Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гюрсес Ахмед: Мечтая парк "Простор" да стане градина, в която всеки да може да откъсне плод

4
Гюрсес Ахмед показва нагледно как се ашладисва
Снимка: Мехмед Реджеб, Радио Кърджали

Да се завърнем към корените си, а паркът да стане овощна градина, в която всеки да може да си откъсне плод и да хапне. Това е мечтата на Гюрсес Ахмед. Той показа нагледно на любознателните кърджалийци как да облагородяват дръвчета. От година и половина мъжът работи към общинското предприятие "Паркинги, гаражи и зони за паркиране" и ашладисването заема голяма част от делника му. Държи да каже, че е благодарен за тази възможност на директора Шенай Мехмедали, заместника й Костадин Костов, кмета на Кърджали Ерол Мюмюн и заместника му Тунджай Шукрю.

Гюрсес Ахмед е започнал да ашладисва, когато е бил едва на 7 годинки. Не знае и не брои колко дръвчета са минали през ръцете му, но използва всеки миг свободно време, за да облагородява. 

"От едно дърво, което си присадил, вземеш ли плод да ядеш - това е най-голямото богатство. От нищо да направиш нещо", казва той. Облагородяването му идва отвътре и го приема като мисия на живота си: "Това ми е оставено от нашите прадеди и аз затова искам, което се е забравила, да се върне пак."

За година е ашладисал в парка близо 400 дръвчета, но голяма част от тях са очупени от хората и не са оцелели. Сред експериментите му: "На дъб съм правил кестен, ядлив кестен. Догодина ще ражда." 

А пред общината има засадено от него цвете с шест различни цвята.

"Мечтата ми е някой ден този парк да стане плодна градина. Който идва, да си откъсне и да яде. Да дойдат майки с дечица и вместо да купят от магазина, да откъснат плод от дървото да хапнат", казва Гюрсес и уточнява, че в парка ще има всичко - от орех до дрян, както и много акации, рози, шипки, лавандула.

Мечтае и друго - хората да пазят и да не чупят.

Подложка, присадник, калем, кози крак, разцеп, копулация, семеначета, летораст. Всички тези непознати за повечето съвременни хора думички не само чуха, но и нагледно видяха какво представляват малцината дошли на открития урок по ашладисване в парк Простор в съботния ден. Хората видяха различните методи на присаждане на културни видове върху т.нар. дивачки. 


Събитието се прави за първи път. То бе организирано от Община Кърджали в лицето на нейното предприятие "Паркинги, гаражи и зони за паркиране", което стопанисва парка, и Професионалната гимназия по селско и горско стопанство. За смисъла на ашладисването разказа агрономът Марин Топалов, преподавател в училището:

"Дивите плодни дръвчета прокарват от семе. Плододават много слабо и дървото - за да използваме неговата сила и здравата му коренова система, която е устойчива на болести, - затова е хубаво да се присади културна част. Хората отглеждаме растенията, за да имаме продукция и да се изхранваме", каза Марин Топалов. Той припомни, че всичко може да се облагороди. Важно е обаче да се знаят основните принципи и да не се смесват костилкови със семкови видове.

Част от инициативата е Професионалната гимназия по селско и горско стопанство. Осмокласници от училището не само гледаха, но и участваха с интерес в ашладисването на някои от дръвчетата в събота. Директорът Мустафа Шевкет каза, че имат договорка с общинското предприятие "Паркинги, гаражи и зони за паркиране" учениците да карат практиките си в парка. И съобщи новината, че с фирмата е договорено от догодина гимназията да има дуално обучение. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Цветен "Вкусен следобед" с Росица Пейчева!

Във втората част на предаването ще разкажем за пътя на една млада майка, Ирина Пеева към здравословните храни. Как се прави вкусна супичка, когато имаш болен син или с която Ежко Бежко лекувал животните с гората . Защо Великден е именно велик ден и защо променя коренно борбата срещу смъртта и срещу греха . Това ще ни каже художникът Хари..

публикувано на 28.04.24 в 18:25
Ивайло Атанасов за първи път представи своя творба в Керимовата къща -

Малък празник на изкуството в Керимовата къща

Областният управител Никола Чанев също не скри възхищението си: "37 картини са повече от впечатляващо. Аз се  радвам, че имаме възможност да се насладим на такива прекрасни творби от утвърдени имена,  класици, както и нови дарования.  Искам да пожелая много успех на изложбата и много  закупени картини" Никола Чанев пожела успех..

публикувано на 25.04.24 в 14:58

Ансамбъл "Филип Кутев" представя "Извори" в Кърджали

Държавният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев“ ще представи в Кърджали най-мащабния си спектакъл “Извори”, който е част от националното турне на ансамбъла през 2024 година. Събитието ще а на 6юни, от 19 ч., в Театрално - музикален център Кърджали (театъра).   Със специалното участие на “Quarto Quartet”. В новаторския спектакъл участват над 100 певци,..

публикувано на 24.04.24 в 11:57
Група X-R@y за музиката си, инициативата

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва една рецепта на Росица Генчева за козунак на конци в домашни условия с точни указания за втасването на тестото . Ще чуем и защо хлебарят е добър психолог, мнение на шеф Пеньо Иванов, който също както Генчева е имал множество участия в известното кулинарно предаване на Иван Звездев. Във втората част на предаването, веднага след новините в 17..

публикувано на 21.04.24 в 18:11

Царството на дивите овце - муфлоните, е "Женда" (видео)

Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..

публикувано на 19.04.24 в 16:56
ГКПП „Рудозем – Ксанти“

Кога ще отвори ГКПП Рудозем-Ксанти?

До края на май, 2024 г. пътят от гръцка страна при ГКПП Рудозем-Ксанти ще бъде звършен. Това прогнозира областният управител на Смолян Захари Сираков в ефира на Радио Кърджали. Той увери, че от българска страна всички процедури са изпълнени за отварянето на пункта и изрази надежда, че поне до средата на тази година "Рудозем-Ксанти" да бъде отворен за..

публикувано на 19.04.24 в 14:52
Мирослав Шопов

Лош път до яз. "Кърджали" тревожи бизнеса

Приоритетно разходване на средствата от бюджета за туризъм за обекти, които са с най-голяма посещаемост препоръчват бизнесмени от бранша. Имат подозрения, че с пари от 85-те хиляди за финансиране на дейности по Програмата за развитие на туризма в община Кърджали ще бъдат асфалтирани селски улици в неатрактивни за туристите села, за да се изпълнят..

публикувано на 17.04.24 в 13:43