Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световни корпорации с благодарности към митничарите от Капитан Андреево

3
Снимка: Агенция "Митници"

Близо 220 000 фалшиви маркови стоки са задържани от началото на годината на митнически пункт Капитав Андреево. Това съобщи в ефира на Радио Кърджали Диана Маркова експерт „Връзки с обществеността“ в Агенция „Митници“.

Ежедневно на Капитан Андреево митническите служители предотвратяват внос на стоки, които носят лога на известни марки, но се пренасят без знанието и разрешението на маркопритежателите, обясни експертът.

Само през последните пет дни на месец март са задържани близо 36 000 фалшиви артикули. Най-голямото количество е открито при проверка на товарен автомобил с чужда регистрация, който превозва групажна стока от Турция за Босна и Херцеговина. При проверка в товарното помещение сред декларираната стока са открити 13 441 текстилни изделия, по-голяма част от тях тениски, спортни и детски комплекти, спортни долнища, чорапи с обозначения на световноизвестни марки. Открити са и 1199 чанти, всички с лога на известни марки. Други 20 000 облекла, парфюми, спортни обувки и чанти са открити при проверки на още два товарни автомобила и четири автобуса. За случаите се уведомяват маркопритежателите и ако те установят, че стоките са фалшиви, се унищожават като процедурата се извършва за тяхна сметка.


От началото на тази година до момента на МП Капитан Андреево митническите служители са задържали близо 220 000 текстилни изделия, парфюми, спортни обувки, а за миналата година броят на задържаните артикули са над 1 090 000, каза Маркова.

Тя припомни, че преди няколко дни представители на голяма американска корпорация, известна с производството на компютри, тонер касети, принтери, връчиха на началника на МП Капитан Андреево Георги Господинов грамота за резултатите на служителите на пункта, свързани с предотвратяването на опити да бъдат внесени стоки, обект на интелектуална собственост. Връчената грамота е за конкретен случай от миналата година, когато митничарите са открили 11 200 празни пластмасови кутии и 500 картонени опаковки за тонер касети с логото на корпорацията.

„Това не е единичен случай. За постигнати високи резултати в областта на закрилата на права върху интелектуалната собственост през изминалата година благодарствени писма инспекторите на митническия пункт Капитан Андреево са получени от 30 правопритежатели на световни марки, както и от директора на отдела по прилагане на права върху интелектуалната собственост на световноизвестна френска компания за модни спортни стоки. Известен правопритежател връчи грамоти и за задържания на големи количества фалшиви пластмасови стикера и опаковки за тонер касети, с надписи на марката, които биха се използвали за поставяне на фалшиви продукти, за да заблудят клиентите“, каза още Маркова.

„Фалшивите стоки не само целят да заблудят и да измамят потребителите, но са и опасни, застрашават нашето здраве и безопасност, затова една от задачите е тези стоки да бъдат спирани още на границата“, подчерта Диана Маркова експерт „Връзки с обществеността“ в Агенция „Митници“.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Цветен "Вкусен следобед" с Росица Пейчева!

Във втората част на предаването ще разкажем за пътя на една млада майка, Ирина Пеева към здравословните храни. Как се прави вкусна супичка, когато имаш болен син или с която Ежко Бежко лекувал животните с гората . Защо Великден е именно велик ден и защо променя коренно борбата срещу смъртта и срещу греха . Това ще ни каже художникът Хари..

публикувано на 28.04.24 в 18:25
Ивайло Атанасов за първи път представи своя творба в Керимовата къща -

Малък празник на изкуството в Керимовата къща

Областният управител Никола Чанев също не скри възхищението си: "37 картини са повече от впечатляващо. Аз се  радвам, че имаме възможност да се насладим на такива прекрасни творби от утвърдени имена,  класици, както и нови дарования.  Искам да пожелая много успех на изложбата и много  закупени картини" Никола Чанев пожела успех..

публикувано на 25.04.24 в 14:58

Ансамбъл "Филип Кутев" представя "Извори" в Кърджали

Държавният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев“ ще представи в Кърджали най-мащабния си спектакъл “Извори”, който е част от националното турне на ансамбъла през 2024 година. Събитието ще а на 6юни, от 19 ч., в Театрално - музикален център Кърджали (театъра).   Със специалното участие на “Quarto Quartet”. В новаторския спектакъл участват над 100 певци,..

публикувано на 24.04.24 в 11:57
Група X-R@y за музиката си, инициативата

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва една рецепта на Росица Генчева за козунак на конци в домашни условия с точни указания за втасването на тестото . Ще чуем и защо хлебарят е добър психолог, мнение на шеф Пеньо Иванов, който също както Генчева е имал множество участия в известното кулинарно предаване на Иван Звездев. Във втората част на предаването, веднага след новините в 17..

публикувано на 21.04.24 в 18:11

Царството на дивите овце - муфлоните, е "Женда" (видео)

Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..

публикувано на 19.04.24 в 16:56
ГКПП „Рудозем – Ксанти“

Кога ще отвори ГКПП Рудозем-Ксанти?

До края на май, 2024 г. пътят от гръцка страна при ГКПП Рудозем-Ксанти ще бъде звършен. Това прогнозира областният управител на Смолян Захари Сираков в ефира на Радио Кърджали. Той увери, че от българска страна всички процедури са изпълнени за отварянето на пункта и изрази надежда, че поне до средата на тази година "Рудозем-Ксанти" да бъде отворен за..

публикувано на 19.04.24 в 14:52
Мирослав Шопов

Лош път до яз. "Кърджали" тревожи бизнеса

Приоритетно разходване на средствата от бюджета за туризъм за обекти, които са с най-голяма посещаемост препоръчват бизнесмени от бранша. Имат подозрения, че с пари от 85-те хиляди за финансиране на дейности по Програмата за развитие на туризма в община Кърджали ще бъдат асфалтирани селски улици в неатрактивни за туристите села, за да се изпълнят..

публикувано на 17.04.24 в 13:43