близо 90-годишния период шест са годините, в които не е имало раждания на 29 февруари, а последните две високосни бебета в Кърджали са дошли на бял свят през 2016 г. 
В община Хасково на 29 февруари 2024 г. рожден ден празнуват 50 човека. Те са родени през последните 80 години. Мъжете са 31, а жените 19. 
През всички високосни години от 1944 година досега в Община Хасково са се раждали бебета на 29 февруари. Единствената година, когато в последния ден на февруари не е проплакало бебе, е 2016 г. 
Най-много бебета са проплакали през високосната 1984 г.- три момиченца и четири момченца. По едно бебенце се е раждало през 1964 г., 1972 г., 2000 г., 2004 г. и 2012 г. 
И още от позитивната статистика на днешния ден - Две двойки в Кърджали и други две в Хасково са избрали 29 февруари да създадат семейства и да сключат граждански брак, съобщиха от общинските администрации в двата града.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Цветен "Вкусен следобед" с Росица Пейчева!

Във втората част на предаването ще разкажем за пътя на една млада майка, Ирина Пеева към здравословните храни. Как се прави вкусна супичка, когато имаш болен син или с която Ежко Бежко лекувал животните с гората . Защо Великден е именно велик ден и защо променя коренно борбата срещу смъртта и срещу греха . Това ще ни каже художникът Хари..

публикувано на 28.04.24 в 18:25
Ивайло Атанасов за първи път представи своя творба в Керимовата къща -

Малък празник на изкуството в Керимовата къща

Областният управител Никола Чанев също не скри възхищението си: "37 картини са повече от впечатляващо. Аз се  радвам, че имаме възможност да се насладим на такива прекрасни творби от утвърдени имена,  класици, както и нови дарования.  Искам да пожелая много успех на изложбата и много  закупени картини" Никола Чанев пожела успех..

публикувано на 25.04.24 в 14:58

Ансамбъл "Филип Кутев" представя "Извори" в Кърджали

Държавният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев“ ще представи в Кърджали най-мащабния си спектакъл “Извори”, който е част от националното турне на ансамбъла през 2024 година. Събитието ще а на 6юни, от 19 ч., в Театрално - музикален център Кърджали (театъра).   Със специалното участие на “Quarto Quartet”. В новаторския спектакъл участват над 100 певци,..

публикувано на 24.04.24 в 11:57
Група X-R@y за музиката си, инициативата

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва една рецепта на Росица Генчева за козунак на конци в домашни условия с точни указания за втасването на тестото . Ще чуем и защо хлебарят е добър психолог, мнение на шеф Пеньо Иванов, който също както Генчева е имал множество участия в известното кулинарно предаване на Иван Звездев. Във втората част на предаването, веднага след новините в 17..

публикувано на 21.04.24 в 18:11

Царството на дивите овце - муфлоните, е "Женда" (видео)

Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..

публикувано на 19.04.24 в 16:56
ГКПП „Рудозем – Ксанти“

Кога ще отвори ГКПП Рудозем-Ксанти?

До края на май, 2024 г. пътят от гръцка страна при ГКПП Рудозем-Ксанти ще бъде звършен. Това прогнозира областният управител на Смолян Захари Сираков в ефира на Радио Кърджали. Той увери, че от българска страна всички процедури са изпълнени за отварянето на пункта и изрази надежда, че поне до средата на тази година "Рудозем-Ксанти" да бъде отворен за..

публикувано на 19.04.24 в 14:52
Мирослав Шопов

Лош път до яз. "Кърджали" тревожи бизнеса

Приоритетно разходване на средствата от бюджета за туризъм за обекти, които са с най-голяма посещаемост препоръчват бизнесмени от бранша. Имат подозрения, че с пари от 85-те хиляди за финансиране на дейности по Програмата за развитие на туризма в община Кърджали ще бъдат асфалтирани селски улици в неатрактивни за туристите села, за да се изпълнят..

публикувано на 17.04.24 в 13:43